I dag præsenterede Lars Løkke Rasmussen sin nye trekløverregering med hele 22 ministre.
Mette Bock fra Liberal Alliance er en af de nye ministre i den nye VLAK-regering, der består af Venstre, Liberal Alliance og de Konservative.
Mette Bock skal være kirke- og kulturminister, og tager derfor over, hvor Bertel Haarder slap.
DR Kultur har talt med SF-formand Pia Olsen Dyhr, direktør Morten Hesseldahl og medieforsker Henrik Søndergaard, der alle har store forventninger til den nye minister.
Pia Olsen Dyhr, formand for SF
Hvordan vil du beskrive dine forventninger til Mette Bock som kulturminister?
- Jeg er bekymret for, at hun vil fjerne midler fra for eksempel public service. På den anden side vil jeg sige, at jeg kender Mette Bock som et meget ordentligt menneske, og derfor forestiller jeg mig også, at hun kan være kulturens høje røst. Og det har der jo virkelig manglet de sidste mange år.
Hvad bliver hendes største politiske udfordring?
- At samle et flertal i folketinget. Det regeringsgrundlag, som Liberal Alliance har lagt frem – altså med besparelser på public service – det er der ikke opbakning til i folketinget. Jeg kan godt være bekymret for, at TV2 bliver privatiseret, men jeg håber, at vi kan fastholde et stærkt DR. For vi har brug for en fælles referenceramme som dansker.
Hvordan kender du hende som samarbejdspartner – hun skal jo også lede forhandlingerne?
- Jeg kan vældig godt lide Mette Bock – jeg kan ikke så godt lide hendes politik – men hun er et meget behageligt menneske. Hun er ordentlig, hun er god at forhandle med, og man kan regne med hende. Og det er vigtigt som politiker. Også når man er uenig.
Hvilke succeskriterier vil hun blive målt ud fra?
- Jamen af Liberal Alliances vælgere vil hun selvfølgelig blive målt på, om hun lykkes med at skære på DR ved at gøre licensen mindre. Ud fra mit perspektiv vil jeg måle på, om hun gør noget godt for dansk kultur, for det har dansk kultur brug for. Så det er selvfølgelig to forskellige succeskriterier. Jeg håber, at hun forfølger mit frem for Liberal Alliances.
Morten Hesseldahl, direktør for Det Kongelige Teater
Hvordan er dine forventninger til Mette Bock som kulturminister?
- Jeg har store forventninger. Jeg synes jo, Mette Bock har tegnet sig som en, der værdimæssigt er meget klar, og som har sådan nogle klare pejlemærker for, hvad hun vil med kulturpolitikken.
I hvilken retning ser du kulturen gå under Mette Bock?
- Hun forstår og ved, at der er forskel på kunst og kultur, og hun ved, at kultur er noget som først og fremmest kræver aktiv medleven fra borgere. Når hun ser på kunst, ved hun også, at hvis vi skal have kunst på et højt niveau, så er det noget, som formentlig har behov for støtte, og når hun taler om, hvor staten skal gå ind og støtte, har hun jo meget klart sagt, at staten bør understøtte talent og elite. Og det er præcis dér, man kan gøre en forskel med en kulturpolitik.
Hvad ser du som Mette Bocks største kulturpolitiske udfordring?
- Der er rigtig mange fastlåste budgetter i Kulturministeriet, og hvis hun skal til at prioritere, skal hun på en eller anden måde få løst de budgetter op. Og så er der en helt konkret opgave i forhold til, hvad vil man stille op med TV 2 og privatisering, og hvad vil man stille op med Danmarks Radio i forhold til fremtiden. Det bliver nok hendes allerstørste opgaver.
Hvilke succeskriterier vil hun blive målt ud fra, som du ser det?
- At hun kan være med til at få gjort kunst og kultur i Danmark nærværende, og får vist, at kunst og kulturen ikke bare er ren underholdning og noget, der får tiden til at gå – men også er med til at give os identitet. Det er selvfølgelig en meget ambitiøs forventning at have, men det er den mulighed, hun har som kulturminister.
Hvordan kender du hende som samarbejdspartner?
- Hun ved, hvad hun vil, men jeg synes også, hun er god til at lytte efter. Og så gør det jo det hele meget lettere, at det virker som om, at hun har en klar forståelse af kunst og kultur. Hun er et meget værdibåret menneske, og hun ved, at kunsten og kulturen er noget, der kan gøre en forskel, når vi taler om vores identitet som mennesker og som danskere.
Henrik Søndergaard, medieforsker ved Københavns Universitet
Hvad er dine forventninger til vores nye kulturminister?
- Hvis regeringen overlever længe nok, så kommer Mette Bock til at stå i spidsen for et nyt medieforlig, som skal gælde fra 2018. I regeringsgrundlaget står der, at DR skal slankes, og TV 2 skal privatiseres, og det er en rimelig stor opgave at gå i gang med, hvis man vil have et bredt flertal bag.
Så hvis det skal gennemføres, så bliver det angiveligt et smalt forlig?
- Det er min umiddelbare vurdering. Men alene salget af TV 2 er omgivet af stor usikkerhed. Der er mange uafgjorte retssager, som kan gøre salget svært at gennemføre i det kommende medieforlig. Og så ved man heller ikke, hvor mange public service-forpligtelser, et nyt TV 2 skal have.
Hvordan vil vi kunne mærke, at vi har fået Mette Bock som kulturminister?
- Hun har ret stærke udmeldinger om DR’s rolle og størrelse. Så licensbetalerne vil nok kunne mærke, at de skal betale en lille smule mindre i licens, men at noget af udvalget fra DR så også vil forsvinde. Det vil formentlig betyde, at mere udenlandsk importeret underholdning vil falde fra.
Hvad vil blive hendes største udfordring?
- En ting er at lave en bred medieaftale. Noget andet er at gøre DR mindre, uden at det forringer dansk indhold. Hvis DR bliver mindre, kan dansk indhold også komme til at stå ringere i forhold til den internationale konkurrence.