Det var to billeder, der gjorde det.
Det ene var billedet af en rødhåret mand.
Det andet var et billede af den samme rødhårede mand. Men sminket mørk i huden og med det røde hår og skæg farvet sort.
De to billeder reklamerede for det danske teaterkompagni Global Stories teaterprojekt 'Med andre øjne', der skulle have været en del af Malmöfestivalen i søndags og mandags.
Projektet går ud på at opleve verden med en anden hudfarve og giver publikum mulighed for at skifte etnicitet med sminke og parykker.
Men billedet af den rødhårede fyr, der blev sminket mørk, blev opfattet som racistisk af en række borgere i Malmø, og teaterprojektet blev aflyst.
- Vi fik en masse kommentarer fra folk, der mente, at projektet var racistisk. Og det ønskede vi ikke., siger festivalleder Pella Ström til dr.dk/kultur.
- En absurd kritik
Det er den danske skuespiller Morten Nielsen, der er idémanden bag 'Med andre øjne'. For ham kom racismeanklagerne som en overraskelse.
- Det var en absurd kritik, at vi er et racistisk projekt, for det ved jeg jo selv, at vi ikke er. Jeg tænkte, om de her kritikere slet ikke har brugt tid på at gå ind på vores hjemmeside og se, hvad vi egentlig laver. Det var meget ensidigt, siger han.
Mails fra meget vrede mennesker
Balladen omkring teaterprojektet startede med, at danske Morten Nielsen i lørdags blev ringet op af en arrangør fra Malmöfestivalen.
Festivalen havde modtaget en række mails fra meget vrede mennesker, der var meget kritiske over for 'Med andre øjne', fortalte arrangøren. De mente, at arrangementet var et såkaldt "blackfacing-projekt" - altså et projekt, hvor hvide mennesker sminker sig sorte på en karikerende og stereotyp vis, der kan opfattes som racistisk.
- De opfordrede festivalen til at tage projektet af programmet, men jeg er jo naiv og dansk, så jeg tænkte, at: "det kan vi jo snakke om", siger Morten Nielsen.
Der blev derfor afholdt en offentlig debat søndag eftermiddag i Malmø, hvor kritikerne kunne komme til orde, og hvor Morten Nielsen kunne forklare projektet.
- Der kom 35 mennesker, og de sad helt gennemblødte i silende regnvejr - så det var virkelig mennesker for, hvem det betød meget. Blandt andet var der en sort mand, der var så rasende over, at vi overhovedet kunne drømme om at sminke en hvid mand sort, siger han.
Forstår kritikken
Selvom Morten Nielsen ikke er enig i racismeanklagerne, kunne han alligevel godt forstå kritikken et stykke af vejen.
- Jeg kan godt forstå den, for festivalen lavede den meget store fejl kun at vise en hvid mand, der bliver sminket brun som det eneste billede fra vores projekt. Og det billede er jo revet ud af en kontekst, og jeg forstå godt, at sådan et billede kan få sindene i kog hos et sort mindretal. Men samtidig synes jeg også, at der kan gå grotesk meget politisk korrekthed i den derovre, siger han.
- Morten Nielsen er en smule naiv
Pella Ström er dog ikke enig i, at fejlen ligger hos Malmöfestivalen. Hun mener ikke, at kritikken kunne være undgået, hvis festivalen også havde brugt et billede af en mørk kvinde, der bliver sminket hvid, som pr-materiale.
- Hvis Morten Nielsen mener det, er han en smule naiv. Selv hvis jeg sagde, at det ikke handler om blackface, men om at gøre mørk hud lys og lys hud mørk, så ville kritikerne stadig sige "det forstår vi, men det er stadig problematisk her i Malmø", siger hun.
Pella Ström er ikke i tvivl om, at hun gjorde det rigtige ved at aflyse arrangementet.
- Arrangementet skabte debat, hvilket også var målet. Men efter vores offentlige debat var resultatet, at folk enten følte sig triste eller vrede. Fokusset på arrangement blev på de dårlige ting i stedet for de gode. Og vi ønskede ikke, at det her ene arrangement skulle tage fokus fra alle de andre, vi har i løbet af festivalen, siger hun.