De danske anmeldere havde svært ved at få armene ned, da der var premiere på den politiske dramaserie 'House of Cards' på filmstreamingstjenesten Netflix i starten af februar.
Politiken og Berlingske gav serien topkarakter med henholdsvis fem stjerner og seks stjerner og kaldte serien for en storslået satsning på niveau med populære klassikere som 'The West Wing' og 'The Wire'.
Men historien om politikeren Frank Underwood og hans kyniske politiske spil i Washington er mere end blot end god fortælling.
Det er et tv-drama, der gør op med den måde, vi følger med i serier på, mener film- og serie-kritiker på Information, Christian Mongaard.
Den ultimative tv-frihed
- Tv-serier plejer at blive sendt et afsnit af gangen en gang om ugen. Netflix vender det på hovedet ved at lægge hele første sæson af House of Cards ud på én gang. For første gang kan man altså selv bestemme, hvornår og hvor meget man vil se af en ny serie på tv, siger Christian Monggaard til dr.dk/kultur.
Han kalder Netflix' strategi for den 'ultimative frihed for tv-seerne', og han er overbevist om, at det vil skaffe abonnenter til selskabet.
- Jeg tror, det her vil betyde flere abonnenter og en øget loyalitet over for Netflix, fordi selskabet giver seerne maksimal frihed, samtidig med at de får en unik tv-produktion af høj kvalitet, siger Christian Monggaard.
Spændingskurven forsvinder
Strategien har dog også negative konsekvenser. For når Netflix vælger at lægge hele første sæson af 'House Of Cards' ud på én gang, er de samtidig med til at bryde den spændingskurve, som tv-serier plejer at bygge op over tid. Det er altså slut med at stå og diskutere seneste afsnit af serien med kolleger eller venner ved kaffeautomaten, da man aldrig kan være sikker på, hvor meget de har set.
Men det problem er til at overse, mener Christian Mongaard.
- De diskussioner er ved at flytte over på sociale medier og finder sted nærmest samtidig med, at serierne bliver sendt, Men det er da klart, at en serie som DRs 'Forbrydelsen' ikke ville være så velegnet til, at hele sæsoner blev lagt ud med det samme, siger Christian Monggaard, der mener, at DR og TV2 bør tage ved lære af strategien.
- Netflix strategi viser, at folk ikke har tålmodighed til at vente halve eller hele år på nye sæsoner af serier. Det bør DR og TV 2 huske på, når de køber nyt ind. Serierne skal sendes næsten samtidig med, de har haft premiere i hjemlandet.
DR: Vores serier er noget specielt
Men hos DR er man skam allerede opmærksom på, at de nye video on demand-tjenester er med at ændre folks tv-vaner, fortæller Piv Bernth, der er dramachef hos DR og producent på blandt andet serien 'Forbrydelsen'.
Hun har dog ingen planer om, at ændre i lanceringsstrategien ved de kommende store DR-dramaserier. For DR's dramaserier er noget helt unikt, siger hun til dr.dk/kultur.
- På DR er vi jo rigtig gode til at opbygge et fællesskab i befolkningen, når serierne kører uge efter uge. Derudover giver vi serierne et unikt liv på nettet som ved for eksempel 'Forbrydelsen', hvor man kunne gætte med om, hvem morderen var, siger Piv Bernth, der dog ser et sammenfald mellem DR og Netflix' strategi.
- Vi gør faktisk lidt som Netflix - bare i mindre omfang. Eksempelvis lægger vi det seneste afsnit af Borgen ud på nettet, en uge inden det bliver vist på tv, siger hun.
De første 13 afsnit af House of Cards kan ses på Netflix. Det er endnu uklart, hvornår anden sæson bliver vist.