Folkefest, fængsler og infrastruktur.
Det er blot nogle af de argumenter, som landets potentielle Grand Prix byer bruger i kampen om at blive vært for Det Europæiske Melodi Grand Prix 2014.
DR Kultur har spurgt nogle af de danske kandidater, om hvorfor Grand Prix'et skal holdes hos netop dem og overladt dommen til Christian Have, direktør for Have Kommunikation og rådgiver ved det seneste Europæiske Melodi Grand Prix i København 2001.
Herning: Vi har Danmarks bedste lyd
I Herning lover borgmester Lars Krarup (V) landets bedste lyd og lokal folkefest:
- Vi kan tilbyde - og det tror jeg ikke, der er ret mange, der tvivler på - den bedste lyd i det her land. Så hvis lyd er vigtigt i en musik- og sangkonkurrence, så skal man vælge Jyske Bank Boxen. Samtidig vil vi gøre det til en folkefest, selvfølgelig i Herning, men også med stor support fra det meste af det jyske. Støtte- og supportmeldingerne strømmer ind fra Aarhus, Silkeborg og Vejle, så vi føler os klar som én hel landsdel.
Haves dom:
- Selvfølgelig er lyden vigtigt, men vi skal tænke på, at det er et tv-show, så den lyd, der kommer ud til størstedelen af publikum, vil jo altid være god. Men Boxen er på mange måder et fantastisk sted at afholde musikarrangementer, og DR afholdte også det danske Melodi Grand Prix der i år. Ved ikke at afholde det i hovedstaden, opnår man samtidigt at iklæde en hel by og omegn til fest.
Verdenskendte Aalborg?
I det nordjyske ligger Aalborg med byens kongres og kulturcenter, der har plads til 3.000 besøgende. Her nævner direktør Ernst Trillingsgaard byens infrastruktur med 16 daglige afgange til København som en fordel, men anerkender samtidigt at hotelkapaciteten ikke er så stor.
- Vi er på mange områder internationalt kendt både på kongres- og koncertområdet, men det er jo ikke sikkert, at man i den store vide verden lige nøjagtigt ved, hvor Aalborg ligger. Der har København en fordel, siger han til DR Kultur.
Haves dom:
- Det er jo ganske sympatisk, det Ernst Trillingsgaard siger. Men omvendt jeg ved ikke, hvor kendt Malmø er ude i den store verden i forhold til Stockholm. Det kan være dybt charmerende, at vi skal være et sted, som ikke mange kender, og som har den her mærkelige "å"-lyd til at starte med. Det tror jeg, man kunne have meget sjov med ude i verden. Det største problem er måske kulturcenteret rent tilskuermæssigt og så hotelkapaciteten.
Horsens' unikke fængsel
Borgmester i Horsens, Peter Sørensen (S), har et helt særligt es i ærmet for at vælge netop hans by:
- Vi har fængslet - den mest unikke musikscene i Europa. Der findes ikke noget lignende, og der er ikke andre steder, der har noget, der minder om det, fortæller han om Horsens Statsfængsel, hvor der bl.a. tidligere er blevet afholdt Dansk Melodi Grand Prix.
Haves dom:
- Det er et totalt unikt sted og en location, som ikke findes nogen som helst andre steder i Europa. Hvis man ønsker at fortælle en hel anden historie om Grand Prix'et, så kan jeg godt se en meget sjov historie her. Men om det kan lade sig gøre rent produktionelt, det vil jeg nok sætte et spørgsmålstegn ved.
Klassiske København
Forhåndsfavoritten København slår på de klassiske argumenter, fortæller kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V):
- Vi er landets hovedstad, vi er en international metropol, vi er den største lufthavn i Skandinavien med flest afgange til en masse europæiske byer. Samtidigt har vi hotelkapaciteten og en infrastruktur, der gør det nemt for folk at være en del af Melodi Grand Prix-festen.
Haves dom:
- Det er jo rigtigt mange mennesker, der skal komme. Vi snakker vel om en 1.000-1.200 forskellige medier, fanklubber, artister, managements teams osv. Så er det selvfølgelig rart, at der er et sted, hvor der er masser af afgange til samt nogle gode hoteller. Det er et rigtigt, rigtigt godt fundament, og der har København selvfølgelig en kæmpe fordel som hovedstad. Så selvom argumenterne er traditionelle, så er de stadigvæk gode.
Værtsbyen afgøres ifølge den ansvarlige producent Pernille Gaardbo først efter sommerferien.
Det europæiske Melodi Grand Prix afholdes i maj næste år.