Et væld af sms’er og emails var en vigtig del af begrundelsen for dommene i Se og Hør-sagen, som retten i Glostrup afsagde denne uge.
Og hvis de nu dømte redaktører og journalister på det kulørte ugeblad havde tænkt sig bedre om, havde der måske slet ikke været nogen sag.
- Uden det konkrete bevismateriale i form af sms’er og emails ville det nok have været svært for anklagemyndigheden at løfte bevisbyrden, vurderede mediejurist Vibeke Borberg fra Danmarks Journalist- og Mediehøjskole i Aarhus i P1’s ”Mennesker og medier” fredag.
Og selv om der blandt de fleste mediefolk er enighed om, at Se og Hørs brug af private kreditkort-oplysninger fra den såkaldte tys-tys-kilde ikke var i orden, rejser sagen dermed en række principielle problemer i forholdet mellem kilder og journalister.
Få dage før dommene i Se og Hør-sagen talte den amerikanske whistleblower Edward Snowden til omkring tusind danske journalister i Odense.
Han konstaterede blandt andet, at de fleste ikke er gode nok til at beskytte deres kilder.
Tine Johansen, næstformand i Dansk Journalistforbund, giver Snowden ret:
- Vi har ikke været helt gode og hurtige nok til at reagere på den viden, som Snowden-afsløringerne har bragt frem, sagde hun i ”Mennesker og medier”. Og tilføjede:
- Vi skal være bedre til at beskytte kilderne mod at blive overvåget og opdaget. Ikke for vores egen skyld, men for kildernes skyld.