Står det til den nyudnævnte kulturminister, Liberal Alliances Mette Bock, skal medielicensen skæres med fem procent om året.
Det sagde hun i dag i P1-programmet ’Mennesker og Medier’.
- Jeg vil gerne have sænket licensen med fem procent om året. Men om det kan lykkes, det kan jeg have min tvivl om, sagde ministeren i indslaget.
Men at licensen skal skæres med fem procent, afviser de konservative regeringspartnere.
- Det er for firkantet at sige, at licensen skal skæres med fem procent om året. Det er ikke konservativ politik, fastslår den konservative medieordfører Naser Khader.
- Vi bliver først nødt til at finde ud af, hvilken public service vi skal have. Derefter kan vi diskutere, hvor der skal slankes og spares, siger Naser Khader, som af den grund ikke selv vil sætte tal på, hvor meget licensen skal skæres med.
Færre b-film på DR
I dag ligger medielicensen på 2.460 kroner om året per betalende husstand. 67 procent af licensmidlerne – godt og vel 3,7 milliarder kroner årligt – går til DR, mens de resterende millioner går til blandt andet TV 2-regionerne, Radio24syv og flere filmstøtteordninger.
At licensen skal ned med fem procent om året, er da heller ikke den nye trekløverregerings officielle politik.
I det regeringsgrundlag, som blev præsenteret i sidste uge, står der, at regeringen ”vil fremlægge et konkret forslag til fokusering af DR og en nedsættelse af licensen”. Og ministeren har efterfølgende skrevet på sin Facebook-profil, at hun endnu ikke har sat tal på, hvor meget licensen skal sænkes, og at det er "alt, alt for tidligt at sige noget om endnu".
Det nye medieforlig skal nemlig først forhandles på plads i løbet af 2018, så det kan træde i kraft den 1. januar 2019. Og ifølge Naser Khader er det afgørende, at DR fremover leverer ”optimal public service” i form af flere danskproducerede programmer og udsendelser.
- Jeg vil gerne have mange flere kultur- og historieprogrammer, så vi kan se, hvad der har formet Danmark og danskheden igennem tiden. Jeg vil omvendt ikke have så mange amerikanske b-film, der ofte bliver genudsendt, siger han.
Fastholder licenssystem
Derudover vil han gerne gøre licensen indkomstafhængig, så eksempelvis studerende og pensionister ikke længere skal betale det samme i licens som folk, der har et arbejde.
Han afviser dog blankt at lave licensen om til en såkaldt abonnementsordning, som Liberal Alliance tidligere har foreslået, eller at køre den over skatten, som blandt andet Dansk Folkeparti har foreslået.
- Vi fastholder licensbetalingen, som den er. Hvis den bliver en skat, kan man risikere, at nogle politikere en sen nattetime under en finanslovsforhandling skærer en stor del af budgettet af. Det vil ikke være gavnligt for dansk public service, siger han.