Voksende kritik af Facebook især fra traditionelle medier flere steder i verden er begyndt at virke. Det vurderede chefredaktør Espen Egil Hansen fra den norske avis Aftenposten i fredagens udgave af ”Mennesker og medier” på P1.
Espen Egil Hansen skrev global mediehistorie, da han i september åbent kritiserede Facebook og det sociale medies grundlægger Mark Zuckerberg.
Anledningen var censur af et ikonisk billede fra Vietnamkrigen i 1972; et billede af en nøgen ni-årig pige og fire andre børn på flugt fra et amerikansk napalmangreb. Billedet blev fjernet, fordi Facebook mente, at det var anstødeligt.
Efter Espen Egil Hansens åbne kritik tog medier over hele verden fat på diskussioner om Facebooks magt og censur, og efter få dage blev billedet ”genoprettet” på de sider, hvor det var blevet fjernet.
Ikke kun en symbolsk sejr
- I første omgang var det kun en symbolsk sejr, reflekterede Espen Egil Hansen i ”Mennesker og medier”. Og fortsatte:
- Men sidenhen er det som om, at min samtidige kritik af Facebooks manglende deltagelse i den offentlige debat er begyndt at virke. Vi ser for eksempel Mark Zuckerberg ytre sig og flere andre i ledelsen, som svarer på kritiske spørgsmål.
Ikke mindst efter de seneste ugers afsløringer af falske nyheder på Facebook i den amerikanske valgkamp er det efter den norske redaktørs opfattelse tydeligt, at "Facebook er presset nu".
Derfor skal traditionelle medier lægge kant til Facebook. Og behandle det globale sociale medie som enhver anden magthaver i verden:
- Glem ikke, at Mark Zuckerberg er en af verdens mægtigste mænd, lød det fra Espen Egil Hansen i ”Mennesker og medier”.
Espen Egil Hansen deltager i den kommende uge i en stor nyhedskonference i DR Byen i København.