Kulturminister beskyldes for at reklamere for 'djævelskab': Nu forsvarer museum omdiskuteret Jim Lyngvild-værk

Ane Halsboe-Jørgensen (S) er kommet i stormvejr, efter hun optræder som vølve på et fotografi.

Fotografiet af kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen som vølve har de seneste par dage skabt debat. (Foto: © Jim Lyngvild/Museum Sydøstdanmark)

Det er blot få uger siden, at hun blev udnævnt som ny kultur- og kirkeminister.

Og de seneste par dage har Ane Halsboe-Jørgensen (S) allerede fået sin første "sag" på nakken, efter flere har kritiseret hende for at optræde som vølve på et fotografi af kunstner, fotograf og designer Jim Lyngvild.

Ifølge præst og forfatter Kristian Ditlev Jensen, der også er medlem af Konsevative og er byrådskandidat, er det "skuffende", at den nyslåede minister "optræder klædt ud som en vølve, der traditionelt i kristendommen er blevet anset som okkult og ukristen". Det fortalte han tidligere på ugen til Berlingske.

Fotografiet af Ane-Halsboe Jørgensen vidnede ifølge Nikolaj Bøgh, konservativ rådmand på Frederiksberg, om "en regering, der ikke rigtigt tager tro eller kultur alvorligt", som han formulerede det på Facebook.

"Total mangel på respekt for kirke og kristendom" lød dommen på Facebook fra debattør, katolik og teolog Iben Thranholm.

Det omdiskuterede fotografi optræder som en del af udstillingen 'Vølver, Guld og Guder', der åbner 2. december på Køge Museum/Museum Sydøstdanmark.

Museets direktør, Keld Møller Hansen, er dog langt fra ærgerlig over kritikken. Faktisk tværtimod:

- Udstillingen handler også om at debattere. Vi vidste, at Jim Lyngvild kunne skabe debat, men vi havde ikke drømt om, at han kunne skabe så meget debat, siger han til Kulturen på P1.

Til B.T. forklarede Jim Lyngvild forleden, at han har valgt Ane Halsboe-Jørgensen i kraft af hendes job som kulturminister, og ikke kirkeminister.

- Havde Ane været kun kirkeminister, havde jeg ikke spurgt hende, sagde Jim Lyngvild til B.T.

Ane Halsboe-Jørgensen er da også glad for at være med i udstillingen, og kritikken af hendes deltagelse preller af på ministeren:

- Det handler om dansk kulturarv, og den historie vi alle sammen er rundet af. Den vil jeg rigtig gerne være med til at formidle, fordi jeg tror, vi bliver klogere på, hvem vi er i dag ved at forstå, hvad vi kommer af. Det er noget af det, denne udstilling skal kunne, siger hun til DR.

Debatskabende vikingeudstillinger

Det er langt fra første gang, at Jim Lyngvilds arbejde med vikingetiden skaber debat og overskrifter.

Tilbage i 2018 stod han bag Nationalmuseets vikingeudstilling, hvilket medførte kritik fra flere historikere, som ikke mente, at Lyngvild - der selv er asatroende - havde de rigtige kundskaber til at kunne formidle en sådan udstilling.

Og netop Lyngvilds evne til at skabe debat har været essentiel for Køge Museums valg af ham til udstillingen, fortæller Keld Møller Hansen:

- Jim er god til at fremstille og iscenesætte. Om man så kan lide det eller ej, så forholder man sig til det.

Jim Lyngvild har været involveret i mange udstillinger, og her fotograferer han dronningens kronjuveler på Rosenborg Museum. (Foto: © Joachim Ladefoged)

Museumsdirektøren glæder sig desuden over, at kultur- og kirkeminister Ane-Halsboe Jørgensen har sagt ja til at medvirke:

- Jeg synes, ministeren er fantastisk. Her har vi for første gang en kulturminister, der deltager i museumsformidling, siger Keld Møller Hansen.

'En vølve er ikke en omvendt kristen'

Iben Thranholm har blandt andet kritiseret portrætteringen af Ane Halsboe-Jørgensen som vølve for at "reklamere for okkultisme og djævelskab", mens konservative Nikolaj Bøgh kalder vølven "en hedensk spåkone og kultfigur".

Bøgh pointerer i øvrigt, at vølven er en "repræsentant for den asatro, som kristendommen afløste for godt et årtusind siden".

Men kritikken er forfejlet, mener Keld Møller Hansen fra Køge Museum:

- Kritikken er helt ude i hampen. Vikingetiden og asatroen stopper, men vølverne fortsætter og bliver i løbet af middelalderen kaldt hekse.

Samme toner lyder fra Peter Pentz, der er museumsinspektør på Nationalmuseet:

- Man kan ikke sige, at en vølve er en omvendt kristen. Det er ikke modsætninger, og vølven repræsenterer noget eviggyldigt. Nogle af deres funktioner overtager heksene, andre overtager præsten i kirken eller kloge mænd og koner, siger han til Kulturen på P1.

Ghita Nørby er blandt de kvinder, der - udover minister Ane Halsboe-Jørgensen - har ladet sig forevige som vølve til udstillingen på Køge Museum. (Foto: © Jim Lyngvild/Museum Sydøstdanmark)

Peter Pentz anerkender dog, at den kunst, som vølverne udøvede, "hørte til den sorte del af magien".

Det er ifølge Peter Pentz heller ikke nødvendigt, at Jim Lyngvilds portræt af en vølve er fuldstændig historisk korrekt i forhold til de smykker, våben og klædedragt, som Ane Halsboe-Jørgensen er iklædt på fotografiet.

- Det er ikke arkæologisk dokumentation, og det ville Jim heller aldrig sige, at det var. Det er en stemning og en udlægning af, hvad en vølve er, siger han.