Charlie Hebdo-tegninger af druknet dreng skaber voldsom debat

Satiretegninger af den druknede dreng, som blev symbolet på flygtningekrisen i Europa, får de sociale medier til at koge. Mange misforstår hensigten, mener forsker.

Det nyeste nummer af Charlie Hebdo har flere satiretegninger med den druknede treårige dreng, som blev fundet på en tyrkisk strand. Forsiden af magasinet viser ikke den døde dreng, men til gengæld en tyk mand, der bruger en flygtning som fodskammel. "Føl dig hjemme hos os," siger han.

Satiremagasinet Charlie Hebdo har i det nyeste nummer flere tegninger af den druknede treårige dreng, som blev symbolet på hele flygtningekrisen i Europa.

Især to af de i alt otte tegninger fra magasinet er gået viralt - og har fået folk til tasterne.

https://twitter.com/thetweetspage/status/643709799536812033

Den ene tegning, som tilsyneladende også har været brugt som spiseseddel i kiosker, viser drengen i vandkanten under overskrifterne "Så tæt på mål". Ved siden af ham står et McDonalds'-skilt med teksten "Tilbud. To børnemenuer for ens pris".

På den anden tegning går Jesus på vandet. Ved siden af ham er den druknede dreng. "Beviset for at Europa er kristent," står der i teksten, som beskriver, hvordan kristne kan gå på vandet, mens muslimer drukner.

"Intet at gøre med ytringsfrihed"

Tegningerne har skabt voldsom debat på de sociale medier.

Nogle mener, at de er helt ok. Men langt de fleste er tilsyneladende negativt indstillede. Ord som "smagløst" og "ulækkert" går ofte igen i folks opdateringer.

https://twitter.com/jamessmat/status/643709508934606848 https://twitter.com/RasheelB/status/643709266017304576 https://twitter.com/VIHREAKANA/status/643711783056900096

Hån eller ikke hån?

Men de, der kritiserer Charlie Hebdo for at bringe tegningerne, er også uenige internt.

Nogle ser satiremagasinets tegninger som en hån af den døde dreng - og som at magasinet gør grin med drengen.

https://twitter.com/kaein/status/643563479668908033

Men satiremagasinet gør mere grin med Europa og de europæiske politikere, end de gør grin med drengen, mener andre.

https://twitter.com/AndyWilks61/status/643713737086640128 https://twitter.com/mason_peter/status/643736770706845696

Forsker: Mange misforstår tegningerne

Dennis Meyhoff Brink er ekstern lektor på Københavns Universitet og forsker i satire. Han mener, at kritikerne misforstår Charlie Hebdo, når de siger, at det franske satireblad håner den treårige dreng.

- Der har hele tiden været en gruppe af hardcore modstandere af Charlie Hebdo, som enten misforstår tegningerne eller måske ikke vil forstå dem. Mange af deres udtalelser tyder på, at de aldrig har læst bladet, men vil kritisere det og Vesten.

- Billedet, hvor Jesus går på vandet, mens et barn drukner lige foran ham, er en kritik af de konservative europæere, som hævder, at Europa bygger på kristne værdier, men som ikke handler derefter. Det udstiller altså Vestens hykleri, siger Dennis Meyhoff Brink.

Biz arre klovne lokker små børn

Han peger desuden på en anden tegning, hvor det druknede flygtningebarn ligger på en strand med en reklame, hvor McDonals's maskot-klovn reklamerer for en burgermenu til børn.

- Man skal huske på, at Charlie Hebdo er et meget socialistisk og næsten kommunistisk blad. For dem er McDonald's indbegrebet af alt, der er dårligt ved Vesten. Det forjættede land, som flygtninge håber på at komme til, er i deres øjne et sted, hvor bizarre klovne lokker små børn til at spise elendig mad. Det er altså en kritik af vestlig kapitalisme, og det tragiske består i, at den er så eftertragtet.

- Selvom tegningen viser en tragisk historie, og nogle synes, man ikke skulle tegne det, så har fotografierne jo allerede været vist, og tegningerne latterliggør jo ikke drengen, men Europa, siger Dennis Meyhoff Brink.

Bringer otte forskellige tegninger

De to tegninger, der er gået viralt, er ikke de eneste, som magasinet har af den døde flygtningedreng.

Faktisk er der otte forskellige satiretegninger med den døde dreng i magasinet, som DR Kultur har læst via magasinets mobil-app.

Én viser for eksempel den højreorienterede franske politiker Jean-Marie Le Pen sige "Blå, hvid, rød" med reference til farverne i det franske flag. Han står på stranden ved siden af den druknede dreng, hvis trøje, hud og bukser passer med netop de farver. Overskrifterne lyder: "Jean-Marie Le Pen lancerer nyt parti". "Altid ekstra racistisk".

Én anden viser den døde dreng på forsiden af forskellige franske aviser. En af avisernes forsider lyder "Terrorist på tre år neutraliseret af havet".