Han lavede rationelle møbler – men var selv et kaos

Privat kæmpede møbelmageren Børge Mogensen med depressioner, alkohol og et slidsomt arbejdsliv.

Ifølge sønnen Thomas, sled Børge Mogensen sig selv op og døde bare 58 år gammel i 1972.

Den anerkendte møbelarkitekt Børge Mogensen blev kendt for sit solide og nøjsomme snedkerhåndværk. Han lavede funktionelle møbler til den jævne familie og står bag nogle af de største danske designikoner som for eksempel Tremmesofaen, Den Spanske Stol og Folkestolen.

Den 13. april i år er det 100 år siden, han blev født, hvilket fejres med flere store møbeludstillinger.

Men bag de kendte designs, gemte sig dæmoner, som Børge Mogensen kæmpede med fra sin tidlige barndom og frem til sin død i 1972.

Ikke en lykkelig mandUdadtil var han den succesrige designer, der var rejst fra Aalborg til København for senere at blive chef for FDB's møbelproduktion i 1942 og bygge en arkitekttegnet villa i Gentofte.

Privat var tilværelsen knap så glamourøs, fortæller hans ene søn, Thomas Mogensen, til P1 Feature.

- Han var ikke nogen lykkelig mand, det vil jeg ikke sige. Han havde et misundelsesværdigt liv, fordi han var sin egen boss, men han var ikke lykkelig.

Børge Mogensen havde en kaotisk opvækst med en mor, der slæbte ham med til indremissionske prædikener i kirken og en far, som tæskede ham og kaldte ham for en horeunge.

Langsomt begyndte han at blive fascineret af møbelkunst, hvilket forældrene ikke bakkede op om, men han holdt fast i sin drøm om at blive snedkermester og rejste til København.

Arbejde som redningsplankeHer fik han succes og pålagde sig selv et stort arbejdspres. Hver dag brugte han mange timer på at måle, tegne og snedkerere fra sit kælder-værksted i villaen, og ifølge Thomas Mogensen knoklede han ikke kun for at færdiggøre de mange møbler.

- At han gerne ville bringe orden med sine møbler, var bare en afspejling af, at det ikke var så ordentligt for ham selv. Min mor kaldte hans arbejde for hans redningsplanke, forstået på den måde, at når han var i ubalance, så fandt han en balance i at fordybe sig i sit arbejde. Helt klart, fortæller han.

Men indimellem gik det galt, når en møbelserie var afsluttet eller depressioner trængte sig på.

Kom i fængsel for spritkørsel

Så greb han til flasken, og drak sig ned med øl og snaps. Thomas Mogensen husker tydeligt, når hans far gik under bordet og han var den, der lagde en pude under hans hoved.

- Børge var sådan en type, der i virkeligheden ikke burde drikke. Han fik hurtigt for meget, den ene tog den anden, og så kom der nogle sider op i ham, som ikke var så behagelige, hverken for min bror og mig eller min mor. Han blev perfid, sagde grimme ting og væltede for meget rundt, fortæller Thomas Mogensen.

Når drikkeriet tog til, kunne han forsvinde i flere dage, og på et tidspunkt blev han taget for spirituskørsel og endte to måneder i Vestre Fængsel.

- Det var en form for ventil, hvis der havde været et stort arbejdspres. Men når han var nede i de der huller, så efter lidt tid, var han pludselig tilbage og i gang igen. Jeg ved ikke, hvor han fik energi fra til at rive sig ud af sine depressioner, men så var han bare tilbage, fortæller sønnen, der blev født i 1947.

Tidlig død

I 1950'erne og 1960'erne var Børge Mogensen en af de mest producerende møbelarkitekter i Danmark, men i midten af 60'erne fik han nok, hvorefter han købte et hus nord for Viborg ved Limfjorden.

Han var blevet træt af København og havde et ønske om at "starte forfra", som han selv udtrykte det. Han nåede dog aldrig at tage huset i brug, da han den 5. oktober 1972 døde af en hjernesvulst - 58 år gammel.

- Den egentlige årsag til, at han døde så tidligt var, at han sled sig selv op. Der var ikke mere tilbage, og samtidig lykkedes det ham aldrig at rykke sig fri af den forbandede barndom, han havde oppe i Jylland, siger sønnen.

I dag bor Børge Mogensens ældste søn, Peter Mogensen i huset ved Limfjorden, hvorfra han driver Børge Mogensens Tegnestue. Thomas Mogensen bor på Christianshavn. De to sønner arbejder på at lave en film om deres far.