Det satiriske ugemagasin Charlie Hebdo er elsket af franskmændene, og derfor har drabene på de to politibetjente og 10 ansatte på magasinet ført til sorg i Frankrig.
- Det er et folkekært blad, og det har enorm sympati i den franske befolkning. Selv om det er mere provokerende og kritisk end vores Cirkusrevy, så har Charlie Hebdo noget af den samme folkekære status som vores Cirkusrevy eller som Wullfmorgenthaler har her i Danmark, siger lektor Dennis Meyhoff Brink, der forsker i europæisk religionssatire ved Københavns Universitet.
Selv om de satiriske ugemagasiner for længst er forsvundet fra de danske avishylder, så lever genren i bedste velgående i Frankrig.
Magasin rusker i magthaverne
Det skyldes blandt andet, at ugemagasinet hver uge rusker til magthaverne – både venstre- og højreorienterede politikere - og til de religiøse overhoveder og udstiller de tåbeligheder, som der er sket i løbet af ugen.
Samtidig passer magasinets antiklerikalske humor perfekt ind til den franske mentalitet og samfundsopbygning med adskillelsen mellem stat og kirke, fortæller han.
- Som det næststørste satiriske blad i Frankrig har Charlie Hebdo spillet en markant rolle i det franske samfund. Stort set alle franskmænd kendte bladet - også før angrebet. Man kan ikke sammenligne det med noget blad i Danmark. Men deres rolle har været at være den frække dreng i klassen, som skyder på alle autoriteter, siger Dennis Meyhoff Brink.
Stort set alle franskmænd kendte ofre
Flere af redaktionens omkomne havde kælenavne, som også var kendt blandt størstedelen af befolkningen. Bladets direktør og tegner Stéphane Charbonnier, som blev kaldt Charb, og tegneren Jean Cabut, kaldet Cabu, var de mest kendte blandt befolkningen, som dagligt læser aviser.
- De bliver anset som komikere på linje med f.eks. Wulffmorgenthaler. Det er også en af grundene til, at der er så stor sympati. Både Charb og Cabu var toneangivende i fransk satire, og de har begge lavet mange forsider til Charlie Hebdo, siger Dennis Meyhoff Brink.
Ambassadør: Bladet passer ind i den franske dna
Danmarks ambassadør i Paris, Anne Dorte Riggelsen, fortæller til Ritzau, at Frankrig torsdag er i sorg.
- Der er tale om et blad, der har kultstatus, og som har været elsket, fordi de gik i lag med autoriteterne og det med humor. Tegnerne og journalisterne er kendt i hele Frankrig. Kendt og elsket for det, de var, og at man lige netop angreb dem, det kan man næsten ikke bære, siger hun til Ritzau.
Hun er enig i, at bladets værdier passer ind i den franske dna, fordi man har evnen til at tro på, at man kan gå imod autoriteterne. Derfor har gårsdagens angreb rystet franskmændene hårdt og har fået dem til at rykke sammen, siger hun.
Lektor: Svært at fortsætte for Charlie Hebdo
Charlie Hebdo har i det seneste døgn fået massiv støtte fra flere franskmænd for at få bladet til at fortsætte, efter flere af dets medarbejdere er omkomne. Men Dennis Meyhoff Brink er bange for, at ugemagasinet kan få svært ved at fortsætte.
- Genren vil ikke uddø i Frankrig, men jeg er bange for, at angrebet også vil koste magasinet livet. Det vil i hvert fald være blive et andet blad, efter de toneangivende medarbejdere nu ikke længere er her, siger han.
Blandt de omkomne redaktionelle ansatte var ud over Cabu og Charb den 80-årige tegner George Wolinski, som tidligere har fået den franske fortjenestesorden Légion d’honneur for sit virke. Desuden omkom medarbejderne Bernard Maris, Bernard Verlhac, Philippe Honoré, Mustapha Ourrad, Elsa Cayat og Michel Renaud også i forbindelse med angrebet.