Venstre overvejer længere svartider på aktindsigter

Det er ikke i orden, at ministerierne ikke overholder fristen på syv arbejdsdage på aktindsigter, siger Jan E. Jørgensen.

Offentlighedsloven har levet et stormomsust liv både før og efter vedtagelsen. Her en demonstration på dagen for vedtagelsen 4. juni 2013. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

En svarfrist på syv arbejdsdage, når borgere eller journalister beder om aktindsigt hos det offentlige, er måske ”urealistisk” kort. Det siger Jan E. Jørgensen, Venstres ordfører på offentlighedsloven, i P1’s ”Mennesker og medier” fredag.

En undersøgelse i dagbladet Information har vist, at svartiderne i ministerierne i snit er syv uger, og det er ”ikke i orden”, mener Jan. E. Jørgensen og tilføjer, at ”spørgsmålet er, om det overhovedet er realistisk” med så korte svarfrister, som loven kræver.

- Hvis vi har en frist, som ikke fysisk, faktisk kan overholdes ude i den virkelige virkelighed, så er det jo åndssvagt at have sådan en bestemmelse, siger han.

Venstres ordfører vil derfor drøfte med de øvrige partier bag offentlighedsloven, om fristen skal forlænges. I ”Mennesker og medier” ville han dog ikke give noget bud på, hvor lang den skal være.

Radikale vil have loven ændret

Heller ikke den radikale Sofie Carsten Nielsen vil sige, hvor meget svarfristen i givet fald skal forlænges.

- Men det kan da godt være, at den skal være lidt længere, siger hun.

Tidligere på ugen mødtes de partier, som stemte for den nye offentlighedslov i 2013, med justitsminister Søren Pind for at drøfte mulige ændringer.

Sofie Carsten Nielsen håber, at partierne – foruden de radikale er det SF, Socialdemokraterne, Venstre og de konservative – hurtigt kan blive enige om at ændre loven.