Museumsdirektør om rekordmaleri: Ikke 100 procent sikkert et Leonardo da Vinci-værk

Det er ikke 100 procent sikkert, at det er Leonardo da Vinci, der kan krediteres for nysolgt maleri, vurderer dansk museumsdirektør.

I nat dansk tid blev der slået auktionsrekord, da Leonardo da Vinci-maleriet ’Salvator Mundi’ (t.v.) blev solgt for 2,8 milliarder kroner.

Det kostede omkring 2,3 milliarder kroner at bygge Operaen i København.

I nat har en indtil videre anonym kunstsamler haft yderligere 500 millioner kroner oppe af lommen for at sikre sig et af denne verdens ganske få Leonardo da Vinci-værker til den nette sum af 2,8 milliarder kroner.

'Salvator Mundi' er dateret tilbage til omkring 1500 og er eftersigende det sidste privatejede Leonardo da Vinci-maleri. (Foto: © handout, Scanpix)

En ægte da Vinci?

Museumsdirektør for Danmarks nationalgalleri, Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh, er dog ikke 100 procent sikker på, at den anonyme køber har sikret sig et ægte Leonardo da Vinci-værk:

- Her i huset fastholder vi, at maleriet er en tilskrivning, og dermed ikke 100 procent sikkert et Leonardo da Vinci-værk.

Når man tilskriver et værk en bestemt kunstner, er det i tilfælde, hvor der kan være tvivlspørgsmål om den oprindelige kunstner.

På Statens Museum for Kunst tilslutter man sig dermed de kunsteksperter, der formoder at Leonardo da Vinci er ophavsmand til værket, men vurderer at der er en usikkerhed.

Mikkel Bogh uddyber, at man med sikkerhed kan sige, at værker som ‘Mona Lisa’, ‘Den sidste nadver’ og ‘Madonna i klipperne’ er ægte Leonardo da Vinci-værker, da man kan spore dem tilbage til deres første ejere.

Men 'Salvator Mundi' betragtes altså stadig af Statens Museum for Kunst som en værk, hvor Leonardo er en tilskrivning, da det er usikkert, baseret på maleriets forhistorie - men sandsynligt - at Leonardo da Vinci er kunstneren.

Den britiske renæssance-ekspert Martin Kemp, der har været med til at bestemme ægtheden af maleriet, var derimod ikke i tvivl om, at Leonardo stod bag 'Salvator Mundi':

- En detalje, som Leonardo fangede, og som forfalskere ikke var i stand til imitere, var måden, hvorpå knoen (på hånden, red.) er placeret under huden, forklarede Martin Kemp som én blandt mange detaljer, der talte for værkets ægthed i et interview til Artinfo i 2011.

- Man skal naturligvis lytte til de Leonardo da Vinci-eksperter, der vurderer, at maleriet er ægte. Men her i huset fastholder vi som sagt, at det er en tilskrivning, da der stadig efterlades plads til tvivl, forklarer museumsdirektør Mikkel Bogh.

Dan Brown og myten om Leonardo

Ser man bort fra diskussionen om værkets ægthed, og i stedet godtager at værket er ægte, står den svimlende salgspris stadig tilbage.

For hvordan kan noget værk nogensinde blive 2,8 milliarder kroner værd?

- Den absurde pris, som Leonardo da Vinci-maleriet er solgt for, er i høj grad et udtryk for, at han er én af de meget hypede gamle mestre, forklarer Mikkel Bogh.

Det er Tom Hanks der spiller hovedpersonen Langdon i filmatiseringerne af Dan Browns bestseller-bøger. (Foto: © tony Gentile, Scanpix)

- Der er så meget myteskabelse omkring Leonardo da Vinci. Ikke mindst på grund af Dan Brown-bøgerne, som har gjort ham til en endnu større del af populærkulturen, end han allerede var.

For bogserien om professor Langdon har ikke bare gjort forfatteren Dan Brown til én af verdens bedst betalte forfattere – men har også pustet til en mytefortælling om Leonardo da Vinci, der altså også kan være medvirkende til den høje pris maleriet ’Salvator Mundi’ netop har indbragt.

Gid det var et Picasso

Køberen af værket har indtil videre valgt at være anonym, så fremtiden for værket er svær at spå om: Vil det blive udlånt til et museum, eller vil det indgå i en privatsamling langt fra offentlighedens øje?

Det er vilkårene, når værker købes af private samlere. Vilkår som Mikkel Bogh ikke anfægter.

Men Mikkel Bogh pointerer dog, at det ville være særligt ærgerligt i dette tilfælde end eksempelvis et Picasso-maleri, som tidligere havde rekorden for højeste hammerslag:

- Når et centralt Picasso-billede sælges til en privat samling, er det naturligvis ærgerligt. Men der er mange vigtige værker af Picasso, som er tilgængelige for offentligheden, forklarer Mikkel Bogh.

Picassos 'Les femmes d'Alger (Version 'O')' blev i 2015 solgt for 179,3 millioner dollars - eller dengang lige knap 1,2 milliarder kroner. (Foto: © Carlo Allegri, Scanpix)

Det samme kan man desværre ikke sige om Leonardo da Vinci.

For selvom Statens Museum for Kunst fastholder, at det er en såkaldt tilskrivning at Leonardo da Vinci har malet 'Salvator Mundi', og dermed stadig giver plads til tvivlspørgsmål om, hvem der har svunget penslen, så er værker som dette også interessante.

- I dette tilfælde er der kun tyve værker, der er med sikkerhed er udført af Leonardo, så her det er særligt ærgerligt, hvis det ender som investeringsobjekt pakket væk i en privatsamling.