Madsociolog: Når vi spiser stegt flæsk er vi i godt humør

Kåringen af stegt flæsk som Danmarks nationalret overrasker ikke madsociolog Jon Fuglsang. Men det er et kedeligt valg, mener stjernekokken Rasmus Kofoed, der vil peppe retten op.

Stegt flæsk med persillesovs tog titlen som Danmarks officielle nationalret torsdag. Men retten kunne godt trænge til at blive peppet lidt op, mener stjernekok Rasmus Kofoed. (Foto: © nillerdk, c.c. 3.0)

Her i Danmark skal vi altid lige først forbi køledisken med kød, før vi går hen i afdelingen for frugt og grønt.

Derfor giver det også god mening, at lige netop retten stegt flæsk vandt titlen som Danmarks nationalret torsdag.

Det mener Jon Fulgsang, der er madsociolog og lektor på professionshøjskolen Metropol.

- At stegt flæsk er stemt ind som vores nationalret siger noget om, at det stadig er meget vigtigt, at det er kødet, der navngiver retten. Og svinekød har jo en central placering i den danske madkultur, siger Jon Fuglsang.

Stegt flæsk er selskabsmad

En anden oplagt forklaring er ifølge madsociologen, at stegt flæsk ofte er knyttet til en social anledning.

- Stegt flæsk med persillesovs er noget, man mødes omkring - det er selskabsmad, som man spiser med venner eller familie. Mange vil kunne huske det fra deres barndom, og det er tit noget, der bliver serveret, når man er i godt humør, siger han til DR Kultur.

Men betyder denne kåring overhovedet noget?

- Vi får nok en periode nu, hvor folk vil servere retten og eksperimentere med ingredienserne. Måske vil man prøve at lave sovsen på andre måder. I og med, at det er en ret med svinekød, så udelukker retten til gengæld en del af de etniske minoriteter herhjemme. Jeg kan ikke rigtig forestille mig, at kalkun vil fungere lige så godt som svinekødet, siger Jon Fulgsang.

Traditioner trænger til nye klæder

Den prisvindende stjernekok Rasmus Kofoed fra restauranten Geranium kan godt se et potentiale i stegt flæsk, selvom han synes, at det er et "kedeligt og forudsigeligt" valg af nationalret.

- Man kan godt finde andre mere spændende retter. Men den salte gris, lidt mineraler fra persillen og nogle kartofler - det kan sagtens fungere. Man kunne dog godt lave retten i en lidt friskere version. Traditioner er fine, men de trænger til lidt nyt tøj, siger Rasmus Kofoed.

Han håber derfor, at dagens kåring af stegt flæsk med persillesovs som vores nationalret nu får opfindsomme kokke til at lege med opskriften.

- Der findes så mange kreative kokke herhjemme, der kunne udvikle på retten. Man kunne lave en mere frisk sovs, koge kartoflerne med lidt bid i sammen med friske krydderurter, havsalt og hvidløg, og ikke mindst sikre sig, at man køber en gris, der har haft et godt liv.

Panerede kålblade med persillesovs?

At danskernes officielle nationalret er en ret med svinekød, overrasker ham ikke.

- Gris er jo en del af vores gastronomiske kultur, så dermed er det jo naturligt nok, at nationalretten indeholder gris. Men hvis man ikke spiser svin eller kød, så kunne man panere og stege letkogte kålblade eller sølbeder til en vegetarudgave, siger Rasmus Kofoed.

Det er Fødevareministeriet og ikke mindst fødevareminister Dan Jørgensen, der har ønsket, at danskerne skulle kåre en nationalret.

Vinderen er fundet først via lokale afstemninger på en lang række egnsretter og dernæst gennem en landsdækkende afstemning, hvor alle har haft mulighed for at stemme på deres favorit.

Stegt flæsk med persillesovs løb med 44 procent af stemmerne i den endelige afstemning.