Overblik: Her er de andre store skandaler i pressen

Det er langt fra første gang, et ugeblad får ørerne i klemme - og det er heller ikke nyt for Se og Hør at blive ramt af seriøse anklager.

Britiske News of the World aflyttede blandt andre Hugh Grants telefonsamtaler i jagten på gode historier. I december fik han erstatning fra mediekoncernen, der ejede den nu lukkede avis. (Foto: © Can Nguyen/Capital Pictures, Scanpix)

Lige nu hviler manges øjne på Se og Hør efter anklagerne om, at bladet har overvåget kendtes kreditkort.

Men det er langt fra første gang, at et medie får et rap over snuden, fordi de har stukket den lidt for langt frem. Og det er heller ikke første gang, at seriøse anklager rammer Se og Hør.

Her giver vi dig et overblik over nogle af de store overvågningssager, der har været de senere år.

Se og Hør er vant til sager

Det danske ugeblad er vant til at have en sag på nakken i ny og næ. Blandt andet vandt DR-vært Anders Lund Madsen en sag over Se og Hør, der måtte betale ham 100.000 kroner for at have krænket hans privatliv.

Også den tidligere politiker Naser Khader er blandt dem, der har vundet i en retssag mod ugebladet, der havde skrevet, at han havde fået udført sort arbejde.

I 2009 udkom en anden bog om Se og Hør af en anden tidligere ansat på bladet, nemlig Per Kaaes 'I Sandhedens Tjeneste'.

I bogen kunne man blandt andet læse, at ugebladet modtog en cd med en lydfil, der indeholdt en privat telefonsamtale mellem to kendte politikere, der efter sigende havde et forhold, selvom de var gift til anden side. Lydfilen brugte bladet dog ikke, og det er stadig uvist, hvem der fodrede bladet med telefonsamtalen.

News of the World måtte lukke

Selvom der stadig mangler dokumentation, og der endnu ikke er nogen sigtede i sagen om Se og Hør, så sammenligner flere for tiden sagen med den skandale, der ramte den britiske tabloidavis News of The World.

Her havde to journalister fra tabloidavisen systematisk aflyttet kendtes telefoner og mails. De forsøgte også at skjule beviser for politiet.

Avisens ejer Rupert Murdoch tog konsekvensen og lukkede avisen i 2011. Men det standsede ikke skandalen, der blandt andet rullede tæt forbi den britiske premierminister David Cameron, der havde haft en af de sigtede fra avisen som pressechef. Sagen fik dog ikke konsekvenser for premierministeren.

I december fik blandt andre skuespiller Hugh Grant og 20 andre overvågede kendisser erstatning af Rupert Murdochs koncern News Group Newspapers.

News of the World var en af de ældste aviser i Storbritannien og blev ifølge BBC solgt i imponerende 2.8 millioner eksemplarer hver uge.

Norske Se og Hør overvågede prinsesser

Se og Hør i Norge har også været kritiseret for sine lignende metoder. Bladet skaffede sig i starten af 00'erne adgang til udskrifter af de norske kongeliges brug af kreditkort.

Takket være kreditkortoplysninger fulgte Se og Hør blandt andet indkøb foretaget af kronprinsesse Mette-Marit, der er gift med kronprins Haakon, og kronprinsens søster prinsesse Märtha.

Prinsessernes kreditkortudskrifter viste i detaljer, hvad de købte, hvilket ugebladets journalister kunne bruge i deres jagt efter historier om de kongelige.

En af de konkrete historier var blandt andet en artikel fra 2001, hvor Mette-Marit havde været i New York. Her kunne Se og Hør i Norge fortælle, hvad Mette-Marit havde købt på sin rejse og at hun måtte bøde med 60.000 norske kroner i toldafgift for at få indkøbene med hjem.