"Giftig" Aros-kunst skaber politisk debat: Det er ikke kunst men hærværk

Flere politikere har en holdning til den røde maling, som er blevet hældt udover et grønt område i Aarhus.

Udover at forarge forbipasserende og folk på Facebook har et Aros-kunstværk, hvor et grønt område i Aarhus er blevet malet med rød akrylmaling, nu også sat gang i en mindre politisk debat om grænserne for kunstnerisk frihed.

- Jeg har ikke noget imod kunst, siger Ango Winther (S), næstformand for Teknik- og Miljøudvalget i Aarhus Kommune.

- Men når det ødelægger vores natur, så er det ikke længere kunst, men hærværk.

Aros, som står bag værket, oplyser, at de har fået tilladelse af Aarhus Kommune og politiet, og at det ikke skader naturen. Desuden understreger kunstmuseet, at det vil reetablere omgivelserne.

- Der er tale om vandbaseret akrylmaling og plastmaling, og det er ikke giftigt. Græsset vil gro videre, selv om det er malet, siger direktør for Aros, Erlend Høyersten, til Politiken.

Det beroliger dog ikke Ango Winther, som derfor i morgen vil holde et møde med Teknikudvalget i Aarhus Kommune for at klarlægge forløbet for tilladelsen.

- Det er ikke noget, jeg billiger. Jeg vil gerne se, om det hele overlever på kort eller langt sigt, siger han.

- Det hænger jo ikke sammen, når vi på den ene side vedtager politik, som skal sikre vores grønne områder, og samtidig går ud og giver tilladelse til at overmale det hele.

  • (© Tine Høisgaard Jørgensen)
  • (© Tine Høisgaard Jørgensen)
1 / 2

Hvad bliver det næste - en død mand?

Nyheden om det kontroversielle Aros-kunstværk er også nået frem til Folketingspolitikerne. Hos Dansk Folkeparti er der ingen tvivl om, hvor grænsen for kunst går.

- Kunstnere skal også overholde loven, og tage det personlige ansvar, hvis de bryder den. De kan ikke gøre hvad som helst i kunstens eller ytringsfrihedens navn, siger kulturordfører Alex Ahrendtsen.

- Jeg synes, det er glimrende, at han (Ango Winther, red.) rejser en debat. Det skal håndteres lokalt, og kommunen må afgøre, om kunstneren har brudt loven.

Alex Ahrendtsen er spændt på, hvad det næste skridt bliver.

- Forestil dig, at en kunstner skyder eller stjæler fra en anden person - det må man ikke. Men må en kunstner overhælde et skovområde med giftig toksin for at sende et budskab?, spørger kulturordføreren fra Dansk Folkeparti.

Festivaler ødelægger også naturen

Katharine Grosse står bag værket uden titel, som er en del af udstillingen 'The Garden', der skal få folk til at 'genoverveje vores syn på haven som idealiseret natur'.

Netop formålet helliger værket, mener kulturordfører hos Socialdemokratiet, Mogens Jensen, der også hæfter sig ved, at Aros har fået tilladelse fra myndighederne.

- Det er et ædelt formål, og skaber netop en debat om naturen, og hvad vi gør ved den. Det er godt, at nogle reagere på den, siger han.

- Så længe man holder sig inden for lovens rammer, er der ikke noget at komme efter.

Mogens Jensen fremhæver, at der ikke er tale om vild natur, men derimod menneskeskabt natur, som derfor ifølge ordføreren kan genetableres.

- Der bliver også slidt rigtig meget græs væk på Roskilde festivalen, hvert eneste år.

- Det gør ikke noget, at vi slider på naturen for at fremme vores formål, understreger han.