Er voldtægt med døden til følge sjovt?
Det er spørgsmålet, efter den populære tegnede tv-serie ’South Park’ i seneste afsnit bragte en scene, hvor en person forestillende den republikanske præsidentkandidat Donald Trump bliver voldtaget til døde.
Scenen har skabt debat om grænserne for, hvad man kan lave sjov med.
- Den her scene er fuldstændig og lige ud ad landevejen satire. Man tager nogle virkelig ting og putter dem ind i et fiktivt univers. Det er en virkelig grov, men også virkelig morsom måde at bedrive politisk satire på, siger Thomas Thorhauge fra Dansk Tegneserieråd.
Men selv mindre voldtægtsreferencer end den, der optræder i South Park-afsnittet, kan have voldsomme konsekvenser for rigtige mennesker, der har været udsat for voldtægt, siger Anja Hareskov Jensen.
Hun er til daglig i tæt kontakt med ofre for voldtægt på Center for Voldtægtsofre på Aarhus Universitetshospital.
- Når man gør grin med det på den måde, kan det gøre rigtig, rigtig ondt på de her mennesker, siger hun.
Donald Trump bliver præsident i Canada
I afsnittet af den populære tegnende tv-serie er Donald Trump blevet præsident i Canada, hvilket folk er godt trætte af og derfor flygter til USA. Den fiktive by South Park bliver derefter fyldt med canadiske flygtninge, hvilket får den amerikanske karakter Mr. Garrison til at blive politiker med anti-immigration som mærkesag.
Mr. Garrison foreslår at bygge en mur mellem Canada og USA, hvilket i øvrigt er en klar reference til Donald Trumps virkelige forslag om at bygge en mur mellem USA og Mexico.
Men da Mr. Garrison opdager, at Donald Trump har nået at bygge en mur før ham, drager han til den canadiske præsidents kontor.
I det følgende klip ses karakteren Mr. Garrison først slå Trump i hovedet for derefter at wrestle ham i gulvet. Dernæst tager karakteren tøjet af, sniffer noget der ligner det euforiserende stof ’poppers’ - og påbegynder så en voldtægt af en skrigende og forfærdet Trump.
Scenen ses ikke til ende – men der klippes i stedet til mand, der banker på en husdør og overbringer nyheden til beboerne: ”Hej ven, har du hørt nyheden? Den canadiske præsident er blevet kneppet til døde.” I baggrunden ses en familiefar blive himmelhenrykt over nyheden.
Traumesymptomer på "fuldt blus"
Anja Hareskov Jensen pointerer, at blot at nævne ordet voldtægt kan give ofrene det, der kaldes "sekundær traumatisering".
- De, der stadig er traumatiserede, vil, når de ser sådan noget her, kunne komme til at tænke på det, der er sket for dem selv. De kan få en ret ubehagelig reaktion og måske et nyt traume, hvis de oplever, at emnet ikke bliver taget alvorligt nok.
Hun forklarer, hvordan ordet voldtægt i en periode blev lidt til et groft slangudtryk, som blev brugt for sjov af unge mennesker. Flere af hendes klienter havde det meget svært med det.
- Så det er bare for at sige, at blot det at høre ordet voldtægt sætter alting i gang for de her mennesker. De kommer helt langt ud og får traumesymptomer på fuldt blus.
Sundt at grine af absurd humor
Thomas Thorhauge fra Dansk Tegneserieråd understreger, at han "naturligvis på et helt indlysende niveau" har stor respekt for voldtægtsofre og at voldtægt klart et overgreb, der skal tages alvorligt og bekæmpes.
- Men jeg er alligevel meget uenig i at man skal undlade at bruge overgreb som element i satire, pointerer han og fortsætter:
- Problemet forsvinder jo ikke, hvis vi holder op med at tale om det. Absurd og sort humor er meget ofte knyttet til en beklagelse over at verden er et barskt sted - og den latter er både god og sund.
Kan gøre voldtægt mindre alvorligt
Men at lave sjov med den slags kan have helt konkrete negative konsekvenser, mener Anja Haresjov Jensen.
- Når man laver sjov med den slags kan det også medføre en vis minimering af betydningen af, hvor alvorligt man tager voldtægt. Så der kan være en vis afsmitning ind i samfundet, siger hun.
Thomas Thorhauge fra Dansk Tegenseriråd er lodret uenig i den analyse.
- Jeg forstå godt, hvad hun siger, men jeg er virkelig uenig i, at man ikke må bruge voldtægt som en komponent i en form for satire, som rent faktisk har et samfundsopbyggende formål.
- Og jeg tror ikke på, at det kan få folk til at tage voldtægt mindre alvorligt. Jeg køber den simpelthen ikke. Folk kan jo godt tænke selv.
"Poetisk retfærdighed" i tegnet voldtægt af Trump
Thomas Thorhage tilføjer, at det faktum, at det er Donald Trump, der bliver voldtaget, måske også skal tages med i overvejelserne.
- Det er jo ikke grovere end South Park plejer at være. Læg dertil at Donald Trump selv gjort grovfilen til sit kendetegn. Han har jo kaldt mexicanere for voldtægtsmænd og holder sig ikke tilbage med skarpe replikker. Så der er måske en poetisk retfærdighed i, at han får igen med samme mønt.
Anja Hareskov Jensen bryder sig heller ikke voldsomt om Donald Trump, men pointerer:
- Det handler simpelthen om at have øje for, at de ord man bruger, og de ting, man viser, kan have meget stor betydning for nogle mennesker.