Professor: Qvortrup kan formentlig ikke straffes

Den tidligere Se og Hør-chefredaktør Henrik Qvortrup kan formentlig ikke tiltales for noget i sagen om videregivelse af kendte og kongeliges kreditkortoplysninger på grund af forældelsesfristen, siger juraprofessor.

Henrik Qvortrup forlod den 29. april sin stilling som politisk kommentator på TV2. (© Scanpix)

Selv hvis den tidligere Se og Hør-chefredaktør Henrik Qvortrup kendte til den såkaldte tys-tys-kilde og vedkommendes læk af kendte og kongeliges kreditkortoplysninger, kan han formentlig ikke straffes på grund af forældelsesfristen.

Sådan lyder vurderingen fra juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet. Han oplyser, at der som udgangspunkt er to muligheder for, at Henrik Qvotrup kan holdes strafansvarlig i sagen.

Den ene er, at han har medvirket direkte i de forseelser, tys-tys-kilden har begået. Den anden er, at han har videregivet de oplysninger, tys-tys-kilden er fremkommet med, i Se og Hør.

- Men uanset, hvilken af de to modeller man kommer frem til, så er forbrydelsen formentlig forældet efter fem år, siger Lars Bo Langsted.

Har ikke hacket sig ind i systemerne

Henrik Qvortrup forlod sin stilling som Se og Hør-chefredaktør i november 2008, altså for over fem år siden.

Årsagen til, at Lars Bo Langsted bruger ordet "formentlig", er, at det fortsat er lidt usikkert, hvilken type forbrydelse tys-tys-kilden har begået.

Men Nets oplyste mandag i en pressemeddelelse, at misbruget fra tys-tys-kildens side har fundet sted ved, at "den pågældende medarbejder har misbrugt sin legitime adgang til kortdata i Nets' systemer til at finde oplysninger, som herefter er videregivet ulovligt til Se og Hør".

Kreditkortoplysningerne om de kendte og kongelige er altså ikke kommet frem ved, at den pågældende medarbejder er trængt ulovligt ind i Nets' systemer.

- Der er en bestemmelse om hacking, og hvis det er en grov form, er forældelsesfristen på ti år, men jeg tror ikke, den kan bruges, siger Lars Bo Langsted.

Qvortrup endnu ikke afhørt

Henrik Qvortrup trak sig 29. april fra jobbet som politisk kommentator på TV2. Han oplyste i forbindelse med fratrædelsen, at han ikke ville udelukke, at der er foregået ulovligheder på ugebladet under hans ledelse.

Qvortrup har også fortalt, at han har mødt den såkaldte tys-tys-kilde.

Dagbladet BT afslørede 1. maj en række e-mails, der afslører, at mindst 16 medarbejdere på Se og Hør kendte til den hemmelige kilde - heriblandt de tidligere chefredaktører Henrik Qvortrup og Kim Henningsen.

Henrik Qvortrups advokat, Anders Nemeth, oplyser til DR Nyheder, at politiet endnu ikke har foretaget en afhøring af den tidligere chefredaktør, men at det vil ske inden for den nærmeste fremtid.