Den omdiskuterede udstilling af svenskeren Dan Parks værker er åben. Det sker, efter at beboerne i ejendommen, hvor udstillingen finder sted, frem til 11. time har forsøgt at stoppe arrangementet.
Det fortæller DR Kulturs journalist, som er til stede i kælderlokalet, hvor de omstridte Dan Park-værker bliver udstillet.
- Udstillingen er åbnet uden demonstrationer, og der står masser af mennesker ude foran og kigger nysgerrigt ind, siger DR's journalist Marie Ravn Nielsen.
Hun fortæller, at en politibil er til stede, men at åbningen af udstillingen altså forløber helt roligt.
Beboere har forsøgt at stoppe udstillingen
Beboerne i ejerforeningen Slagelsegade 14 og Rosendalsgade 15 på Østerbro har ellers forsøgt at få stoppet udstillingen, fordi man har været bekymret for eventuelle demonstrationer i forbindelse med udstillingen.
Derfor har ejerforeningen indleveret en forbudsanmodning til fogedretten, men alligevel er udstillingen altså her mandag eftermiddag åben for offentligheden.
Trykkefrihedsselskabet: Vi er glade for den store interesse
Mange af de besøgende er fra pressen, men der har også været interesserede forbi udstillingen. Det fortæller Katrine Winkel Holm, formand for Trykkefrihedsselskabet, som står bag udstillingen.
- Der er stor interesse, og det er vi glade for. Vi vil gerne have det her emne frem i lyset i stedet for, at det skal være bag tremmer og mørke, fortæller Katrine Winkel Holm.
Hun ser gerne, at udstillingen både bliver set af danskere og svenskere, og at de oplever en hyggelig galleristemning, mens de ser værkerne, som Dan Park er blevet dømt for i Sverige.
- Jeg tror, folk er glade for at se dem, og at vi gennemfører det. Jeg tror, det er blevet et spørgsmål om principper, siger Katrine Winkel Holm, der henviser til, at Kristian von Hornsleth valgte at droppe udstillingen i sit galleri efter trusler.
Gæst: Værkerne kan virke provokerende
En af de besøgende er Frederik Morild. Han har valgt at besøge udstillingen, fordi medierne har omtalt værkerne i de seneste uger. Han er glad for at have set dem, men han synes også, at værkerne kan virke provokerende.
- Det er billeder, som kan anses for at være provokerende. De udstiller en befolkningsgruppe og sætter dem i et lys, som de måske helst ikke vil ses i, siger han.