Morten Pape til Thomas Skov: Dine læsere lægger mærke til det, hvis du ikke researcher

Thomas Skov skriver i løbet af efteråret en ungdomsbog sammen med unge i hele Danmark. For at komme videre i projektet møder Thomas Skov forfatter Morten Pape for at få gode råd til, hvordan man gør en bogs miljø troværdigt og levende for læseren.

Morten Pape hjælper Thomas Skov med miljøbeskrivelser og worldbuilding ved at fortælle om, hvordan han selv gjorde, da han skrev sin debutromanen 'Planen'. (Foto: © Emilie Fuglsang DR)

Thomas Skov skriver på livet løs. Han skriver på den ungdomsbog, som han i efteråret har sat sig for at skrive sammen med alle unge i Danmark. Bogen skal være klar til BogForum midt i november, og Thomas har langt igen.

Derfor har han sat forfatter Morten Pape i stævne på Ørestad Gymnasium til en snak om miljø, realisme og worldbuilding. Morten Pape er mester i miljøbeskrivelse, som han demonstrerede det i debutromanen,'Planen' fra 2015.

Sammen med skolens 1.g.-klasser skal han give Thomas Skov feedback og komme med input til, hvordan bogens miljø kommer til at stå knivskarpt og levende for læserne.

'Forfatteren skal tage temperaturen på det akvarie, fiskene svømmer rundt i'

Morten Pape er mødt velforberedt op og han har både ris og ros til det af bogen, han har læst. Det første kapitel er både pirrende og gådefuldt, synes han, men der mangler en miljøbeskrivelse, så man som læser kan leve sig ind i bogens univers.

- Din karakter er som en fisk i et akvarie, og som forfatter er det din opgave at tage temperaturen på det akvarie. Det kan man også kalde worldbuilding, siger Morten Pape.

Næste skridt for Thomas bliver dermed at beskrive miljøet omkring hovedpersonen Claus, som sælger kokain og kaffe. Men hvordan beskriver man et miljø? Og hvordan beskriver man et miljø man måske ikke selv kender til?

'Læseren lægger mærke til det, hvis researchen ikke er der'

- Du kan både lade dig inspirere af andres liv og af dit eget. Det sidste kalder man også "at tage af hovedstolen", og det er hvad jeg har gjort med min roman, siger Morten Pape.

- Du lader dig inspirere af andres liv i din bog, og her er research vigtigt. Det er ikke sikkert at læserne lægger specifikt mærke til din research, men det gør de, hvis den ikke er der, svarer Morten Pape, da Thomas spørger ham, hvordan han kan beskrive det - for ham -fremmede miljø, bogen udspiller sig i.

- Din læser kan mærke, hvis du pakker noget ind, så hvis du skal ind i en verden, du ikke kender til, så er det meget vigtigt at researche, analysere og observere, så du ikke skriver i blinde, for det bliver utroværdigt. Og du vil gerne ramme den ærlige realistiske nerve, uddyber Morten Pape.

At skrive til alle, er at skrive til ingen

For eleverne i salen på Ørestad Gymnasium, er bogens svageste punkt, at den prøver at ramme alle unge på én gang.

- Jeg kan ikke relatere til narkomiljøet og så synes jeg ikke det er relevant for mig, siger en af pigerne.

En anden er derimod helt uenig og synes, det er fedt at læse om andres virkelighed, og Thomas Skov må konkludere, at det at han skriver til alle, måske ender med at han skriver til ingen.

Derfor lyder rådet fra Morten Pape og elever fra Ørestad Gymnasium også, at han ikke skal forsøge at ramme og behage alle læsere, men i stedet være tro overfor sine karakterer og det miljø, de befinder sig i.

Derfor tager Thomas Skov fra gymanasiet og direkte videre til Urbanplanen, hvor han håber at kunne samle noget inspiration til bogens univers.

Og hvordan den tur gik, kan du høre mere om i Skriv med Thomas Skov-podcastserie, som du finder her.

Du kan være med

I faktaboksen til venstre kan du læse de kapitler, Thomas har skrevet indtil videre. Og så kan du være med til at bestemme, hvad der sker her fra.

Thomas Skov skriver nemlig bogen sammen med alle unge i hele Danmark. Du kan både møde Thomas Skov rundt omkring i landet og være med på de sociale medier, hvor du kan give ham feedback eller nye ideer.

I faktaboksen kan du også se, hvor Thomas skal hen næste gang, og hvordan du kan være med digitalt.

Du kan også følge projektet på dr.dk/bog.