Ligestillingsministeren indkalder musikerne fra DR's sexisme-dokumentar til møde

Dokumentarserien har fået flere ministre til at reagere og kalde på handling.

- Det må være enormt grænseoverskridende at stille sig frem, siger ligestillingsminister Marie Bjerre om dokumentarserien 'Sexisme i musikbranchen'. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

DR-dokumentarserien 'Sexisme i musikbranchen' har gjort et stort indtryk på flere ministre.

En af dem er ligestillingsminister Marie Bjerre (V). Derfor har hun inviteret de 13 kvindelige musikere, som stiller sig frem i dokumentarserien og fortæller om deres oplevelser.

I dokumentarserien fortæller musikerne om krænkende adfærd og sexisme i musikbranchen. Deres håb er at skubbe på en forandring og få mere lige spilleregler mellem kønnene.

Ligestillingsministeren siger i et interview med DR, at hun er "dybt forarget" over kvindernes vidnesbyrd om sexisme og kalder det "fuldstændigt uacceptabelt".

Hun mener derfor, at det er vigtigt, at man bakker op om de kvinder, som har turde at stille sig frem og har derfor inviteret de kvindelige musikere til et møde i ministeriet:

- Sexisme er jo et generelt problem i vores samfund, og nu får vi virkelig syn for sagen i kulturbranchen, om hvor galt det står til, siger Marie Bjerre.

Til mødet vil hun høre om kvindernes oplevelser og snakke med dem om, hvordan det står til i musikbranchen:

- Det må være enormt grænseoverskridende at stille sig frem, og det kræver et kæmpe mod, siger hun.

Vil ikke indføre politiske tiltag

I dokumentarserien beretter musikerne om, hvordan de bliver målt på deres skønhed, ungdom og sexappeal frem for at blive målt på deres musikalske talent.

Det fortæller sanger og sangskriver Pernille Rosendahl i dokumentarserien:

- Der er meget i branchen, der ikke har ændret sig, og det er også min oplevelse på min egen krop, de sidste 20-30 år. Så vi står stadig med en branche, der er supersexistisk, siger hun.

Selvom Marie Bjerre gerne vil hjælpe den næste generation af kvindelige musikere, så forpligter hun sig ikke til nogle politiske tiltag.

Hun vil for eksempel ikke foreslå kønskvoter, som kunne sikre, at flere kvinder bliver ansat og repræsenteret i musikbranchen.

Ministeren mener derimod, at branchen selv skal sætte måltal for, hvor mange kvinder og mænd der skal være i de enkelte virksomheder og organisationer.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt kommer med en opsang efter dokumentarserie om sexisme (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har også i dag reageret på dokumentarserien.

- Jeg håber, at de store koncertarrangører og vigtige nøglespillere i den danske musikbranche vil være med til at lave et etisk adfærdskodeks for, hvordan man behandler hinanden, siger han til ritzau.

- Folk, der ikke lever op til det adfærdskodeks, skal jo så ikke spille en rolle i branchen i fremtiden, siger han til nyhedsbureauet.

Hvordan et kodeks skal se ud, går Jakob Engel-Schmidt ifølge Ritzau ikke nærmere ind i.

Instagram takker beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) de medvirkende i dokumentaren for at stille sig frem.

- Tak for modet til alle de stemmer, der endnu engang sætter ord på sexisme i vores samfund. Denne gang i musikbranchen.

- Det handler også her om magt. Og om lige muligheder.

Helle Thorning Schmidt siger tak til de kvinder, der stiller sig frem i dokumentarserien om sexisme i musikbranchen. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Og også tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt kommenterer dokumtaren på Instagram.

- Tak til de modige, modige kvinder. Det er hjerteskærende, skriver hun og fortsætter.

- A stille sig frem er hårdt og risikabelt, men så vigtigt. Budskabet kan ikke ignoreres. Vil det nogensinde stoppe?

Du kan se dokumentarserien 'Sexisme i musikbranchen' på DRTV og første afsnit i aften på DR1 klokken 21. 40. Afsnit 2 bliver sendt tirsdag aften klokken 21.25 på DR1.

Du kan også lytte til podcasten 'Vidnesbyrd - Sexisme i musikbranchen' i DR LYD.

Artiklen er opdateret 16:19 med afsnittene med reaktion fra Jakob Engel-Schmidt, Ane Halsboe-Jørgensen og Helle Thorning-Schmidt.