Mimi og Mary sammen mod mobning: Har uddannet 10.000 lærere og pædagoger

I 2005 modtog Mimi Jakobsen Kronprinsparrets Sociale Pris på vegne af Red Barnet. Den har haft en ”kæmpe virkning”, fortæller Jakobsen, der ikke siger ”De” til Kronprinsessen.

Mimi Jakobsen var i 2005 den første, der modtog Den Velgørende Donation. Her ses hun sammen med Kronprinsesse Mary. (Foto: © Rune Evensen, Scanpix)

Den tidligere minister Mimi Jakobsen var den allerførste prismodtager, da Kronprinsparret tilbage i 2005 delte priser ud.

Og de 250.000 kr., som hun modtog på vegne af Red Barnet, hvor hun var generalsekretær, har gjort en kæmpe forskel.

- Rent prestigemæssigt er det stort at modtage sådan en pris. Vi blev utroligt glade, siger hun i telefonen, da dr.dk ringer til hende for at høre, hvad det betyder at blive begavet med kongelig hæder og en anseelig pengepræmie.

En ekstraordinær indsats

Lørdag 3. oktober skal Kronprinsparrets Priser endnu en gang uddeles for 11. gang, når den kongelige prisfest løber af stablen fra Kulturværftet i Helsingør.

Priserne har til formål at sætte fokus på den ekstraordinære indsats indenfor socialt og kulturelt arbejde.

- Det vigtigste er jo, hvad prisen bevirkede, siger Mimi Jakobsen.

Har hjulpet 100.000 børn

Og Den Sociale Pris, der dengang hed Den Velgørende Donation, har betydet ikke så lidt for Red Barnets arbejde.

Den blev nemlig brugt på at udvikle og søsætte antimobbekampagnen ’Fri for mobberi’ - hvis konkrete afkast blandt andet er en kuffert fyldt med pædagogiske redskaber som eksempel samtaletavler og rytmik, der gør det lidt at tale med børnene om et ellers abstrakt emne.

- Kronprinsessen sad i en arbejdsgruppe med os (i Red Barnet, red.) i et år, og var med til at designe kampagnen og programmet sammen med os. I skrivende stund har den medvirket til at uddanne 10.000 lærere og pædagoger, og en tredjedel af alle skoler og næsten halvdelen af alle børnehaver har været igennem programmet, fortæller Mimi Jakobsen.

Programmet udbredt til andre lande

Mimi Jakobsen blev i sommer fyret som generalsekretær for Red Barnet, efter at have stået i spidsen for organisationen i 15 år, men hun taler stadig begejstret om arbejdet med ’Fri for mobberi’-kampagnen:

- Forskning har vist, at programmet virker. Det nedsætter simpelthen forekomsten af mobning. Det handler om at indøve nogle gode vaner, før børnene bliver de der 10-11 år, hvor det ellers rigtig går løs (med mobning, red.), forklarer Jakobsen:

- Og det er i øvrigt også blevet udbredt internationalt. De har for eksempel taget programmet til sig i Estland, Grønland og er godt på vej i Island. De 250.000 kroner har sandelig haft en kæmpe virkning!

Aktiv kronprinsesse

’Fri for mobning’ har værdierne tolerance, respekt, omsorg og mod som sine fire grundpiller, og man kan arbejde med programmet allerede fra børnene er tre år. Dets konkrete afkast er blandt andet en kuffert fyldt med pædagogiske redskaber som eksempel samtaletavler og rytmik, der gør det let at tale med børnene om et ellers abstrakt emne.

Mimi Jakobsen mener, at programmets succes til dels skyldes, at det er ukompliceret at arbejde med i dagligdagen.

Og så har Kronprinsessens personlige indsats i projektet også hjulpet det godt på vej:

- Hun var fuldstændig involveret og meget aktiv, og det er ikke noget jeg siger, bare fordi det er Kronprinsessen!

- Der blev stillet spørgsmål, hun kom med idéer og der blev arbejdet på højtryk. Det var en meget god oplevelse, men også krævende, for hun stillede gode spørgsmål. Men det var meget positivt, og det har været meget positivt for projektet, at Mary stod i spidsen for det, mener Mimi Jakobsen.

Sagde ikke ”De”

Men hvordan er det rent praktisk at arbejde sammen med en kronprinsesse?

- Man kommer meget hurtigt ud over, at hun er kronprinsesse. Man sidder ikke og siger ”Deres kongelige højhed”.

- Jeg tror ikke engang, at vi sagde ”De” til sidst. Vi var jo en arbejdsgruppe, lyder det slagfærdigt fra Jakobsen, der ikke har ligget på den lade side efter sin fyring:

”Når man er 66 er der en masse at fortælle om”

- Jeg er blevet bedt om at skrive en bog, min biografi, så det går jeg lidt og pusler med. Og så skal jeg ud og holde en masse foredrag. Når man er 66 er der en masse at fortælle om, slutter Mimi Jakobsen, der udover at have modtaget Kronprinsparrets Sociale Pris også kan skrive tidligere minister, partiformand og administrerende direktør på sit imponerende, professionelle cv.

Så falder en sidste slutbemærkning:

- Man bliver i øvrigt så populær, når man går ud af politik!

I år bliver Kronprinsparrets Priser uddelt 3. oktober fra Kulturværftet i Helsingør. Du kan følge med her på dr.dk allerede fra kl. 19, når vært Mikkel Fønsskov ruller den røde løber ud og giver dig alt det bedste før, under og efter den kongelige prisuddeling.