Amalie Bruun åbner døren ind til entréen på en villavej i Nordsjælland. Hun har langt lyst hår og ligner en kvinde, som man kan rende på i Netto eller på den lokale cafe.
Men Amalie Bruun er ikke helt almindelig. Hun er black metal-musiker. En af de få i Danmark – og meget vel den danske kvinde, der har størst succes inden for genren.
Det er egentlig ikke så mærkeligt, at Amalie Bruun ikke går klædt helt i sort og med hovedet malet hvidt med tunge, sorte streger om øjnene. Hun hader nemlig at blive sat i bås. Sådan har hun det som privatperson, men også kunstner.
https://www.youtube.com/watch?v=32KB0epn21E
- Jeg vil ved Gud ikke sættes i nogen boks. Jeg synes ikke om, at man skal lade sig indskrænke på den måde som person, og hvorfor skal jeg så gøre det som musiker, siger hun.
Det vender vi tilbage til.
Debutalbum fik ros fra flere anmeldere
Amalie Bruun sendte sin første Myrkur-EP på gaden i 2014. For knap et år siden blev den efterfulgt af albummet ’M’, hvor hun fik hjælp fra nogle af de største metalstjerner i Norge - blandt andre Kristoffer Rygg fra bandet Ulver og medlemmerne fra Mayhem.
Albummet fik ros af flere anmeldere, og i den kommende weekend kan man opleve hende til P6 Beat Rocker Koncerthuset, som også kan ses på dr.dk.
Dagbladet i Norge kaldte albummet "black metal-guf". Det amerikanske musikmagasin Pitchfork kaldte den for ”et selvsikkert skridt”, og Gaffa herhjemme vurderede, at det var årets stærkeste danske metaldebut.
På internettet, som Amalie Bruun kalder én stor kloak, er stemningen dog lidt mere mudret. Hun får ros, men dødstrusler kommer ind på hendes egen profil på de sociale medier og endda også på hendes kærestes profil. Hun bliver svinet til på Youtube med hadevideoer, hvor hun bliver fremstillet som en blond sinke.
Man skulle tro jeg var nazist
Selv forstår hun ikke, hvad det er, der provokerer dem så meget andet end, at hun er kvinde.
- Hvis du læser om mig på nettet, så ville du måske tænke, at jeg var nazist eller havde lavet sex tapes. Der er så meget højlydt had, og jeg er sikker på, at graden af truslerne ville være lavere, hvis jeg var mand. Faktum er, at tonen bare ikke er sådan om mænd, siger hun.
https://www.youtube.com/watch?v=LaX-xAhTIcY
- Mange af kritikerne er hvide amerikanske mænd, der tror, de ved, hvad nordisk black metal er. De tror, de ejer det, og så kan de ikke overskue, at der kommer en, som kan formulere det på en mere sand måde, og som får mulighed for at samarbejde med de musikere, som de også ser op til, siger hun.
Bærer våben under sine koncerter
De omkring fem dødstrusler Amalie Bruun har fået, siden hun lancerede sin første Myrkur-plade har fået hendes amerikanske pladeselskab, Relapse Records, til at handle ved hjælp fra advokater og politi. Og når hun går på scenen er hun altid klar til at forsvare sig selv.
Truslerne får hende til at føle ubehag, men hun tager det alligevel roligt. For som hun siger, er hun til sine koncerter omgivet af mænd, der er klar til at hjælpe hende, hvis der skulle ske noget.
- Mest tænker jeg truslerne er latterligt og pinligt. De norske black metal-musikere, som jeg har samarbejdet med, synes, det er sejt, jeg kan provokere så meget bare ved at være til stede, og faktisk tror ikke, jeg kunne have betalt for at få så god pr, som de mennesker har givet mig.
Begyndte med at spille klassisk musik
Amalie Bruun begyndte sin musikalske karriere langt væk fra dødsskrig og voldsom distortion på guitaren. Faktisk begyndte den med violin og klaver.
Ligesom nu kunne hun dengang bedst lide at være alene. Hun var et af de børn, der glædede sig til, at vennerne skulle gå hjem, når de var på besøg. Ikke fordi hun er en menneskehader, men fordi hun bare har det bedst, når hun er alene.
- Det har ikke altid været let, men de venner, jeg har nu, accepterer det. Jeg er nok sådan en person, som nogle vil kalde en lort, selv om jeg egentlig er meget høflig og velopdraget.
- Det at være alene har givet mig en stærk forbindelse til mig selv og har gjort, at jeg har fået lov til at trække mig i mange retninger – også musikalsk, siger hun.
Popkarriere i New York
Det førte hende til New York, hvor hun i 2011 blev forsanger i popbandet Ex Cops, som blandt andet lavede et album sammen med Billy Corgan, der var forsanger i The Smashing Pumpkins.
https://www.youtube.com/watch?v=pIDA7EgJdY0
Dengang var hun allerede i gang med at lave de første Myrkur-demoer, og da hun blev tilbudt en pladekontrakt, valgte hun at droppe Ex Cops.
Men hverken violinmusikken fra Amalie Bruuns barndom eller popmusikken i Ex Cops er ikke så langt fra black metal-lyden. I hvert fald ikke ifølge hende selv.
- Alle vil gerne sætte musik i kasser. Men der er så mange ligheder i genrerne. Det, jeg spillede i symfoniorkesteret som 12-årig, er faktisk ikke så langt fra det, jeg laver i Myrkur.
- Jeg har altid elsket Edvard Grieg, Wagner og de russiske komponister, og når jeg skriver Myrkur-sange, så skriver jeg det altid som en symfoni med cellostemmer, hvor jeg så bagefter putter en distortion-guitar på. Så klassisk og black metal har for mig meget tilfælles, siger hun.
- •
Myrkur hedder Amalie Bruun og er 30 år. Hun har i fire år boet i New York, hvor hun blandt andet var forsanger i popbandet Ex Cops.
- •
Amalie Bruun har været med i en Martin Scorsese-instrueret reklame for Chanel i 2010. Hun blev castet, fordi hun lignede Brigitte Bardot.
- •
Amalie Bruun er fra en musikalsk familie, hvor faren, Michael Bruun, blandt andet har skrevet musik til 80’er-bands som Tøsedrengene og Ray Dee Ohh.
- •
Hun har blandt andet spillet violin og klaver, men har også gået på Suhrs Husholdningsskole, hvor hun lærte at stoppe sokker og lave mad.
- •
Til foråret turnerer Myrkur i Europa, hvor hun spiller 22 koncerter. Derefter skal hun på turné i USA.
Du kan se Amalie Bruun medvirke i Chanel-reklamen i videoen nedenfor.
https://www.youtube.com/watch?v=oG-nnDlnWrA
Myrkur er et af de mere end ti navne, der spiller under P6 Beat Rocker Koncerthuset. Arrangementet er allerede udsolgt, men du kan se med, når DR livestreamer koncerterne på dr.dk fra lørdag kl. 19.30 til midnat.