I dag er det 70 år siden, at man første gang kunne sende en hilsen, ønske et stykke musik og give et bidrag til udsatte og socialt dårligt stillede børn og unge i programmet, der dengang hed "Lytternes ønskeprogram på grammofon". Musikønskerne var klassisk musik og danske sange og viser. Siden er programmet fulgt med tiden og spiller mere populærmusik, men har formået at bevare sin dna - og de klassiske ønsker er der stadig.
Har overlevet girokontoen
I 1951 skiftede ønskeprogrammet navn til 'Giro 413', som det fortsat hedder, selvom kontoformen reelt ikke længere eksisterer. Det var den daværende vært Otto Leisner, som fandt på navnet efter det gironummer, man skulle sende pengene til. Mange har forsøgt at nedlægge programmet, erklære det dødt eller sågar at lave det om til noget andet, men det er hver gang poppet op til overfladen igen som sig selv - måske med småbitte ændringer.
- Jeg tror ikke, at der var nogen, der dengang havde forestillet sig, at man også i 2016 stadigvæk sendte ”lytterønsker på grammofon”, og der var heller ikke noget, der tydede på det i starten. Da blev man bare ved med at forlænge programmet nogle søndage, forklarer ’Giro 413’s vært i dag, Margaret Lindhardt, der ubetinget er den, der har bestyret den festlige girokonto længst.
Hun har været vært fra 1995 til og med 2011 og igen fra 2014, og Margaret Lindhardt er også jævnligt ude at holde foredrag om ’Giro 413’s stormomsuste historie, hvor mutter jævnligt har været ude med kost og spand, hvor den hvide måge af og til har været ude at flyve, og hvor ’Kære lille mormor’ også har fået sine hilsner – måske endda, mens hun sad i ’Mormors kolonihavehus’.
Dukker altid op igen
Indimellem har programmet fået en lidt hård medfart for netop at være forbundet med 'dansktopmusik' som ovenstående, men trods de mange bump lever 'Giro 413' i bedste velgående.
- Nogle har den forestilling, at det er de samme sange, der er blevet spillet gennem 70 år, og at det er dansktop det meste. Men det passer ikke, og bare i de år, jeg har været vært, synes jeg, musikken har ændret sig meget. Der har altid været mange lejlighedssange om fødselsdage, kærlighed og bryllupper, men der er også mange om årstiderne og sange, der siger noget om den relation, man har til et andet menneske. Der er også helt nye hits, siger Margaret Lindhardt.
Hun kan samtidig berette, at der er langt imellem, at ’Hvide måge’ eller ’Den gamle gartners sang’ efterhånden er i æteren, selv om hun også gerne spiller dem i ny og næ.
- Men ’Giro 413’ skal ikke være et nostalgisk museum – og det er det heller ikke. Det er – og skal være – en tradition, der stille og roligt følger med tiden. I dag spiller vi både Magtens Korridorer, Volbeat og Nik & Jay – ved siden af nogle af de gamle velkendte sange. Jeg tror, at lytterne godt kan lide spændvidden i programmet, og at det faktisk altid har været lidt af hemmeligheden bag succesen, siger Margaret Lindhardt.
Klassisk med André Rieu
Lytterne ønsker fortsat klassisk musik som 'Fangekoret' fra 'Nabucco', kendte arier med populære operasangere og 'The second Waltz' af Sjostakovij. Men nu er det André Rieu og hans orkester, der spiller.
- Det er er et orkester, som mange kender - også selvom de måske ikke kender så meget til klassisk musik, siger Margaret Lindhardt.
- Men så kender de ham, og det kan måske være en meget god indfaldsvinkel til klassisk musik.
Giro 413 sender hver søndag kl. 12-14 på P5 med Margaret Lindhardt som vært.
I løbet af udsendelserne samles der ind til arrangementer og aktiviteter, som kommer dårligt stillede eller syge, danske børn og unge til gode. Lyt med her.
FAKTA
’Giro 413’ historisk set
- •
1946: Karl Bjarnhof er vært i første udsendelse 13. oktober med titlen ’Lytternes ønskeprogram på grammofon’. Pengene går til Red Barnet.
- •
1950: Stig Mervild er vært fra 8. januar, hvor pengene – som nu – begynder at gå til socialt udsatte og syge danske børn gennem forskellige foreninger
- •
1951: Otto Leisner bliver vært og omdøber programmet til ’Giro 413’ efter det gironummer, man skal sende penge til.
- •
1965: ’Giro 413’s Familiesøndag’ afløser fra den 6. juni det normale program – det bliver en dundrende fiasko
- •
1966: Det velkendte ’Giro 413’ vender tilbage – nu lørdag eftermiddag fra klokken 17-18
- •
1975: ’Giro 413’ flytter tilbage og bliver sendt søndag middag- Arne Myggen puster nyt liv i udsendelsen med opfordringen til at samle ind i noget kreativt
- •
1995: Margaret Lindhardt – den nuværende vært – debuterer som vært
- •
1996: Jimmy Stahr bliver medvært, så de to deler året mellem sig
- •
2001: ’Giro 413’ bliver forlænget, så programmet var næsten to timer, fra 12.32-14.30.
- •
2010: Sendetiden flyttes til 13.00-15.00 – og samsendes mellem P4 og P5
- •
2011: Margaret Lindhardt har sin – skal det vise sig – foreløbigt sidste ’Giro 413’ 28. december
- •
2012: Anders Bisgaard overtager jobbet som vært
- •
2014: Margaret Lindhardt vender tilbage som vært på programmet, som nu alene sendes på P5.