Norden er berømt krimi-område. Alle vi krimi-elskere læser læssevis af bøger, der udspiller sig i Sverige, Norge og Danmark. Og i udlandet hylder de genren Nordic Noir som en helt særlig dyster gren indenfor krimigenrens kæmpestore stofområde med den samfundskritiske fortælling som et underløbende spor.
I Krimiklubben i efteråret har vi Norden som tema - men med fokus på steder, vi ikke kommer så tit i krimierne.
Den specielle stemning og sjæl
Det kan være Svalbards isnende kulde, hvor man ikke bevæger sig udenfor uden et gevær, hvis nu man skulle støde på en isbjørn. Det kan være Kiruna - byen, der flyttes, fordi undergrunden under den oprindelige by truer med at give efter for minedriften. Og det er Øland, Grønland, Island og Færøerne.
Vi håber, du har lyst til at tage med på en litterær rejse gennem disse helt specielle nordiske steder og selvfølgelig også at du vil være med til at fortælle om dine oplevelser med bøgerne, den måned de er i fokus i vores online-læsekreds på Litteratursiden.dk.
Her er Krimiklubbens læseplan fra august 2013 til og med januar 2014:
August: Åsa Larsson - "Som offer til Molok" (sted: Kiruna)
Åsa Larsson er sandsynligvis den bedst skrivende af alle svenske krimiforfattere. Vil man udover et djævelsk spændende plot også have sprog, der lyser og overrasker, er det Larsson man skal opsøge.
'Som offer til Molok' er det femte, selvstændige bind i serien om anklager Rebecka Martinsson i Kiruna. Medlemmer af den samme familie viser sig at have tendens til at omkomme under voldsomme omstændigheder, kun en syvårig dreng er tilbage, og Rebecka Martinsson beslutter sig for at undersøge dødsfaldene nærmere.
Litteratursiden.dk kalder bogen "en både troværdig og gribende historie om skæbne og skyld."
September: Robert Zola Cristensen - "Is i blodet" (sted: Grønland)
Robert Zola Christensen kendes mest som skønlitterær forfatter, men med 'Is i blodet' tager han springet ud i krimigenren.
Videnskabsmanden Theis skal som del af et forskerhold tage prøver fra indlandsisens dybere lag. Han ankommer lidt senere end resten af teamet og finder lejren forladt, tilsyneladende over hals og hoved. Ude på isen møder et rædselsvækkende syn ham: hans kolleger ligger nøgne og døde i sneen. Hans kæreste, miljøaktivisten Vibe, er dog ikke iblandt de myrdede, men hvor er hun så?
'Is i blodet' er en politisk thriller og videnskabskrimi med tråde til et meget aktuelt tema: Grønlands naturressourcer. Vi læser 'Is i blodet' i september i anledning af at DR sætter fokus på de fem store kriser, der truer verden, bl.a. klimakrisen.
Oktober: Monica Kristensen - "Den døde i Barentsburg" (sted: Svalbard)
Monica Kristensen er polarforsker og har arbejdet i både Arktis og Antarktis. Samtidig skriver hun krimier fra øgruppen Svalbard i det allernordligste Norge, hvor 60% af landet er dækket af gletschere.
Kristensens bøger følger sysselmandsbetjent Knut Fjeld, og denne gang bliver han sendt til minebyen Barentsburg, et lukket samfund af russere og ukrainere. Her skal han efterforske et dødsfald, som myndighederne helst vil kalde et ulykkestilfælde.
Det bliver en nedstigning i et fremmed samfund, som han ikke forstår, og snart har han en fornemmelse af, at han bare er en brik i et dystert spil.
November: Johan Theorin - "Skumringstimen" (sted: Øland)
Johan Theorin er en af Sveriges mest anerkendte krimiforfattere. Hans fortællinger udspiller sig som regel på hans barndoms Øland, hvor sælsomme væsener og antydninger af det overnaturlige får lov at væve sig ind i handlingen på gysende stemningsfulde måder.
Vi har valgt at gribe lidt tilbage i forfatterskabet med 'Skumringstimen', der handler om sorg. I 1970'erne forsvinder en lille dreng sporløst, og hans mor, der aldrig har fået bearbejdet sin sorg, vender 20 år senere tilbage for at forfølge nye spor. Nu hører hun for første gang om en sagnomspunden spøgelsesfigur, der i svundne tider spredte skræk over hele øen.
December: Jógvan Isaksen - "Nordlys" (sted: Færøerne - julekrimi)
Færøernes svimlende fjeldsider, pittoreske hovedstad og små bygder er ikke steder, man tit kommer i en krimi, men det gør man i Jógvan Isaksens serie om journalisten og privatdetektiven Hannis Martinsson.
I 'Nordlys' bliver øernes nyvalgte kvindelige lagmand skudt under juletræstændingen i Tórshavn. Kort efter omkommer to mennesker i en påsat brand på en båd i havnen, og Hannis Martinsson går i gang med at undersøge, om der er en sammenhæng mellem hændelserne.
'Nordlys' udkommer på dansk i oktober.
Januar: Stefán Máni - "Ødeland" (sted: Island)
I januar skal vi endnu længere mod vest i Atlanten, til Islands vulkanske lavamasser og viltre, fremmedartede landskaber.
Vi tager turen sammen med et nyt bekendtskab indenfor den islandske krimilitteratur, nemlig Stefán Máni.
Den enøjede Odin er en af Reykjaviks forbryderkonger, en hård hund der skrupelløst indgår narkohandler og brænder huse ned, men som i pengenød siger ja til en opgave om at finde en forsvunden person.
Stefán Mánis skrivestil er ordknap og episk og er blevet sammenlignet med både Jo Nesbø og de islandske sagaer. Han vandt i 2007 en islandsk litteraturpris for bogen 'Skibet' og har skrevet adskillige krimier, men kun to af disse er indtil videre oversat til dansk. Nu kan du få en smagsprøve med 'Ødeland'.
Vi håber, du har lyst til at læse med og glæder os til at høre, hvad du synes om bøgerne i online-læsekredsern.