Kan du huske Emil fra Den store bagedyst? Nu bager han for dronningen

Siden sin sejr i Den store bagedyst sidste år har kagekarrieren virkelig taget fart for Emil Obel.

(Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

- Vinderen af Den store bagedyst 2018 er… Emil!

Efter 27 hæsblæsende udfordringer kunne den 17-årige Emil Obel endelig kalde sig vinder af Den store bagedyst anno 2018.

- Min storesøster sagde, at hun aldrig har set mig så glad. Jeg er normalt ikke så ekspressiv, griner Emil Obel, nu her et år efter sin sejr.

- Jeg var meget lettet og kunne endelig puste ud. Jeg havde jo drømt om det længe og set alle programmerne, så jeg havde det vildt fedt den dag, siger Emil Obel.

Som den yngste vinder og deltager nogensinde kunne den unge fyr kigge tilbage på et flere måneder langt forløb, der skulle ændre hans liv for altid.

Undervejs nåede den i dag 18-årige bageentusiast at blive kåret som ugens mesterbager hele fire gange.

Og hvor det for Emil Obel indtil da blot havde været en hobby at bage kager, skulle han på kort tid omstille sig til, at hele Danmark pludselig vidste, hvor dygtig han var til det.

- Det var meget uvant og underligt. Da de første programmer begyndte at køre, og der var meget medieståhej, skulle jeg have det lidt på afstand. Men ellers tog jeg stille og roligt.

- Folk er jo heldigvis enormt søde og siger bare 'hej', og at de hepper. Så det er kun positivt. Man skal bare lige vænne sig til det hele. Og at det pludselig ikke kun er venner og bekendte, der kigger med på ens Instagram, siger han.

Nerverne sad uden på tøjet, da Emil Obel lagde sidste hånd på sit mesterværk i sidste års finale: en uhyggelig halloween-kage. Se dommernes bedømmelse her:

Arbejder på kagebog

Optagelserne til sidste års sæson af Den store bagedyst foregik, mens Emil Obel gik i 1.g.

I dag går han i 3.g på Aurehøj Gymnasium, hvor han ind imellem lektier, gymnasiefester og optrædener med skolens big band-orkester stadig får tid til at dyrke sin interesse for bagværk.

Faktisk på et endnu højere niveau end han nogensinde har gjort før.

Blandt andet arbejder han netop nu på at færdiggøre sin første bagebog.

- Det er min første bog, og jeg vil gerne gøre det rigtigt. Så det tager enormt lang tid, fordi det jo også er lidt uvant for mig, siger han.

- Det er sjovt, men hårdt. Jeg har for eksempel lige stået i 60 dage i streg, hvor jeg har bagt hver eneste dag, siger Emil Obel om sin bog, der også kommer til at handle om hans interesse for scenografi.

- Den handler om forskellige kagefester med vilde, tematiserede borde. Det bliver ekstravagant og farverigt, tilføjer han.

Efter sin storslåede sejr i Den store bagedyst 2018 var Emil Obel også med i Den store jule- og nytårsbagedyst. Her dannede han par med Jasmin (stribet trøje), som han tidligere havde stået overfor i bagedyst-finalen. (Foto: © Carsten Mol, DR)

I audiens hos dronningen

Den storslåede kagebog er dog kun på andenpladsen over vilde ting, der er sket for kagetalentet, siden han vandt Den store bagedyst sidste år.

I sidste uge stod Emil Obel nemlig overfor dronning Margrethe, der skulle indvie smykkeudstillingen 'En dronning værdig' på Christiansborg.

- Jeg var nervøs for at klokke i etiketten. Men jeg synes, det gik rigtig godt, og det var en kæmpe oplevelse at få lov til. Det er jo ikke alle, der kan sige, at de har serveret for dronningen, siger Emil Obel, der havde øvet sine kager om og om igen for at perfektionere dem, inden de skulle serveres for dronningen og de mange gæster.

Emil havde forberedt sig grundigt, inden han serverede sine kager for dronning Margrethe. Som bonusinfo kan det nævnes, at dronningen spiste to af de fire kager. (Foto: © Stig Pedersen)

Han afslører, at kagerne faldt i god jord hos majestæten, og kalder seancen 'en stille og rolig oplevelse'.

- Jeg var i et samtalerum, hvor hun kom og satte sig. Jeg gav hånd og fortalte, hvad der var i kagerne, og hun sagde tak. Og det var det, lyder det fra Emil Obel, der desværre ikke fik et billede med vores monark.

- Man må ikke tage billeder af kongefamilien, når de spiser. Så det kom ikke på tale, griner han.

Emil Obels kongelige kager var inspireret af fire dronninger gennem historien: Marie-Antoinette, Elizabeth 1., Kleopatra og Margrete 1. (Foto: © Stig Pedersen)

Dropper kagerne i fremtiden

Men selvom Emil Obel har bespist dronningen og er ved at lave sin første bog, så sørger han stadig for at holde fast i skolen. Det har nemlig været vigtigt for ham at blive i gymnasiet, efter han vandt Den store bagedyst sidste år.

- Man kunne godt have lyst til bare at bage kage. Men det er vigtigt for mig at holde fast i det sociale. Det er vigtigt, at man er sammen med folk på ens alder og udvikler sig socialt og får gode venskaber, siger han.

Og skulle hendes majestæt få lyst til mere af Emil Obels bagværk, så må hun skynde sig at rette henvendelse til den unge bagersvend. Han har nemlig ikke planer om at blive ved med at bage på samme niveau som nu i al evighed.

- I fremtiden bliver bageriet mere på hobbyniveau. Jeg har en stor interesse for scenografi. Og jeg håber på at komme til at arbejde med noget i den dur. Jeg er vild med at få sjove idéer og omsætte dem til noget fysisk, siger han og fortsætter:

- Så det skal jeg tage op på et tidspunkt. Men til at starte med skal jeg bare bage en masse, når jeg bliver student til sommer.

Et af 2018-sæsonens mest intense øjeblikke opstod, da Emil Obel væltede sit kagekorthus, kort før tiden løb ud. På mirakuløs vis nåede den unge fyr dog at få stablet korthuset op igen på rekordtid. (© DR)

Emils egne favoritter fra Den store bagedyst

Mousse-bomber: Jeg lavede de her tegneserieagtige bomber, der var overtrukket med glaze og havde en lunte i form af en stjernekaster, man kunne tænde. Jeg synes, det var sjovt at tænke smagen videre, så jeg brugte nogle varme krydderier for at lede tankerne hen på krudt.

Haunted House-finalekage: Jeg knoklede for at lave den smagskombination. Jeg havde arbejdet meget på den inden finalen og ventede med at bruge den, fordi jeg ville bruge den dér, hvis jeg nåede så langt. Den smagte af karamel, hasselnød, lime og ingefær. Det er virkelig godt sammen.

Frugttærter: Jeg fik meget ros. De spillede bare, og jeg fik leget med pynten og fik dem gjort meget festlige at se på. Jeg har også lavet en ny variant af dem i min kommende bog, så dem er jeg særligt glad for.