Politiet om kunsttyveri: Ikke almindelige tyveknægte

Det er politiets opfattelse, at der står organiserede kriminelle bag tyveriet af en Rodin-buste fra Glyptoteket i København.

Den stjålne buste, Manden med den brækkede næse, kan ses til venstre i billedet. (Foto: © Glyptoteket)

Det var hverken mørk nat eller efter lukketid, da to tyve stak af med en bronzebuste fra Glyptoteket i København til en værdi af to millioner kroner, som Politiken i dag kan fortælle.

Midt i juli lykkedes det nemlig to gerningsmænd forklædt som turister at stjæle Rodin-værket "Manden med den brækkede næse". Tyvene løftede ganske enkelt bronzebusten ned i en pose og forlod museet, uden at hverken vagter eller gæster opdagede noget.

- Det er tyveri, vi ikke har set meget længe i den klasse. Det er usædvanligt, siger politikommissær Ove Randrup fra Københavns Politis Tyveri- og Røveriafdeling til DR Nyheder.

Ikke almindelige tyveknægte

Han fortæller, at tyvene gik professionelt til værks og havde været inde på museet en uge i forvejen for at forberede tyveriet, så det kunne gennemføres, uden at museets alarmer ville gå af. Efter hans opfattelse er der tale om organiseret kriminalitet.

-Det er folk, som ved, hvad de går efter. Så gerningsmændene skal ikke findes blandt almindelige tyveknægte, siger han.

- Det virker meget planlagt. Man kan også se på gerningsmændene, at de ikke er helt unge. Så vi mener bestemt, at det kan have internationale relationer.

International jagt er i gang

Københavns Politi samarbejder nu med både Interpol og Europol om at finde den 25,5 cm høje bronzebuste, som Rodin modellerede i 1863. Prisen ligger ifølge internationale auktionshuse i London på omkring to millioner kroner.

Det bliver dog ikke nødvendigvis let for tyvene at score den store gevinst, vurderer Ove Randrup.

De to tyve var "forklædt" som turister, da de tog busten, lagde den i en pose og forlod Glyptoteket. (Foto: © Glyptoteket)

- Det er vores opfattelse, at det er et lukket marked, det her. Så det er jo ikke bare lige at gå ned på gadehjørnet og sælge til den første og den bedste, siger han.

Glyptoteket arbejder også med sit netværk for at opspore den stjålne buste, fortæller Ove Randrup, som har en forventning om, at busten "kommer til veje igen på et tidspunkt".

Flere af slagsen

Det er langt fra første gang, at et dansk museum har fået stjålet dyre kunstværker.

Så sent som sidste år blev et Emil Nolde-maleri til en værdi af 10 millioner kroner stjålet fra Ølstrup Kirke ved Ringkøbing, og i 2000 blev to P.S. Krøyer-malerier til en værdi af otte millioner kroner stjålet ved et rambuktyveri mod et auktionshus i København.

De to malerier, "Parti fra Capri" og "Skagensjægere" blev fundet igen kun tre kvarter efter tyveriet i en bil på Østerbro.