Kirkebøgerne afslører rockstjernes baggrund: Iggy Pop er dansk viking

Iggy Pops stamtræ kortlægges i ny dansk biografi, der viser, at den amerikanske sangers bedstefar var dansk.

Iggy Pop har flere gange været i Danmark. Her ses han på scenen på den nye Haven Festival i hovedstaden i august. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Han er blevet kaldt gudfaderen til punkmusikken. Højtråbende, altid i bevægelse - og helst med så lidt tøj på sin veltrænede krop som muligt - har Iggy Pop i 50 år spillet på alverdens scener og har flere gange besøgt Danmark.

Nu viser slægtsforskning, at verdensstjernens morfar var dansk. Født i Aarhus, opvokset i en stor søskendeflok og immigreret alene til USA i en alder af bare 16 år.

Det er forfatter og foredragsholder Jan Poulsen, som beskriver opdagelsen i en ny bog om Iggy Pop, ’En Overlever’, der udkommer i dag.

Iggys morfar var fra Aarhus

Det har taget halvandet år at færdiggøre bogen og det tog hele to måneder at grave Iggy Pops danske fortid frem igennem et utal af kirkebøger fra 1800-tallets Danmark.

- Ret hurtigt fandt jeg frem til, at Iggy Pops morfar var dansk, fortæller Jan Poulsen. Det har altid været kendt, at Iggy Pop har skandinaviske rødder, men det er aldrig blevet defineret hvilke rødder, hvilket ville være et succeskriterie i min biografi at finde ud af.

Jan Poulsen ledte efter navne, årstal og adresser først og fremmest i københavnske kirkebøger. Men hver gang strandede eftersøgningen. Lige indtil der dukkede et navn op fra Aagade i Aarhus.

- Jeg fandt frem til navnet Harald Legart Christensen, som blev født i Aarhus. Ud fra en folketælling i 1880, kunne jeg se fødselsdato, navnet på søskende, forældre og endda hvor mange mennesker, der boede i samme hjem som Harald, siger Jan Poulsen.

Uden familie til USA

Derefter gik detektivarbejdet ud på at finde frem til, hvordan og hvornår Harald Legart Christensen drog fra Danmark til USA.

Der er ingen optegnelser på rejsetidspunkter fra og til ’Guds eget land’, men Harald lander et sted i den amerikanske Midtvest, da han er 16 år gammel. Indregistreret uden søskende og uden forældre, den 5. marts 1895.

Det var meget naturligt, at skandinaver, og især danskere, drog til USA. Omkring 300.000 har taget turen fra Danmark for at søge lykken på den anden side af Atlanten i årene 1850-1920. Hvorfor Harald tog turen kan vi kun gætte os frem til. Måske var det eventyrlyst, drømmen om et bedre liv eller flugten fra kriminalitet.

Iggy Pop under en koncert i Daddys Dance Hall, København 1977 (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

De fleste danskere slog sig ned som bønder og Midtvesten var et sted med masser af plads og jord, der kunne dyrkes. Andre skandinaver fulgte med og Harald finder nordisk kærlighed i mellem høtyve, hestevogne og knastør varme.

- Harald møder en ung kvinde i USA, fortsætter Jan Poulsen.

Hun er nordmand, er rejst ud med sin familie og er lidt yngre end Harald. Sød musik opstår, de bliver en familie og får to døtre, hvoraf den ene, Louella Chritensen, bliver Iggy Pops mor.

Herfra er slægtsforskningen mere glidende og der følger også en forklaring på Iggy Pops borgerlige navn, som lyder James Newell Osterberg Jr..

Iggy Pops mor, Louella, møder en ung fyr med irske og britiske rødder. Han var opvokset på et børnehjem som forældreløs under navnet James Newell og bliver adopteret af en af de sygeplejersker, der arbejdede på børnehjemmet. Hun havde svensk afstamning, hed Minnie Osterberg og James Newell fik hendes efternavn.

David Bowies bedste ven

Jan Poulsen har skrevet mange bøger om musikere, deres musik og deres liv. Arbejdet med 'Iggy Pop - En overlever’ udsprang efter at have skrevet flere bøger om en anden stor sanger, David Bowie. Efter David Bowies død sidste år har Jan Poulsen mødt mange Bowie-fans, der spurgte om han ikke også kunne fortælle lidt om Iggy Pop

- Efter Bowies død, var der mange af Bowies fans, der begyndte at kanalisere deres opmærksomhed over på Bowies bedste ven, Iggy Pop og det var som om, at interessen for Iggy steg og steg og steg, fortæller Jan Poulsen.

Iggy Pop og David Bowie var gode venner. Her ses de efter en Iggy Pop-koncert i 1986 i New York. (Foto: © L. Busacca, Getty Images)

Der eksisterer i forvejen billedbøger og et par biografier om Iggy Pop, men de er på engelsk, mindst 10 år gamle og dermed ikke tidssvarende.

Jan Poulsen skriver på dansk og netop derfor er det vigtigt at have en dansk vinkel på sine emner. Der iblandt også fortællinger og billeder, om nogle af de 20 koncerter Iggy Pop har givet på dansk grund.

Og det var altså også i Danmark, at det hele startede – længe før at Iggy Pop blev til. Han render rundt med dansk blod i årene, barnebarn af en dansk udvandrer og oldebarn til en kurvemager og hans hjemmegående hustru fra Aagade, der også er kendt som ’Marskandisergaden i Aarhus’.