Får navnet Gavrilo Princip en klokke til at ringe?
Hvis ikke, så kan du passende bruge Henrik Rehrs grafiske roman af samme navn til at samle lidt op på historien.
Og hvis du allerede kender den serbiske nationalist, der med sit drab på den østrig-ungarske tronfølger Franz Ferdinand og hans kone Sophie løsnede de første skud i 1. Verdenskrig, skulle du alligevel unde dig selv at læse bogen.
Rehr har tegnet og fortalt historien om den unge Gavrilo Princip på en måde, du sikkert ikke har set før.
Hvorfor bliver man terrorist?
'Gavrilo Princip' er nomineret til DR Romanprisen 2015, og DR Romanklubben læser romanen i marts. Den er ikke helt som de andre romaner, da den er en grafisk roman - altså en tegnet fortælling.
I et sort-hvidt univers undersøger Rehr, hvad der egentlig skaber en terrorist. Sådan så Princip nemlig sig selv. Og det har længe interesseret Henrik Rehr, der bor 200 meter fra Ground Zero og derfor var meget tæt på terrorangrebene i New York den 11. september 2001.
Rehr har arbejdet på romanen i otte år, og det har været både spændende og hårdt, fortæller han.
- Gavrilos historie og hans handlings konsekvenser var selvfølgelig et mørkt sted at besøge i så lang tid, men den slags overvejelser spiller som regel ingen rolle, når jeg beslutter mig for at lave et projekt. Fortællingen bestemmer.
Den kunstneriske frihed
Der findes faktisk fotografier af mange af personerne, især de royale østrigere, som optræder i historien.
- Men jeg bestræbte mig ikke på at sidde og tegne præcise portrætter. Dels duer jeg dårligt til det, dels var jeg mindre interesseret i den bogstavelige virkelighed dengang og mere interesseret i emnet terrorisme, fortæller Henrik Rehr.
Så han har benyttet sig af sin kunstneriske frihed.
- Jeg gik til fortællingen på lidt samme måde som en filminstruktør måske ville, mere interesseret i at skabe nogle personer, der passede i den historie, jeg gerne ville fortælle, end i bogholdersandheder.
En mand med mange kasketter
Henrik Rehr er født i Odense, men har boet i New York siden midt i halvfemserne. Da World Trade Center blev angrebet i 2001, oplevede Rehr det hele meget tæt på, og det har siden præget en del af hans arbejde.
Han udgav året efter tegneserien 'Tirsdag' om sinehans egne personlige oplevelser, og i 2004 fulgte 'Tribeca Sunset' om en en gruppe unge kunstnere i tiden efter angrebet.
Derudover har Henrik Rehr lavet så forskellige ting som at tegne Basserne, Rasmus Klump og serien 'Danmark besat' om Danmark under 2. Verdenskrig.
Og så selvfølgelig 'Gavrilo Princip', som er nomineret til DR Romanprisen og læses i marts. Du kan være med i debatten om 'Gavrilo Princip' i DR Romanklubbens online læsekreds på Litteratursiden.dk.
Søndag den 8. marts kan du tilbringe en halv time i selskab med Henrik Rehr. Det er kl. 13.30 på P1, hvor han interviewes af Helle Solvang.