(Foto: © undefined, DR)

Kom med til 'alternativt' modeshow: 'Det her er blevet meget vildere, end vi havde regnet med'

Kom med til Alternative Fashion Week, hvor folkene bag ønsker et opgør med modebranchen - og efterlyser mere bæredygtighed.

- Hvert eneste stykke tøj, du har på kroppen, er syet af et af dine medmennesker.

Det har mange af os en tendens til at glemme, mener 28-årige Clara Nielsen.

Hun har derfor taget initiativet til Alternative Fashion Week, der er et modeshow, som ligger lige op til Copenhagen Fashion Week, der afvikles fra 10.-13. august.

Hun håber, det her vil være begyndelsen på en revolution inden for mode – og tekstilindustrien, hvor massiv overproduktion og alt for billigt tøj skaber et enormt pres på klimaet og for dem, der arbejder i branchen.

- Os beklædningsdesignere, som har skabt Alternative Fashion Week, føler et stort ansvar for at ændre modeindustrien. Vi mener, at det er afgørende at få reformeret, eller faktisk revolutioneret, modeindustrien.

- Modeindustrien er en af de helt store syndere rent klimamæssigt. Samtidig er arbejdsforholdene elendige. Specielt i Sydøstasien, hvor den etablerede branche får produceret enormt meget af det her hurtigt tilgængelige tøj, som også kaldes fast fashion.

Hun fortæller, at en effektiv måde at sikre bæredygtighed på er ved at give plads til helt nye designere, som skaber deres tøj lokalt.

- Alternative Fashion Week handler blandt andet om at skabe et forum for helt nye og unge designere. Allerhelst folk som er lokalproducerende, og som ikke outsourcer til fabrikker i udlandet, hvor arbejdsforholdene er dårlige. Det handler helt lavpraktisk om at få lagt fokus på det design, der bliver produceret i Danmark.

For Clara Nielsen har det været vigtigt at bakke op om de designere, der upcycler og arbejder i genbrugsmaterialer og give dem et sted, hvor de kan promovere sig selv og vise verden, hvad man kan skabe, når man producerer bæredygtigt.

Kom med og se, hvordan de unge designere giver deres bud på en ny og bæredygtig modeindustri.

  • - Vi ser i den kommercielle modeindustri, at der er problemer med mangel på inklusion. Det prøver vi at gøre noget ved - blandt andet vores valg af modeller og egentlig også dem, vi samarbejder med. Vi har prøvet at finde folk indenfor et så diverst spektrum som muligt. Det vil sige, at vores designere har bestræbt sig på at arbejde med queer modeller, plus size-modeller, modeller i forskellige aldersgrupper og modeller med forskellige etniciteter. Så vi præsenterer modeller og tøj, som alle kan spejle sig i. Så vi kan få fremmet et skønhedsideal, som er mere bredt, fortæller Clara Nielsen, initiativtager til Alternative Fashion Week. Tøjet på billedet er designet af Fukboi. Modellens navn er Silke Nielsen. (Foto: © Andreas Bro (DR))
    1 / 11
  • Gæsterne bliver lukket ind i mindre hold, og går så rundt og kigger på modellerne, som udfører små performances. Holdet bag Alternative Fashion Week mener, at i et klassisk runway format vil modellerne blive for anonyme. Modellernes personlighed skal vises mere frem. Det er muligt, når de får lov til at udtrykke sig. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    2 / 11
  • -Brudekjolen er syet ud af retro blondegardiner og en lysedug. Den er bæredygtig, til dels fordi den er lavet af oldgamle genbrugsgardiner, men vi har også syet den selv her i Københavns Nordvest-kvarter, så der er ingen arbejdere, der er blevet udnyttet i processen, fortæller Clara Nielsen. På billedet er det tøj designet af Ornli Sy og Fukboi. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    3 / 11
  • - Der er kommet flere gæster til showet, end vi har turdet håbe på. De gæster vil vi gerne vise, at der findes gode muligheder for at købe mere bæredygtigt design. På den her måde kan vi give et alternativ til fast fashion. Masken er designet af designduoen Ornli Sy, og ærmerne er designet af designeren Soso. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    4 / 11
  • Alternative Fashion Week kæmper for, at arbejderne rundt omkring i verden skal have bedre vilkår, og hvis det skal ske, skal de store modehuse tage et større ansvar og gøre mere, mener Clara Nielsen. - De skal få tjekket arbejdsforholdene på deres fabrikker. Hvis man får produceret et produkt, som simpelthen er for billigt, og det er for godt til at være sandt, jamen så ER det for godt til at være sandt. Og det betyder, at der er nogle arbejdere et sted i den tredje verden, det kommer til at gå ud over. Tøjet på billedet er designet af designeren Rebel-icious. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    5 / 11
  • De fleste af showets designere bruger genbrugsmaterialer i deres tøj, men det, som er den største forskel, er, at alle designerne producerer deres tøj lokalt og ikke masseproducerer det på den anden side af jorden. Det er en pointe, der er vigtig, og som kan gøre en stor forskel, siger Clara Nielsen. - Det er vigtigt at skalere produktionen ned. Simpelthen producere mindre og lave færre kollektioner. Den kommercielle modeindustri smider latterligt meget tøj ud. Hvis man er couture modehus, så kan man tænke i kollektioner, hvor tøjet er "made to wear." Hvis man skal producere nyt, så kan man kigge på nogle mere bæredygtige former for tekstiler. Der kan man arbejde med ananasfibre og orangefibre eller hampefibre for den sags skyld. Læder-seletøjet på billedet er designet af designeren Sweet Spot Leather. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    6 / 11
  • Clara Nielsen og hendes samarbejdspartner Sofie Ravn gemmer sig bag designduoen Ornli Sy. Det er også dem, der er ophavskvinder til Alternative Fashion Week. Det er allerede blevet større i år, end de havde turdet håbe på, så næste år drømmer de om meget mere. - Lige nu tør jeg næsten ikke sætte grænser for, hvor stort det kan blive, fortæller Clara Nielsen Tøjet på billedet er designet af designduoen Ornli Sy. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    7 / 11
  • Tøjet på billedet er designet af Ornli Sy og læder-seletøjet er designet af Sweet Spot Leather. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    8 / 11
  • Hele modeshowet er opbygget som én stor installation, hvor modellerne skaber små performances, som viser forskellige trin i indoktrineringen af en fiktiv kult. Scenografien skal få det til at ligne en form for horrorhouse. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    9 / 11
  • Clara Nielsen har planer om at vende tilbage med Alternative Fashion Week. - Det her er blevet meget vildere, end vi havde regnet med. Det her projekt startede jo ud med, at vi troede, det skulle være et lille bitte projekt, som skulle foregå i vores atelier med vores venner. Vi troede, at her, hvor vi er nu, ville vi være næste år eller om to år. Tanken har været at lægge sig op ad den etablerede modemesse, så vi laver den næste Alternative Fashion Week til februar, når Copenhagen Fashion Week løber af stablen igen. Vi vil gerne gøre det endnu større. Have flere designere med. Mange af os er uddannede tekstilformidlere, så måske skal vi også afholde workshops og lære folk, hvordan man laver sin egen re-fashion. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    10 / 11
  • Clara Nielsen, initiativtager til Alternative Fashion Week. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    11 / 11