Det er et langt og ærefuldt liv i musikkens tjeneste, der omsider bliver belønnet med en af de fineste klassiske udmærkelser. Léonie Sonnings Musikpris er på 600.000 kroner og har siden første uddeling i 1959 været givet til legendariske musikpersoner som Dmitrij Sjostakovitj, Miles Davis, Artur Rubinstein og Igor Stravinskij.
Herbert Blomstedt, født 1927, har kvaliteterne til at være med i dette fornemme selskab, selv om de færreste - og slet ikke ham selv - opfatter ham som en stjerne. Han er en ydmyg person, som altid sætter partituret højere end sig selv, og som aldrig spekulerer i at få opmærksomhed. Blomstedt arbejder i lange, seje træk og holder fast i sine orkestre og sit kernerepertoire gennem årtier.
Chef i Danmark
Herbert Blomstedt dukkede op i dansk musikliv i 1967, da han af DR's daværende musikchef Mogens Andersen blev hentet hertil som chefdirigent for DR SymfoniOrkestret. Blomstedt var dengang 40 år og et perfekt valg, fordi DR ønskede at kombinere det klassiske repertoire med en ny indsats for moderne musik. Blomstedt interesserede sig lige stærkt for begge dele og havde en teknisk sikker og lidt nøgtern stil, der passede godt til opgaverne.
Han stod last og brast med nutidsmusikken, som DR ellers blev kritiseret for at give for stor opmærksomhed, og perioden i Danmark var utrolig flittig for Blomstedt, selv om man godt kan sige, at han overtog et orkester i dårlig form. Det rettede han op på og beviste for første gang sine store evner som orkestertræner.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54d0e1d46187a219bcd42220
Et sent gennembrud
I 1977 skiftede Blomstedt til Dresdens Statskapel, der blev vækket af sin østtyske Tornerosesøvn. Efter ti års arbejde i DDR - der bl.a. udmøntede sig i en uopslidelig Beethoven-cyklus på plade - tog Herbert Blomstedt til USA og blev chefdirigent for San Francisco Symfoniorkester. Her fik han sit meget forsinkede internationale gennembrud, og en lang række indspilninger (bl.a. af Carl Nielsens symfonier) vidner stadig om et utrolig lykkeligt samarbejde mellem vestkystamerikanerne og den asketiske svenske dirigent.
Blomstedts sidste chefdirigentpost var for Gewandhaus Orkestret i Leipzig. Ved siden af de faste stillinger har han desuden gæstedirigeret alle verdens førende orkestre, bl.a. Berliner Filharmonikerne, og i 2011 blev han - som 84-årig - for første gang inviteret til at dirigere de egenrådige Wiener Filharmonikere. Orkestret har siden haft et nært samarbejde med deres nyfundne åndsfælle.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54d0e1d4a11f9d01dcd51587
Urokkelig saglighed
Når man ser den aldrende dirigent med den evindelige sideskilning, han har haft hele livet, gør han et gammeldags og sagligt udtryk. Men tag ikke fejl - Blomstedt har i sin høje alderdom en koncentrationsevne, et overblik og en vedholdhed, som enhver må misunde.
Urokkeligheden gælder også uden for scenen, for Blomstedt er adventist, rører ikke alkohol og arbejder ikke fra fredag solnedgang til lørdag ditto - med mindre det gælder koncerter, der i hans øjne er musikalske gudstjenester. Ikke oplagt at tænke på, at han har studeret hos den umådeholdne livsnyder Leonard Bernstein og den dristige Igor Markevitj, der var kendt for at få sin inspiration fra euforiserende stoffer.
Kærlighed til dansk musik
Siden sin tid som chefdirigent for DR SymfoniOrkestret har Herbert Blomstedt haft et nært forhold til dansk musikliv. Hans koncerter ser alle frem til, og et dansk publikum er aldrig mere lyttende, end når Blomstedt dirigerer klassiske mesterværker af sine yndlingskomponister Beethoven, Brahms og Bruckner.
Følelserne er gensidige, og det fik man tydeligt at se, da Blomstedt satte den store udgivelse af Carl Nielsens breve i gang ved at skænke hele sit honorar fra tre koncerter til projektet. For sine fortjenester for dansk musik er han udnævnt til Ridder af Dannebrog og har også modtaget Carl Nielsen Prisen.
Festkoncert torsdag 7. april 2016
Herbert Blomstedt tildeles Léonie Sonnings Musikpris ved Torsdagskoncerten 7. april 2016 i Koncerthuset i DR Byen. Ved den lejlighed dirigerer han DR SymfoniOrkestret i Beethovens lunefulde 8. Symfoni og Mahlers 1. Symfoni, som han aldrig tidligere har opført i Danmark. Denne 88-årige dirigent hviler ikke på laurbærrene.