Måtte ændre pride-planer i sidste øjeblik: 'Jeg er super stolt over resultatet'

Direktør Lars Henriksen har arbejdet på den netop overståede WorldPride siden 2016.

Selvom det var en noget anderledes prideparade, der gik igennem København lørdag eftermiddag, så var den festlige og gode stemning ikke nogen mangelvare. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)

Regnbueflag, paradevogne med bragende lydanlæg og udsmykning til den helt store glimmermedalje – og så naturligvis de feststemte paradedeltagere.

For mange er den ikoniske parade gennem Københavns gader lig med fejringen af det danske LGBT+-miljø og de kampe, man har vundet.

Men siden corona i 2020 gjorde sit indtog over hele verden, har paraden ikke lignet sig selv.

Sidste år var den udelukkende digital, og da regeringen i maj i år udrullede de nye restriktioner, blev det hurtigt klart, at der også i år var brug for at tænke nyt.

Sammen med statsminister Mette Frederiksen gik Lars Henriksen (til højre) lørdag eftermiddag med i den parade, der gik fra Rådhuspladsen til Fælledparken, hvor de seks parader kulminerede i én begivenhed med taler og musik. Netop deltagelsen af ministre og beslutningstagere i løbet af hele ugen sætter Lars Henriksen pris på: - Der er blevet skabt en vigtig bro mellem beslutningstagere og aktivister, der har kunnet møde hinanden. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)

Og løbende udfordringer har da også været et gennemgående træk for dette års Copenhagen Pride, der i år for første gang også arrangerede det endnu større, internationale WorldPride-arrangement.

- Vi har arbejdet på det i fem år, men måtte på bare tre måneder ændre mange af vores planer, indleder Lars Henriksen, der er forperson for Copenhagen Pride og direktør for det netop afsluttede danske udgave af WorldPride.

I år blev paraden eksempelvis opdelt i seks mindre parader med hvert deres startpunkt. Og den store samlende fest på Rådhuspladsen i midten af København blev i stedet rykket til et aflukket område i Fælledparken på Østerbro.

Og sådan var der utallige af længeplanlagte arrangementer og planer, der i sidste øjeblik måtte ændres.

Hvilket Lars Henriksen nu er ved at bearbejde. Først med sig selv – og senere på ugen med resten af holdet, der fik WorldPride ud over rampen.

Anført af politiet og en regnbueklædt lastvogn gik paraden forbi Statens Museum for Kunst på ruten mod Fælledparken. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)

- På de helt store linjer er det hele gået rigtig, rigtig godt, og jeg er super stolt over resultatet, indleder han dog.

For selvom de ikke kunne indfri deres oprindelige tanke om at "få hele verden til København", så fokuserede de i stedet på at "få København ud til hele verden", som Lars Henriksen formulerer det.

Har hjulpet aktivister i udlandet

For hvor særligt pandemiens rejserestriktioner betød væsentligt færre turister i den danske hovedstad end håbet, så havde de, ved hjælp af danske og svenske ambassader i mere end 60 lande, sikret sig, at der dels ville være internetadgang såvel som enkelte fysiske arrangementer for LGBT+-personer og -aktivister rundt om i verden i løbet af den forgangne uge.

Vejret var også i festhumør, da lørdagens parader snoede sig igennem Københavns gader under en blå himmel. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)

Ligesom de også havde uddelt 5.000 vpn-adresser til udenlandske LGBT+-aktivister, der på den måde kunne tilgå de digitale begivenheder online uden, at en eventuel stat kunne opsnappe det.

- Vi kan godt være stolte af vores udenrigstjeneste for det arbejde, de har bidraget med for at skabe opmærksomhed omkring WorldPride rundt om i verden, konkluderer han.

Men Lars Henriksen er dog heller ikke blind overfor de udfordringer og mindre vellykkede tiltag undervejs.

- Der er nogle ting, som vi må erkende, er faldet mellem nogle stole, fordi vi har skullet ændre vores planer tre måneder inden WorldPride.

Han fortæller eksempelvis, at de i den oprindelige planlægning havde "ekstremt meget fokus på handicaptilgængelighed".

Men da det store festarrangement på Rådhuspladsen måtte flyttes til Fælledparken, skred det fokus.

- Det kan jeg ærgre mig over bagefter. Men det endte med, at det helt essentielle for os i stedet blev overhovedet at få lavet et event, siger han.

Da den mindre parade, der startede ved Rådhuspladsen, nåede Trianglen på Østerbro, blev den modtaget af store menneskemængder, der viftede med regnbuefarvede flag. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)

Én stor eller flere mindre parader næste år?

På samme måde er han også overbevist om, at der til Copenhagen Pride næste år vil være én stor, samlet parade frem for seks mindre.

- Det er godt gået af paradeteamet, at de fik logstikken til at gå op denne gang, men jeg kan med ret stor sikkerhed sige, at det kun var noget, vi gjorde i år, griner han.

Både fordi det er "et værre mas for byen" med flere parader, som kræver, at flere veje spærres af og busruter omlægges.

Men også for hele den samlede oplevelse med paraden.

- Når man er publikum, vil man gerne se det hele. Og når man går med i paraden og støtter op om sagen, vil man også gerne have, at alle kan se det.

Der var masser af glæde og kærlighed at spore blandt paradernes mange deltagere. Det samme gjorde sig gældende ved det store afsluttende arrangement i Fælledparken. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)

Til gengæld vil han huske tiltag som mere fokus på at involvere unge LGBT+-personer i blandt andet debatterne samt at have flere mindre scener dedikeret til minoritetsgrupper som eksempelvis transpersoner som et tiltag, der gerne må tænkes ind fremover.

- Det har været en god læring at bruge områderne til positivt at trække nogle grupper frem, som ellers kan forsvinde i mængden, synes jeg.

På talerstolen ved det store arrangement i Fælledparken, der blev afholdt i forlængelse af paraderne, talte blandt andet statsminister Mette Frederiksen (S) og kronprinsesse Mary. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)

Næste år finder Copenhagen Pride efter planen sted den 15. til 21. august.