Derfor trækker svenskerne racismekortet over for dansk teatertrup

Sagen om den aflyste danske teaterevent i Malmø er et perfekt eksempel på, hvordan Sverige håndterer kunst, der sætter fokus på racisme, mener to Sverige-kendere.

Det danske projekt 'Med andre øjne' blev gennemført under Malmø Festival i 2013, men i år oplevede eventen en række klager, og blev derfor taget af plakaten. (Foto: © Anna Andrea Malzer)

Når en dansk teatergruppe denne uge blev taget af plakaten på Malmø Festival på grund af racismeanklager, så er det langt fra den første sag af sin slags i vores naboland.

Til gengæld er det et perfekt eksempel på, hvordan svenskerne håndterer disse sager, der efterhånden hober sig op i Sverige.

Det mener Mikael Jalving, der er journalist, debattør og forfatter til bogen 'Absolut Sverige, en rejse i tavshedens rige'. Han ser det som et klassisk eksempel på, at gode intentioner bliver opfattet som noget ganske andet - og "det er paradoksalt", siger han:

- Eksemplet fra Malmø er eksemplarisk, da det begynder med den gode vilje. En dansk teatertrup vil lege med identiteterne, hvor man vil male hvide mennesker sorte og sorte mennesker hvide, så man kan se verden på en anden måde. De bedste intentioner bliver så til det modsatte, da det beskyldes for at være racisme, siger Mikael Jalving.

Grin af alle i ligeværdigt samfund

Kamilla Löfström, der er litteraturanmelder på Information og gymnasielærer i Malmø, er enig i, at balladen om det danske teaterkompagni Global Stories event 'Med andre øjne' fint viser, hvordan Sverige håndterer den slags sager.

Hun kan dog på mange måder godt forstå, at eventen, hvor publikum skulle males i den modsatte hudfarve, blev aflyst.

- Hvis vi havde et samfund, der var ligeværdigt og mindre racistisk, så ville man kunne grine af alle grupper, og så ville der ikke være nogen, som følte sig krænket. Jeg beskæftiger mig med litteratur og kunst, og derfor kan jeg spørge mig selv: Hvornår har jeg lyst til at forsvare de her værker, der anklages for at være racistiske, spørger hun og svarer selv:

- Når jeg ser nogle af billederne fra 'Med andre øjne', så har jeg egentlig ikke lyst til at forsvare det projekt. Jeg kan ikke ændre ved, at nogen føler sig krænket, men når jeg læser Jakob Martin Strids 'Mustafas kiosk', ser jeg en forfatter, der prøver at ødelægge de stereotype billeder af indvandrere på Nørrebro, siger Kamilla Löfström.

Dansk børnebog i svensk modvind

Netop danske Jakob Martin Strids børnebog om Mustafa er også et af de værker, der har oplevet modvind øst for Øresund.

Derudover har den svenske kunstner Dan Park flere gange oplevet at blive idømt fængselsstraf - senest i foråret blandt andet på grund af en plakat med tre sorte mænd, der var afbilledet med løkker om halsen.

Derudover mødte Moderna Museet i Stockholm kritik af deres kage, der forestillede en afrikansk kvinde. Kunstneren havde lavet den for at gøre opmærksom på omskæring af kvinder, men det oprindelige budskab forsvandt, så snart den svenske kulturminister Lene Adelsohn Liljeroth skar kagen for.

Svært at kontrollere kunsten

Mikael Jalving synes, det er en ærgerlig udvikling. Han peger blandt andet på, at 'Med andre øjne' blev gennemført sidste år på selvsamme festival, så modstanden mod den provokerende kunst er vokset hurtigt.

- Kunsten er farlig, fordi den er uforudsigelig, og festivalarrangørerne ligger under for deres chefer, som igen ligger under for det politiske system. De vil gerne kontrollere kunsten, men det er svært, for kunstnere har det med at bryde grænser, siger Mikael Jalving.

Kamilla Löfström synes, at den danske teatergruppe og deres event 'Med andre øjne' er et klassisk eksempel på forskellen mellem Danmark og Sverige. Men vi kunne godt lære lidt af vores svenske naboer, siger hun:

- Vi elsker at se hinanden som henholdsvis det politisk korrekte Sverige og det uartige, liberale Danmark. Men jeg synes, at man i Sverige taler mere om racisme, så man har et større mod i Sverige til at sige, at der er nogle ord, vi ikke bruger. Fx ordet ghetto bruger man ikke i Sverige, men på folketingsniveau i Danmark, så vi har forskellige traditioner i forhold til, hvordan vi taler om de her ting.