Politikere kræver svar på økonomirod med Eurovision

Wonderful Copenhagen skal stå skoleret i forbindelse med de ekstraregninger på over 35 millioner kroner, som Eurovision har trukket med sig.

Mette Abildgaard, medlem af Region Hovedstadens forretningsudvalg for De Konservative, vil ligesom regionsrådsformand Sophie Hæstrup Andersen (S) have svar på, hvordan Eurovision-budgettet har kunnet skride så meget. (Foto: © Niels Ahlmann Olesen, Scanpix)

Wonderful Copenhagen skal undersøge, hvordan budgettet for det europæiske melodi grand prix har kunnet skride så meget.

Sådan lyder kravet fra flere politikere i Region Hovedstaden efter weekendens Eurovision-brag i B&W Hallerne.

- Jeg glæder mig over, at det var et fantastisk show, som vi godt kan være stolte af. Men det retfærdiggør ikke, at det blev så dyrt for skatteborgerne. Det skal vi have kigget på nu, og vi skal i dialog med Wonderful Copenhagen og bede dem redegøre for, hvorfor det er gået så galt, siger Mette Abildgaard, medlem af Region Hovedstadens forretningsudvalg for De Konservative.

Kritisk at låne penge af DR

Hun mener, det er kritisk, at Host City Copenhagen, der har stået bag klargøringen af B&W Hallerne, og som hører under Wonderful Copenhagen, har lånt penge af DR.

Lånet var ifølge et notat fra Region Hovedstaden nødvendigt for at showet kunne afholdes som planlagt, da Host City Copenhagen var løbet tør for penge.

Mette Abildgaard fortæller, at Wonderful Copenhagen, da de tidligere fik tilført ekstra midler, fik at vide, at de ikke skulle forvente at få endnu en ekstrabevilling. Derfor kommer det bag på hende, at Wonderful Copenhagen vælger at låne penge af DR.

- Wonderful Copenhagen er ikke i en position, hvor de kan optage lån for skatteborgernes penge. Den magtbeføjelse har de overhovedet ikke, siger hun.

Ekstraregning for kloakering og sikkerhed

For Mette Abildgaard er det vigtigt at få svar på, om forarbejdet er gjort grundigt nok.

Hun peger på, at ekstraudgifterne til kloakering og sikkerheden pludselig steg, hvilket blandt andet førte til den seneste ekstraregning på over 22 millioner kroner.

- Jeg går ud fra, at de (Wonderful Copenhagen, red.) selv laver en evaluering af det. I første omgang må vi give dem mulighed for at give os nogle grundige svar, og alt efter svarene, må vi vurdere, om der er behov for at undersøge sagen nærmere, siger Mette Abildgaard, som synes det er for tidligt at sige, om sagen skal have større konsekvenser.

Overborgmester: Fornuftigt at få evalueret

Sophie Hæstorp Andersen (A), der er regionrådsformand i Region Hovedstaden, kalder forløbet om ekstraregningerne for uskønt. Hun siger i en pressemeddelelse, at det skal reddes ud sammen med DR, Københavns Kommune og Wonderful Copenhagen.

- Der er ingen tvivl om, at forløbet omkring forskellige budgetoverskridelser skal undersøges, og den endelige regning betales af de involverede bag, siger hun.

Overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen (S), kalder det fornuftigt, at flere af Region Hovedstadens politikere vil have evalueret forløbet.

- Vi vil også gerne vide præcis, hvad det er, der er sket, siger Frank Jensen.

Han fortæller, at kommunen endnu ikke har modtaget en konkret anmodning om yderligere økonomisk støtte, men at det vil blive behandlet i Borgerrepræsentationen, hvis det sker.

Klar med rapport om en måed

DR Kultur har henvendt sig til Wonderful Copenhagen for at høre, hvorfor man valgte at låne penge fra DR, hvordan man vil evaluere forløbet, og om det vil have nogen konsekvenser for Wonderful Copenhagen.

Her henviser man til Host City Copenhagens presseansvarlige, Emil Spangenberg.

Han siger, at man er i gang med at evaluere forløbet og forventer, at der vil være en samlet rapport inden for en lille måneds tid. Derudover har han ingen kommentarer til sagen.