Politiet gør sig nu klar til at gå i gang med det omfattende Se og Hør kildemateriale, som de i fredags fik Landsrettens ord for, at de måtte få delvis adgang til.
Når det først sker nu, skyldes det at Se og Hørs ejer Aller Media har indbragt afgørelsen for Højesteret og ønskede, at der skulle være opsættende virkning, så politiet først fik adgang til materialet, når Højesteret eventuelt havde taget stilling til sagen. Men den opsættende virkning er nu blevet afvist.
- Vi gør nu klar til at gennemgå materialet - dog naturligvis på en måde, så vi respekterer Landsrettens afgørelse fra i fredags, siger politiinspektør Bent Isager fra Københavns Vestegns Politi til DR Nyheder.
Landsretten bestemte nemlig i fredags, at politiet ikke på egen hånd må gennemgå materialet, men kun må få adgang til den del af oplysningerne som retten siger god for.
Delvis adgang til computere og mobiltelefoner
Hvordan det rent praktisk skal finde sted, er der nogen usikkerhed omkring, da en sådan afgørelse er ganske usædvanlig. Det står dermed endnu ikke klart, om gennemgangen skal ske hos retten eller om rettens personale skal sidde med under politiets gennemgang.
- Men når det er afklaret, så begynder vi at se det tilladte materiale igennem, siger Bent Isager.
Det som politiet nu får delvis adgang til er computere og mobiltelefoner, som ordensmagten har beslaglagt hos Aller Media, i forbindelse med ransagning i sagen om Se og Hørs såkaldte tys-tys kilde.
Politiet mener at materialet kan dokumentere, at ugebladet betalte kilder i blandt andet sundhedsvæsnet og hos hoffet for oplysninger. Når politiet ikke bare kunne gå i gang med at undersøge det beslaglagte, var det fordi, at Aller mente, at det ville krænke koncernens kildebeskyttelse.
Dette er også grunden til, at Aller Media har indbragt Landsrettens afgørelse fra i fredags for Højesteret.
Men det kan tage tid at få en sag for landets højeste retsinstans. Først skal man have tilladelse af Procesbevillingsnævnet, og hvis man får det, så skal sagen finde plads i Højesterets kalender. Det kan der nemt gå et par måneder med. Det var i den periode at Aller havde bedt om opsættende virkning, hvilket nu er blevet afvist af Landsretten.
Ærgrelse over dom hos Aller
Hos Allers advokat ærgrer man sig over, at politiet dermed får adgang til materialet, inden Højesteret har haft mulighed for at tage stilling i sagen.
- Vi ønskede retten ord for at politiet skulle undlade at se materialet igennem indtil, at procesbevillingsnævnet og forhåbentligt Højesteret har taget stilling i sagen. Ellers kan det ende med at politiet gennemser materiale, som de siden får rettens ord for at de ikke måtte se, siger Allers advokat Hans Jakob Folker til DR Nyheder.
Det scenarium er dog uafklaret hos Københavns Vestegns politi.
Hvad gør I, hvis Højesteret nu om en måned afgør, at I ikke skal have adgang til materialet? Hvordan sletter I så den viden I har fået?- Det må vi tage stilling til, hvis vi kommer til at stå i den situation, siger politiinspektør Bent Isager.
Tidligst i starten af august tager Procesbevillingsnævnet stilling til, om sagen kan komme for Højesteret.