Landsretten giver politiet adgang til beslaglagt Aller-materiale

Det var i orden at ransage Aller Media, men politiet må ikke selv undersøge materialet, fastslår Østre Landsret.

Aller Medias hovedsæde på Havneholmen er tidligere blevet ransaget af politiet. Og det var i orden, fastslår landsretten. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Det var i orden at ransage Aller Media i den såkaldte Se og Hør-sag, men politiet må ikke selv undersøge materialet, fastslår Østre Landsret i en kendelse her til eftermiddag.

Dermed får politiet ikke selv mulighed for at søge frit i oplysninger, som de ellers havde ønsket. Det sker blandt andet med henvisning til pressens mulighed for at give kildebeskyttelse, hvilket også ligger i præmisserne for dagens dom.

- Det er også for landsretten ubestridt, at der i det beslaglagte materiale kan forekomme ma-teriale, som ikke har med denne sag at gøre, og som har en karakter, som gør, at det er om-fattet reglerne om kildebeskyttelse, står der Østre Landsrets kendelse.

Første gennemsyn i retten

Kendelsen udspringer af den såkaldte Se og Hør-sag, hvor Aller Media er sigtet for blandt andet bestikkelse.

Med dagens kendelse stadfæster Østre Landsret delvist kendelsen fra byretten, hvor politiet fik blåstemplet selve ransagningen hos Aller Media på Havneholmen. Men det beslaglagte materiale skal ses igennem af retten, så navne på kildebeskyttede personer bliver sorteret fra, inden materialet blive videregivet til politiet, fremgår det af dagens kendelse.

Hvordan gennemsynet skal foregå i praksis, har retten endnu ikke fundet ud af. Men sikkert er det, at både politiet og Aller Media får lov at være med, når materialet bliver set igennem.

Politiet må dermed ikke bruge materialet, før retten har taget stilling til, om materialet må bruges i efterforskningen.

Politiet må gerne bruge søgeord

Samtidig tillader retten brugen af såkaldte søgeord, som politiet har ønsket for at lette arbejdet med at gennemgå de millioner af dokumenter.

Politiet ønskede blandt andet at bruge søgeord som 'politi', 'operatør' og 'sygeplejerske', skriver TV2.dk.

Derfor har politiet har udarbejdet en liste på seks sider med søgeord, der skal bruges når materialet gennemgås elektronisk, har BT tidligere fortalt.

Sagen er et kæremål fra byretten, hvor en dommer i juni pålagde Aller at give politiet adgang til al materiale. Aller Media kærede på stedet afgørelsen til landsretten og bad samtidig om, at kæren skulle have opsættende virkning. Det gik retten med til, og det betyder, at politiet ikke har måttet se materialet, før landsretten havde talt.