Statens Museum for Kunst vil ved hjælp af 60 nye kameraer følge med i, hvordan gæsterne bevæger sig rundt på museet.
Overvågningen sker først og fremmest for at sikre kunsten, men planen er også, at museet skal bruge optagelserne til at analysere gæsternes færden. Det fortæller Mike Coffman, kontrolcentralsleder på Statens Museum for Kunst, til 'Kulturnyt' på P1.
Skal analysere gæsternes færden
- En ting er, at kamerasystemet kan hjælpe os med at finde frem til eventuelle uhensigtsmæssige handlinger. Men det, jeg gerne vil hen til, er, at bruge kamerasystemet til nogle andre formål, som kan generere data om, hvor folk går hen, og hvad de bruger tiden på, siger han.
Han fortæller, at museet kan bruge optagelserne til at strukturere nye udstillinger og finde ud af, hvilke værker de besøgende bruger mest tid foran.
Vil være publikumsvenlige
Vil det så sige, at I dropper de kedelige lærreder?
- Vi vil gerne være mere publikumsvenlige og have gæster ind, så de kan se, alt hvad vi har. Men det skal være interessant, brugbart og berigende. Gæsterne skal have noget fornuftigt med hjem, så de kommer retur igen, siger han og understreger, at initiativet er for gæsternes skyld.
Lektor: Pas på
Selv om optagelserne kan give mulighed for at målrette fremtidige udstillinger til gæsterne, så er Lise Lyck, forsker i oplevelsesøkonomi ved Copenhagen Business School (CBS), ikke begejstret.
- Museet bør gøre gæsterne opmærksomme på, at overvågningen ikke kun sker af sikkerhedsmæssige årsager. Det er almindelig god etik, at man som gæst ved, at ens reaktioner kan blive brugt til kommercielt, siger Lise Lyck.
Kan føre til færre gæster
Hun har svært ved at bedømme, hvad det kan betyde for fremtidige udstillinger, da det kommer an på, hvordan gæsterne vil reagere. Samtidig er hun heller ikke bekendt med, hvorvidt andre museer gør det samme.
- I al almindelighed virker det ikke som en god idé. Der er en generel modstand mod øget overvågning. Hvis de besøgende føler sig krænket, så kan det føre til modstand og færre besøgende, siger Lise Lyck.
Presseansvarlig for museet, Jakob Fibiger, siger, at museet vil informere gæsterne om, hvad optagelserne bruges til.
Samtidig siger han, at kameraerne kun registrerer kropsvarme, og at gæsterne derfor ikke vil kunne genkendes på optagelserne.