På forsiden af magasinet 'Vi Unge' står musiker Josefine Moody og model Augusta Valentine.
Med en hånd på Moodys hals kysser Valentine hende. For de to kvinder er kærester.
Det er første gang, at et kyssende homoseksuelt par vises på forsiden af et dansk mainstream-blad.
I hvert fald ifølge magasinets chefredaktør, Nikita Hoffmann Andersen:
- Jeg synes ikke selv, vores forside er revolutionerende, så jeg blev meget overrasket, da det gik op for mig, at det faktisk ikke er set før i Danmark.
- For mig er det jo bare en dejlig kærlighedshistorie, fortæller hun.
Forsiden er en del af den relancering, som magasinet har gennemgået i starten af 2021.
Magasinet udkom første gang tilbage i 1963, og "alt er blevet ændret mange gange" siden dengang, som Nikita Hoffmann Andersen formulerer det.
Men i de sidste 10 til 15 år er der, ifølge chefredaktøren, ikke blevet ommøbleret så voldsomt på bladet, der med sin brevkasse, fanplakater og klassiske artikler om sex og kærlighed set fra en teenagers perspektiv, sigter efter de 13- til 18-årige piger.
Derfor markerer forsiden et forsøg på at tilpasse sig til den tid,som teenagere lever i i dag. Hvor sociale medier, kønsidentitet og social aktivisme fylder mere end nogensinde før.
Også for den yngste del af ungdommen, mener Nikita Hoffmann Andersen:
- Vi har skruet op for blandt andet den samfundsaktivistiske stemme, og det er vores erklærede mål, at flere, hvis ikke alle, unge skal kunne spejle sig i 'Vi Unge'. Både når det kommer til køn, seksualitet, religion og etnicitet.
Det er dog ikke på baggrund af direkte henvendelser eller ønsker fra læserne selv, at magasinet har valgt at forny sig.
- Det er på baggrund af den feedback, som hele verden har fået de seneste år. Det er en revolution, der er i gang overalt. Det er ikke kun på 'Vi Unge', at det har manglet. Det har manglet på tværs af hele den danske mediebranche, mener hun.
Et aktivistisk skifte
Derfor er det heller ikke kun hos 'Vi Unge', at man forsøger at følge med tiden.
På magasinet 'Alt for damerne' forsøger man at sætte større fokus på "diversitet og gennemsigtighed" fremfor at være "et perfekt dameblad":
- Vi kan se, at tiden er en anden, og vi har fundet ud af, at underholdning uden intention virker gammeldags, udtalte magasinets chefredaktør, Rikke Dal Støttrup, til fagbladet Journalisten sidste år.
Også hos Femina, der ligesom 'Vi Unge' er ejet af Aller-koncernen, er man gået mere aktivistisk til værks. Her har magasinet eksempelvis særligt gjort sig gældende i debatten om samtykkeloven.
- Nogle mener, at det er politisk, når vi går ind i sådan noget som samtykkeloven. Men det anerkender jeg ikke rigtig. Jeg er med på, at det er politiseret, men retten til egen krop mener vi ikke er politik. Det er en menneskeret og en kvinderet, har Feminas chefredaktør, Isabella Hindkjær, tidligere slået fast i Berlingske.
Og det er ikke gået ungdomsmagasinets næse forbi.
- Vi lader os så absolut inspirere af Femina, ligesom vi også føler, at de følger med hos os, fortæller Nikita Hoffmann Andersen.
Spørger man, hvorvidt salgstallene afslører, om læserne synes, det nye fokus er fedt, er hun os dog svar skyldig, da de nyeste tal kun gælder for sidste halvdel af 2020.
- Det er gået rigtig godt. Tallene viser, at 'Vi Unge's læsertal ligger på 78.000 hver måned, hvilket er ret godt gået for et printmagasin – særligt idet vi kommunikerer med en målgruppe, der er vokset op med digitale medier som normen. Det er i øvrigt det højeste læsertal i fem år.
Forsider verden over
Det er ikke kun i danske magasiner, at der fokuseres på en bredere repræsentation af blandt andet kønsidentiteter og seksualitet.
Særligt de seneste år har forsiderne på store modemagasiner trukket overskrifter verden over.
Som da musikstjernen Harry Styles som den første mand nogensinde prydede forsiden af modemagasinet Vogue. Iført en kjole.
Eller da den brasilienske model Valentina Sampaio som den første transperson nogensinde medvirkEde i magasinet 'Sports Illustrated's årlige Swimsuit Edition-udgave.
Eller da skuespiller Elliot Page som den første transkønnede mand indtog forsiden på Time. Det var, blot tre måneder efter han offentligt havde meldt ud, at han var transkønnet og ikke længere hed Ellen Page.
Tidligere i år har et andet lesbisk forsidekys desuden fået stor opmærksomhed, da den sydsudanske supermodel Aweng Ade-Chuol kunne ses på forsiden af amerikanske Elle, hvor hun kysser sin kone Alexus Ade-Chuol.