Efter flere år med sygdom er den tidligere skuespiller og teaterdirektør Klaus Pagh tirsdag morgen sovet ind.
Det oplyser hans familie via mail til nyhedsbureauet Ritzau. Klaus Pagh blev 85 år.
I sommeren 2018 blev han ramt af en blodprop i hjertet og nægtede dengang – trods opfordringer fra både læge og sin egen kone – at lade sig indlægge igen.
- Når man er 83, så er man nogenlunde indstillet på døden hele tiden. Og det bliver nok enden på det denne gang. Jeg kan jo ikke blive ved, sagde Klaus Pagh i juli 2018 til Ekstra Bladet, da avisens journalist spurgte, om han regnede med at leve på sin 83-års fødselsdag ni dage senere.
Det gjorde han, men to et halvt år senere kunne kroppen altså ikke klare mere.
Den danske James Dean
I 1950'erne og starten af 1960'erne medvirkede Klaus Pagh i 13 film og blev især kendt blandt teenagepiger.
Evnerne foran kameraet og kvindetækket gav ham tilnavnet "den danske James Dean".
Klaus Pagh var aktiv skuespiller frem til 2007, hvor han spillede med i Thomas Vinterbergs 'En mand kommer hjem', men han var mest kendt som teaterdirektør på ABC Teatret og Aveny Teatret og for Tivoli Revyen, hvor han blandt andet tog initiativ til en række revyer og komedier med blandt andre Dirch Passer, Preben Kaas og Lisbet Dahl.
Klaus Pagh efterlader sig konen Usanee Pagh, som han mødte på en rejse i Thailand i 2007. Han adopterede senere sin 45 år yngre kones datter, Pawarisa.
Derudover fik Klaus Pagh en datter og to sønner med tre forskellige kvinder.
Flamboyant og visionær
Klaus Pagh vil blandt andet blive husket for sit flamboyante liv, men for den nuværende teaterdirektør på Aveny-T (tidligere Aveny Teatret), Jon Stephensen, var han mere end det.
- Tilbage står også, at han var en fremragende og visionær teaterchef, som inspirerede mange. Jeg tror ikke, Aveny-T havde overlevet uden ham. Så tror jeg, det var blevet revet ned og bygget om til supermarkeder og lejligheder, siger han.
- Som direktør var han ekstremt visionær. Han formåede at drive to teatre samtidig, nemlig Aveny-T og ABC Teatret. Han var den første, der så muligheden for at drive private teatre herhjemme, så jeg har stor respekt for hans evner som teaterchef, siger Jon Stephensen, der selv har været chef for Aveny-T i næsten 20 år.
- Så en dag som i dag tænker jeg selvfølgelig på ham.
Det fik Jon Stephensen også god grund til at gøre for nylig.
- Vi fandt en hel væg med Dirch Passer-plakater fra Klaus Paghs tid som direktør her på teatret. Han havde virkelig et blik for, hvad publikum gerne ville have, som var helt unikt. På den måde så han næsten ind i fremtiden i forhold til, hvordan teatret kunne overleve musicalscenen.
Ghita mødte Klaus i sin allerførste film
Klaus Pagh nåede at spille sammen med flere af Danmarks helt store skuespillere i løbet af sin lange karriere – blandt andre Ghita Nørby.
- Jeg husker ham mest fra dengang, vi begge to startede. Jeg arbejdede sammen med ham i den allerførste film, vi begge to lavede. Den hedder 'Ung leg' og er fra 1956.
85-årige Ghita Nørby understreger, at hun ikke var nær bekendt af Klaus Pagh, men at de mødtes sporadisk hos fælles venner, og at hun fra de møder husker ham som "en utroligt vittig mand".
- Dengang blev han altid kaldt James Dean. Han var sådan en type, synes han selv, tror jeg. Jeg mindes ham som en sjov fyr, husker Ghita Nørby.
Overset folkehelt og skørtejæger
Mange vil formentlig huske Klaus Pagh som en dameglad levemand, hvilket rapgruppen 'Suspekt' også hylder ham for at være i nummeret med titlen 'Klaus Pagh' fra 2011.
- Klaus Pagh er en folkehelt, og definitionen af det nye 'swag'. Vi synes egentlig, han er lidt overset inden for det felt. Men ellers handler nummeret som sådan ikke om ham, han er bare vores slang for en skørtejæger à la Hugh Hefner eller Serge Gainsbourg, forklarede Suspekt-drengene ifølge Ekstra Bladet.
Hør nummeret herunder, mens du læser videre længere nede:
Klaus Pagh selv havde det lidt ambivalent med det image.
På den ene side var han smigret.
- Sikken en ære. Det må jeg nok sige. Så længe man bare lever længe nok, så kommer man til at opleve lidt af hvert. Også at blive udråbt som folkehelt og skørtejæger, som han sagde til samme artikel i Ekstra Bladet i 2011.
På den anden side var han på det tidspunkt blevet gift igen.
- Min kone vil nok synes, det er lidt mærkeligt, at jeg bliver sammenlignet med en mand, der ikke har nok i én kvinde.
Og i 2017 sagde Klaus Pagh til Politiken, at han håbede at blive husket for andet end fest og damer, men også for sin karriere som skuespiller, teater- og revydirektør.
- Der bliver altid skrevet om noget med damer. Men det er vel min egen skyld, at den opfattelse er opstået, sagde han til avisen.