Musik spiller en vigtig rolle i mange danskeres liv. Samtidig spiller musikken også en vigtig rolle i samfundets økonomi.
Det dokumenterer en omfattende branchestatistik, som Rambøll har udarbejdet på vegne af IFPI, Koda, Dansk Live, MXD, Gramex og DMFF.
Tallene viser, at dansk musik omsatte for syv milliarder kroner i 2013, hvilket er en stigning på 9 % sammenlignet med 2012.
Skatteministeren er tilfreds
Rapporten bliver præsenteret i dag på Folkemødet på Bornholm, hvor skatteminister Morten Østergaard vil være til stede. Han er glad for, at der nu kommer nye tal på bordet.
- De kreative brancher er en vigtig del af fremtidens erhvervsliv. Og musikbranchen er et eksempel på, hvordan talenter, ny teknologi og globalt udsyn kan anvendes til at skabe vækst til gavn for brugere og samfund, skriver Morten Østergaard i en pressemeddelelse.
Livemusik er den helt store money-maker
De nye tal viser, at musik skaber en bemærkelsesværdi stor merværdi. Publikum ved livekoncerter bruger eksempelvis flere penge på mad og drikke end på selve billetten.
Faktisk har livemusik i 2013 omsat for godt 4,1 milliarder. Halvdelen af det beløb er direkte relateret til omsætning på mad og drikkevarer. Det er en stigning på 13 % sammenlignet med 2012.
Også penge fra udlandet bidrager til den omsætning, som musikken skaber i det danske samfund. Musikturisme til Danmark og eksport af dansk musik til udlandet udgjorde i 2013 over 7 % af den samlede omsætning i musikbranchen herhjemme.
Streamingtjenester hjælper indspillet musik på vej
Desuden viser den nye rapport fra Rambøll, at den indspillede musik er i sund fremgang. Således har indspillet musik stået for en bruttoomsætning på 2,5 milliarder kroner i 2013.
Det skyldes ikke mindst samarbejdet med nye digitale musiktjenester. Fra 2012 til 2013 steg omsætningen fra streaming nemlig med hele 52 %.
Direktøren i musikselskabernes brancheorganisation IFPI, Jakob Plesner Mathiasen, er optimistisk på den samlede danske musikbranches vegne.
- Rambølls tal understreger to ting. For det første, at dansk musik har en reel samfundsøkonomisk pondus, der skal tages seriøst. For det andet, at dansk musik er blevet markant bedre til at møde omverdenens behov, forklarer han i en pressemeddelelse.