Nick Caves danske debutkoncert: Fyldt med stoffer og epileptiske anfald

Få havde hørt om Nick Cave, da han og bandet sparkede døren ind til København i ’83. I weekenden giver australieren to koncerter i byen.

I 1983 gav Nick Cave det, koncertarrangøren Lars Top-Galia kalder for en "rystende koncert". Her ses Cave på Roskilde Festivals Orange Scene i 2009. (Foto: © Sisse Stroyer, Scanpix)

I aften og i morgen giver Nick Cave og hans backingband 'The Bad Seeds' to udsolgte koncerter i København.

Efter at han gentagne gange har spillet på de største scener på både Glastonbury og Roskilde Festival og har udgivet et hav af anmelderroste album, kan de færreste være i tvivl om, at den australske sanger har opnået ikon-status over snart sagt hele den vestlige verden.

Men da Cave gav sin første koncert i København for 30 år siden, var der ikke mange der havde hørt om ham og hans daværende band The Birthday Party.

Det var den 17-årige Lars Top Jensen, der hentede ham til undergrundsarrangementet Nosferatu Festival. Det var før ”Jensen” blev til ”Galia”, og før Lars blev guitarist i Sort Sol.

- Jeg boede på et lille værelse. Det var før internettet og mobiltelefonens tid, og jeg havde ingen fastnettelefon, så jeg måtte ud på gangen og bruge mønttelefonen, da jeg skulle have fat i bandet, siger Lars Top-Galia.

Modtageren betaler

Samtalen måtte de betale for i den anden ende. Lars kunne nemlig ikke putte mønter nok i apparatet til, at telefonlinjen kunne nå helt til England, hvor bandet boede. Men det var faktisk ikke det, der forbavsede dem mest.

- Først undrede de sig over, at jeg overhovedet kendte til dem. Så jeg tænkte, at det kunne blive min chance for at booke dem, når de ikke havde spillet her før. Jeg tænkte lidt, at han (Nick Cave, red.) måske kunne blive min generations Dylan eller Cohen, fortæller Lars Top-Galia.

- Det, der var med The Birthday Party, var, at de havde en smerte i musikken, der var smuk. Der var en brutalitet, men også en stærk intellektuel dimension i sangene, der gav mig en intuitiv følelse af, at her var noget særligt. Ligesom man havde set det med Joy Division og Throbbing Gristle.

Amfetamin og epilepsi

Gruppen fik 8-10.000 kr. for at spille til festivalen. Det var omtrent 5 eller 10 gange mere, end Lars Top-Galia betalte de andre bands. Koncerten skulle foregå i Saltlageret på Gammel Kongevej – den københavnske undergrunds foretrukne spillested dengang. Dér hvor Planetariet ligger i dag.

Dengang i '83 havde Nick Cave og bandkammeraterne allerede et veludviklet forhold til alskens stimulanser, og mens de varmede op til koncerten, tog gruppen tog en ”hel masse” amfetamin. Det ekstra skud energi udløste et epileptisk anfald hos bassisten Tracy Pew, der gik i krampe på gulvet i backstagelokalet.

Imens han blev stablet på benene igen fyldtes koncertsalen til bristepunktet.

- Saltlageret havde en officiel publikumskapacitet på 550 personer, men vi havde lukket mange ind ad bagdøren, så der var nok 900 inde, siger Lars Top Galia.

- Da de så kom på, spillede de en rystende koncert. Altså, den var fuldstændig fantastisk. Det var klasser over, hvad man ellers havde hørt den aften.

900 blev til fans

Efterfølgende skrev Ekstra Bladets anmelder Poul Borum, at The Birthday Party havde leveret den ene af de to bedste koncerter til Nosferatu Festival. Nick Cave var for alvor flyttet ind på byens alternative scene.

- Det var et scoop at putte koncerten ind i en festival, for så var man garanteret et publikum. Der var måske tre mennesker, der kendte dem inden koncerten, men 900 blev til fans den aften. Dermed fik de en øjeblikkelig placering som undergrundsorkester i Danmark, siger Lars Top-Galia.

- Jeg håber at Live Nation (arrangøren bag weekendens koncerter med Nick Cave, red.) er glade i dag.

Lørdag den 9. november byder P6 Beat på seks timers radio om den australske musiker, når kanalen sender programmet 'P6 Beat elsker Nick Cave'. Hos DR Musik kan du både læse og høre mere om The Birthday Party og Nick Cave & The Bad Seeds.