Karen Blixen havde en farm i Afrika, og tolvårige Allan har én for foden af Gramby Bakke i Sønderjylland. Karen Blixen dyrkede kaffe, og Allan avler kaniner.
Det hele væves sammen i Erling Jepsens 'Den sønderjyske farm', som er månedens roman. Med den tager vi hul på den første af de seks romaner, der er nominerede til DR Romanprisen 2014.
Har man læst Erling Jepsens tidligere romaner 'Kunsten at græde i kor' og 'Med venlig deltagelse', kender man Allan og resten af hans familie; den manipulerende far, der forgriber sig på storesøster Sanne, og moren, der lukker øjnene for det.
Det lyder dystert, og det er det også. Men Erling Jepsen har en sjælden sans for at lade det dystre få modspil af komik og lune, så det ubærlige både sættes i relief og løftes fra ren patos.
Det er, som om de ikke vil hen til os længere
'Den sønderjyske farm' placerer sig kronologisk et års tid efter 'Kunsten at græde i kor'. Sanne er kommet i plejefamilie, og storebroderen er flyttet, så Allan er alene tilbage med sine forældre og alle efterdønningerne af afsløringen om faderens overgreb.
Grams indbyggere ved det hele og holder sig på behørig afstand af Allans familie. Selv har han svært ved at få venner, for som han tørt forklarer sin far: "Der er ikke så mange jævnaldrende at vælge imellem. Det er, som om de ikke vil hen til os længere".
Men der er en optimisme i 'Den sønderjyske farm', for noget har ændret sig hos Allan. Han er ikke længere fam iliens udglatter.
Faktisk er han lidt af en spilopmager, og romanen lægger sig i forlængelse af drengeeventyrene om Emil fra Lønneberg og Huckleberry Finn.
Eksotiske Sønderjylland
Tilbage til Karen Blixen, for hvordan er det, hun kommer ind i billedet, og hvad er sammenhængen mellem de to farme, der er adskilt af tusindvis af kilometer og flere årtier?
Som Karen Blixen kastede et antropologisk blik på sine omgivelser i det, der nu er Kenya, kaster Erling Jepsen gennem Allans øjne det samme antropologiske blik på sit barndoms Sønderjylland og alle egnens karakterer.
- Jeg synes egentlig, at mit Gram er lige så eksotisk som hendes Afrika, har Erling Jepsen udtalt i et interview.
Læs med og bedøm selv, når vi tager 'Den sønderjyske farm' op til debat.
Udover 'Den sønderjyske farm' er 'Brun mands byrde' af Hassan Preisler og 'Sommerbarn' af Kirsten Myers også kandidater til DR Romanprisen 2014. De læses i hhv. januar og februar. I marts læser vi Kasper Colling Nielsens 'Den danske borgerkrig 2018-24', i april Maria Hellebergs 'Kongens kvinder' og til sidst Josefine Klougarts 'Om mørke' i maj. Sidst i maj findes vinderen af en jury af Romanklubmedlemmer.
Herunder kan du skrive din vurdering af bogen. Skriv gerne dit navn + antal stjerner fra 1-6.