Chefredaktører om fogedforbud: Grotesk og fuldstændig latterligt

Det er en politistat værdigt, når der kan nedlægges et fogedforbud, uden at et medie kan forsvare sig selv, mener Ekstra Bladets chefredaktør.

De to ansvarshavende chefredaktører på Ekstra Bladet og Radio24syv - Poul Madsen og Jørgen Ramskov - er oprørte over, at der er blevet nedlagt fogedforbud mod deres medier. (Foto: © Liselotte Sabroe og Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Københavns Byret har i nat nedlagt fogedforbud mod Ekstra Bladet, der forbyder avisen at omtale dele af bogen ’Syv år for PET’, som man refererer fra i dagens udgave.

Avisens ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, har dog ikke meget til overs for kendelsen, som retten er nået frem til efter anmodning fra netop Politiets Efterretningstjeneste (PET).

- Fogedforbuddet er fuldstændig latterligt. Det er afgivet klokken 2.10 i nat ved et hemmeligt retsmøde, som er en politistat værdigt, forklarer han.

Poul Madsen hentyder til, at retsmødet fandt sted et stykke efter midnat natten til i dag. Et retsmøde, som avisen ikke var blevet oplyst om før her til morgen, hvor det blev overbragt til avisen.

På det tidspunkt ligger avisen ifølge Poul Madsen allerede i kiosker og supermarkeders stativer, og e-avisen var blevet udgivet en time forinden. Derfor mener han heller ikke, at avisen kan gøre noget som helst aktivt for at tilbagekalde avisen.

- Vi kan ikke efterleve det. Vi har 5.500 salgssteder i Danmark og 12.000 abonnenter, som har fået avisen her til morgen. De kædeansvarlige kan ikke tilbagekalde avisen, så politiet må jo selv tage rundt og beslaglægge Ekstra Bladet.

- Der står i øvrigt ikke noget i den avis, som kan bringe nationens sikkerhed i fare.

Radio24syv: Nu tænker vi os grundigt om

Også Radio24syv har fået nedlagt et fogedforbud mod at omtale dele af bogen. I løbet af fredagen blev emnet behandlet flere gange, og administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør, Jørgen Ramskov, er overbevist om, at det allerede er blevet spredt rundt omkring på nettet.

Om radiostationen har tænkt sig at gøre noget aktivt - f.eks. at fjerne podcasts, der omtaler sagen - ved han endnu ikke.

- Nu tænker vi os grundigt om. Vi sender en række weekendprogrammer, så mandag morgen vil vi selvfølgelig lige vurdere, hvad vi gør i den her sag – det har vi ikke taget stilling til endnu, siger han.

Jørgen Ramskov er desuden rystet over, at det er lykkedes for PET, sagsøgeren bag fogedforbuddet, at komme igennem med fogedforbuddet.

- Det er fuldstændig grotesk – det grundlag som foreligger her – kan forbyde os at behandle virkelig interessante og samfundsmæssigt vigtige spørgsmål journalistisk.

Poul Madsen mener, at PET er gået for vidt:

- Det, som foregår lige nu, er en politistat værdigt. At man om natten i ly af mørket prøver at stoppe pressen i dens frie og uafhængige ytringsfrihed. Jeg synes, det er langt ude.

PET ønsker foreløbigt ikke at kommentere sagen. Heller ikke advokat Henrik Nedergaard Thomsen fra Kammeradvokaten, der repræsenterede PET ved retsmøderne, ønsker at udtale sig om sagen andet end at bekræfte, at han var til stede ved retsmødet.

Både Radio24syv og Ekstra Bladet vil kære afgørelsen fra Københavns Byret.