320 kroner om året.
Så meget kan man se frem til at spare, hvis man er tilmeldt den nu afskaffede radiolicens.
- Afskaffelsen af radiolicensen er en politisk beslutning, som blev vedtaget i Folketinget i forbindelse med Medieaftalen for 2012-2014. Og nu bliver reglerne altså ført ud i livet, forklarer DRs licenschef Lotte Boas i en pressemeddelelse.
46.000 får brev
I forbindelse med at radiolicensen ophører fra 1. juli, sender DR Licens i løbet af uge 25 breve ud til de 46.000 husstande, der i dag alene er tilmeldt radiolicensen.
- I brevet forklarer vi reglerne for folk, ligesom vi opfordrer dem til at justere deres licenstilmelding, hvis de skulle have fået en computer, en smartphone, en tablet eller et tv, efter de blev tilmeldt radiolicensen. Hvis de ikke har det, slipper de helt for at betale fremover, forklarer Lotte Boas.
Det betyder, at der fremover kun vil være én type licens, medielicensen, som man skal betale, hvis man har et fjernsyn, en tablet, en smartphone eller en computer. Har man derimod alene en radio, slipper man for at betale licens i fremtiden.
10 kroner om året
Da radiolicensen blev indført i 1925, fandtes den i to kategorier.
Havde man et krystalapparat, skulle man betale 10 kroner om året. Krystalmodtageren var den enkleste form modtagelse af radiosignaler og kunne udelukkende høres med høretelefoner, da lyden ikke kunne forstærkes.
Det kostede derimod 15 kroner, hvis man benyttede et såkaldt lampeapparat, der brugte en lampe som detektor og ofte var udstyret med en eller flere forstærkerlamper.
Siden 2004 har radiolicensen været på 320 kroner om året.
De nye regler får betydning for eksempelvis blinde og svagsynede, som er bevilget fritagelse for at betale medielicens og i stedet betaler radiolicens. De bliver også helt fritaget for at betale licens efter den 1. juli.