VIDEO: Pernille Rosendahl fik tårene til at trille i Koncerthuset

Publikum gav efter og lod tårerne trille til Pernille Rosendahls fortolkning af gammel salme.

Da Pernille Rosendahl optrådte ved DR Pigekorets Din Danske Sang-koncert forleden i Koncerthuset, brød salen ud i tårer. Følg med resten af ugen, når vi bringer eksklusive klip fra koncerten

- De sange jeg har valgt, betyder alle noget helt særligt for mig. ’Sig nærmer tiden, da jeg må væk’ handler jo om at dø, og jeg bliver så trist, så trist, når jeg hører den, siger Pernille Rosendahl.

- Ja og om livet, følelsen af, at man gik glip af, kunne have gjort det bedre, eller var bundet af omstændigheder – men også et budskab om at huske at leve her og nu, fortsætter Phillip Faber.

Vækker erindringen til live

I søndags åbnede Penille Rosendahl DR PigeKorets koncertrække ’Din Danske Sang’. Efter koncerten mødtes hun med chefdirigent for DR Pigekoret Phillip Faber til en snak om at føle sig meget lille, når man synger historiens vingesus.

Sangen ’Sig nærmer tiden, da jeg må væk’ er præludium til Steen Steensen Blichers lyriske hovedværk ’Trækfuglene’. Den blev opført med Solocellist Henrik Dam Thomsen, der også havde arrangeret musikken.

- Det er jo netop dét, de gode sange kan, de kan vække erindringen til live, minderne og alle de følelser, der ikke har en plads i hverdagen, siger Pernille Rosendahl og fortæller om, hvordan hun fandt inspiration i Højskolesangbogen i forbindelse med sin nye udgivelse ’Dark Bird’.

Noget rent og kompromisløst

- Der er noget rent og kompromisløst i disse gamle sange – som et insisterende sandhedsvidne, der kender sandheden og ikke pakker den ind. Og så er den danske sanghistorie smækfyldt med drama og melankoli, Phillip Faber fortsætter - ja - for det er jo en stor del af det at leve i Danmark: her er mørkt over halvdelen af året. Sangene repræsenterede engang kontrasterne i tiderne og sorg, tristhed og melankoli var en naturlig del af fællesskabets sangrepertoire.

Pigekoret smækker det lige op i hovedet

Og ifølge Pernille Rosendahl er der noget unikt ved pigernes stemmer - noget ved den alder de har, der hvor de alle er i livet, i ungdommen - på vej fra et sted til et andet:

- At høre disse lyse pigestemmer synge så store og tunge ord, synes jeg får det til at fremstå så rent – du får det smækket lige op i hovedet, der er ligesom kun plads til din egen fortolkning. De serverer den in-your-face, men med en omsorg af håb, uskyld og ungdom.

Den danske sang er fællesskabet

Engang var den danske sang der, hvor fællesskabet fejrede, hyldede, arbejde eller sørgede i flok. Og selvom sproget knytter sangen til et bestemt folkeslag, så formidler den ifølge Pernille Rosendahl noget universelt, ”den rammer os på kryds og tværs af tid, sprog og hudfarver – den rammer os stadig i hjertet og minder os om, at vi rummer dybe følelser og trangen til at dele dem i sangen”.

Følg med i morgen og lyt til DR PigeKoret synge publikums sangvalg ’Lyse nætter’.

’Din Danske Sang’

  • er DR PigeKorets nye koncertrække, hvor det er muligt at dele sine danske yndlingssange med andre.

  • Koncertrækken er videreførelsen af DR’s populære fællessangskoncerter, ’Så syng da Danmark’, som i 10 år, sammen med DR’s kor, har inviteret alle indenfor og opfordret dem til at synge med.

  • I ’Din Danske Sang’ vendes fokus særligt mod, hvad vi synger sammen, for vi har ikke kun oplevelsen til fælles, vi har også hele den danske sangskat til fælles, og den vil DR PigeKoret dyrke, dele, hylde og folde ud på ny.

  • Ved hver koncert får publikum mulighed for at stemme på hvilke sange, der skal synges og en kendt vokalist inviteres med til at fortolke sangskatten med DR PigeKoret.