VIDEO 'Den allersidste dans': Var den amerikansk, så var den stor i dag

De er ikke ’fine’ nok til en plads i den danske sangskat, men chefdirigent Phillip Faber har alligevel en stor kærlighed til viserne fra de gamle tonefilm. Han gør nu sit til, at viserne får nyt liv.

”Jeg har altid haft en stor kærlighed til Kai Normann Andersens sange, og jeg forelskede mig pladask i Liva Weel, eller Ulla Henningsen (der spillede hovedrollen som Liva Weel i TV-serien fra 1992 ”Kald mig Liva” red.), der introducerede mig for de gamle viser. Da jeg så TV-serien var det som om, at den fascination altid havde ligget i mig - en fascination af denne musik,” siger Phillip Faber, der er chefdirigent for DR PigeKoret.

Til DR PigeKorets koncert ’Din Danske Sang’ i søndags, fik Kai Normann Andersens ’Den allersidste dans’ nyt liv i Philip Fabers arrangement. ’Den allersidste dans’ har tekst af Børge Müller og er skrevet til filmen ’Mød mig på Cassiopeia’ fra 1951. Tonefilm er de første film, der kombinerede lyd og billeder.

Ikke fine nok

”Det er som om, at viserne fra revyen og tonefilmens storhedstid ikke er fine nok, de har ikke fået en plads i den danske sangskat: De er ikke store værker og har heller ikke noget med religion og kirke at gøre, så det er som om, at de ikke rigtig har et hjem. De ligger i en lille boble og betragtes af nogle som mindre værd. Sådan ser jeg ikke på dem. Kvaliteten ved disse sange er den geniale enkelthed. Det fine ved ’Den allersidste dans’ er dens ærlighed, men hvis man i 2016 skal synge den, så har man for vane at gøre det ironisk. Men der er jo virkelig noget på spil – ligesom et digt er det et stort emne beskrevet i en lille, kondenseret form”, fastslår han.

Længsel og ulykkelig kærlighed

”Den allersidste dans” handler om længsel og om ulykkelig kærlighed. I filmen spilles Polyhymnia af Bodil Kjer, en muse der kommer ned til jorden og forelsker sig i en flyverløjtnant, der spilles af Poul Reichhardt.

”Hvis det havde været en amerikansk sang, så havde den været større i dag – i USA tolker seriøse jazzmusikere sange som f.eks. ’Over the Rainbow’ eller andre sange fra den amerikanske tonefilmperiode, som i dag er blevet til evergreens. Det er ved at ske med Kai Normann Andersens smukke sange også.”

DIN DANSKE SANG

  • Din dansk sang er DR PigeKorets nye koncertrække, hvor det er muligt at dele sine danske yndlingssange med andre. Koncertrækken er videreførelsen af DR”s populære fællessangskoncerter, 'Så syng da Danmark', som i 10 år, sammen med DR’s kor, har inviteret alle indenfor og opfordret dem til at synge med.

  • I 'Din Danske Sang' vendes fokus særligt mod, hvad vi synger sammen, for vi har ikke kun oplevelsen til fælles, vi har også hele den danske sangskat til fælles, og den vil DR PigeKoret dyrke, dele, hylde og folde ud på ny.

  • Ved hver koncert får publikum mulighed for at stemme på hvilke sange, der skal synges og en kendt vokalist inviteres med til at fortolke sangskatten med DR PigeKoret.