Kunstfond-udvalg kritiseres for at give penge til venners venner

Venstres kulturordfører vil have strammet reglerne, efter det har vist sig, at personer med tætte relationer til udvalg under Kunstfonden har nemmere ved at få støtte.

Venstres kulturordfører mener, at støttesystemet skal gennemtænkes. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Der skal ryddes op.

Sådan lyder opfordringen fra Venstres kulturordfører, Britt Bager, efter P1 Eftermiddag har gennemgået de projekter, som projektstøtteudvalget for Scenekunst under Statens Kunstfond har givet penge til i første halvår af 2016.

Udvalget, der fordeler penge fra Kunstfonden til teaterprojekter over hele landet, består af fagfolk, som også beskæftiger sig med teater.

Når medlemmerne selv er beskæftigede i et projekt eller har tætte forbindelser til dem, som søger støtte, er de inhabile og deltager ikke i behandlingen af sagen.

Men P1s gennemgang fra første halvår af 2016 peger på, at de projekter, hvor en eller flere medlemmer er inhabile, alligevel har større chance for at få støtte af de øvrige medlemmer i udvalget.

Formandens projekt modtog million

Ved ansøgninger, hvor ingen af medlemmerne har erklæret sig inhabile, modtog 35 procent af de ansøgende projekter støtte. Men tallet var oppe på 52 procent for projekter, hvor et eller flere af udvalgets medlemmer erklærede sig inhabile og gik uden for døren.

Desuden viser gennemgangen også, at de projekter, hvor ingen medlemmer erklærede sig inhabile, fik 61 procent af det ansøgte beløb, mens det var oppe på 85 procent, når nogen i udvalget var inhabile.

I slutningen af 2015 var der også kritik af samme udvalg, fordi der blev givet mere end en million kroner til et projekt, som blev opført på et teater med udvalgets formand som leder.

Venstre: Vi skal tage det alvorligt

- Det her er et problem, vi hører om igen og igen, og som nemt opstår med den nuværende uddelingsopbygning, siger Britt Bager til P1 Morgen.

Ifølge hende er problemet, at udvalgene er sammensat af medlemmer, som allerede er i branchen. Men modsat synes hun også, at fagligheden er nødvendig, så midlerne bliver givet til de bedste projekter.

Alligevel mener hun, at både Statens Kunstfond og politikerne må tage sagen alvorligt og finde bedre løsning.

- Så vi må prøve at gentænke det her system, så vi kan uddele de her penge med en vis faglig kompetence, men også med folk, som måske ikke er i branchen, siger Britt Bager, der nu vil tage det op med de andre politikere.

Forslag: Lægmænd skal uddele støtte

Jacob Morild, der er leder af cabaret-båden Café Liva i København er blandt dem, der ikke har fået støtte. Han er også kritisk overfor det nuværende støttesystem.

- Problemet er, at man har lov til at søge, når man sidder i et udvalg, siger han til P1 Eftermiddag.

Derfor foreslår han, at fagfolk skal lave vurderinger af de forskellige projekter, og derefter rådgive lægmænd om, hvilke projekter der er bedst.

Udvalg: Vi gør det så godt vi kan

Ditte Maria Bjerg, der er formand for det pågældende udvalg, understreger, at hun flere gange har erklæret sig inhabil, når hun har været for tæt forbundet til en ansøger. Men:

- Sådan som jeg oplever det, er det et enormt selvkontrollerende system, som godt kender til hvilken risiko, det er udsat for – specielt i de her tider, hvor der er så hårde kulturpolitiske vinde. Vi gør vores arbejde, så godt vi overhovedet kan, siger Ditte Maria Bjerg til P1 Eftermiddag.

Kulturminister Mette Bock (LA) varslede allerede reformer af scenekunstområdet i sidste uge.