Instagram: Derfor blokerer vi Saszelines corona-opslag

Saszeline Sørensens indlæg i coronadebatten kan have store konsekvenser, mener ekspert.

(Foto: © Anthon Unger, Scanpix)

Opdateret med nyheden om, at Facebook tirsdag har valgt at slette Saszeline Sørensens Instagram-profil.

Du husker nok bedst Saszeline Sørensen som den ene halvdel af den populære søsterduo S.O.A.P., der i 1990'erne storhittede med sange som 'This Is How We Party' og 'Ladidi Ladida'.

På det seneste har hun dog markeret sig som en ganske markant stemme i coronadebatten. Blandt andet ved at opfordre folk til at droppe mundbindet i offentlig transport, selvom det er et krav, med mindre der er helbredsmæssige årsager til, at man ikke kan bære det. Og hun sår også tvivl om effekten af en kommende vaccine mod virusset.

Holdningerne deler hun blandt andet med sine cirka 90.000 følgere på Instagram, der nu er begyndt at markere nogle af hendes opslag og stories som indeholdende falske oplysninger.

Saszeline Sørensen er blevet heftigt kritiseret for sin fremfærd, hvilket hun har fortalt om i 'Shitstorm på P1'.

- Jeg delte en masse på mine SoMe-kanaler: Der var noget kontroversielt. Der var noget, der gik imod strømmen. Der var også konspirationer; ja, det var der, sagde hun i 'Shitstorm på P1' den 12. september.

- Det fik folk op ad stolene. Det fik dem til at lytte med. Det fik medierne til at skrive, og det fik medierne til at sende en masse trafik min vej. Og det var lige præcis dét, jeg ville, uddybede den tidligere sanger og nuværende influencer.

I udsendelsen fastholder hun blandt andet sin holdning om, at man bør droppe mundbindet, selvom det er et krav at bære det i eksempelvis offentlig transport. Hun glæder sig derfor over, at nogle af hendes følgere nu har taget opfordringen om at smide mundbindet til sig:

- Jeg får tags af så mange hver eneste dag, der går ud og tager det offentlige nu, og de gør det uden (mundbind), og jeg er stolt af dem.

Saszeline Sørensen på den røde løber til Knæk Cancer-arrangementet i oktober 2019. (Foto: © Linda Johansen, Scanpix)

'Jeg ved, jeg taler sandheden'

Saszeline Sørensen kritiserer også Sundhedsstyrelsen og forklarer, at hun ikke vil lade sine børn vaccinere, når der kommer en vaccine mod coronavirusset.

- Jeg mener ikke, at alle vacciner er dårlige. Der er nogle få vacciner, som er gode, som faktisk bygger immunforsvaret op. Men størstedelen af vaccinerne, specielt de sidste nye, nedbryder vores immunforsvar, mener hun og nævner HPV-vaccinen som eksempel.

Et stort studie har slået fast, at der ikke er nogen sammenhæng mellem vaccinen og en række uforklarlige neurologiske lidelser. Læs mere om den historie her.

Saszeline Sørensen mener desuden, at regeringen og myndighederne tilbageholder oplysninger om coronapandemien for både befolkningen og pressen.

- Der er en grund til, at jeg gør det her (…) Der er en masse ting, myndighederne ikke fortæller os. Ligesom der er en masse ting, myndighederne ikke fortæller pressen.

- Folk tror, de bare skal lytte til myndighederne og det, de siger, men det er meget få mennesker, der ved, at alt vores data og alt vores dna, det bliver solgt videre.

Hun medgiver, at hun gerne vil sige undskyld, hvis det skulle vise sig, at hun videregiver falske oplysninger om coronapandemien. Det kommer dog næppe til at blive aktuelt, vurderer hun:

- Jeg ved, jeg taler sandheden, ellers ville jeg ikke sætte mit navn i spil (…) Jeg prøver at vække befolkningen.

Instagram: 'Saszeline er underlagt de samme regler som alle andre'

Vækkelse eller ej, så er Saszeline Sørensens kritik af regeringen og myndighedernes coronahåndtering tæt på at blive for meget for det sociale medie Instagram, hvor hun har delt sin skepsis i diverse opslag og stories.

Instagram er nu begyndt at advare mod falske oplysninger i en stor del af det indhold, Saszeline Sørensen deler, og hun siger selv i 'Shitstorm på P1', at hun risikerer at få lukket sine profiler.

Hos Instagram vil Camilla Nordsted, der er kommunikationskonsulent for Facebook og Instagram i Norden, ikke vurdere de enkelte opslag, Saszeline lægger op, men hun medgiver, at man er opmærksom på influencerens aktivitet på det sociale medie.

- Vi har vores indholdsteam, hvor der også sidder danskere, der vurderer det. Men Saszeline er underlagt de samme regler som alle andre brugere, forklarer Camilla Nordsted.

Sådan har det set ud på en del af Saszeline Sørensens opslag og stories på Instagram på det seneste. Nu er profilen lukket. (© Skærmbillede)

Hun fortæller videre, at man på Instagram forsøger at ramme en balance, hvor der skal være plads til at ytre sig, og hvor man gerne må være kritisk og stille spørgsmål, men understreger også, at man hos Instagram har et ansvar for, at brugerne ikke bliver udsat for "en potentielt sundhedsskadelig risiko".

- Vi har en klar politik om, at hvis man spreder indhold, hvor der er en reel risiko – for eksempel en risiko for at øge smittespredningen – så fjerner vi det. Vi har et hold af indholdsmoderatorer, som fjerner det indhold, der overtræder de retningslinjer, vi har.

- Herudover har vi 70 uafhængige faktatjek-organisationer tilknyttet, som vurderer og kigger på indhold i forhold til, om der bliver fremført falske påstande. Dér kan vi så komme et advarselsmærkat på og forklare, hvorfor vi advarer mod det.

Det har Instagram som nævnt gjort på en stor del af Saszeline Sørensens indhold. Camilla Nordsted vil dog ikke svare på, hvad der skal til, før profilen eventuelt bliver lukket.

- Det vurderer vi ud fra et helhedsbillede. Hvilken type indhold bliver der lagt op? Hvor meget bliver der lagt op? Og så videre. Her ser vi ikke bare på et enkelt opslag, men prøver at danne os et helhedsbillede af, hvad profilen lægger op på platformen, lyder det fra Camilla Nordsted, der slutter:

- Saszelines fremtid på Instagram afhænger af, om hun bliver ved med at overtræde vores retningslinjer.

Saszeline Sørensen (bagerst), som mange nok stadig husker hende: Som den ene halvdel af søsterduoen S.O.A.P. Forrest ses storesøster Suriya, tidligere Heidi Sørensen. (Foto: © Thomas Wilmann, Scanpix)

Kendisser kan blive superspredere af misinformation

Det er dog ikke kun hos Instagram, der for nylig er blevet kritiseret for at være for dårlige til at fjerne selvskade-billeder fra platformen, at man stiller sig kritisk overfor Saszeline Sørensens stemme i coronadebatten.

Det gør Theiss Bendixen også. Han er uddannet psykolog, ph.d.-studerende på religionsvidenskab på Aarhus Universitet og forfatter til bogen 'Skeptisk: En hyldest til videnskaben og et opgør med pseudovidenskaben'.

- Det er fuldstændig afgørende, at mennesker i et oplyst, folkeligt demokrati er klædt godt nok på til at sortere sandt fra falsk. Og som mennesker har vi selvfølgelig en tendens til at orientere os mod folk, som vi anser for at have en høj, social status. Det er blandt andet derfor, kendisser bliver brugt i reklamer, forklarer han.

- De kendisser kan så blive superspredere af misinformation, fordi de kan nå ud til mange mennesker hurtigt. Det er i sig selv et stort problem.

Det gælder ikke mindst, når det kommer til Saszeline Sørensens coronafremfærd:

- I sidste ende afhænger menneskeliv af, at vi spritter af og lytter til myndighedernes informationer om corona. Det fællesskab undermineres af misinformation som den, Saszeline spreder, mener Theiss Bendixen.

Tre konspirationsteorier om coronavirus

  • Coronavirus er et biologisk våben udviklet af USA eller Kina, der skal bruges enten mod egen befolkning eller andres.

  • Coronavirus er skabt i et laboratorium af de store lægemiddelvirksomheder sammen med mangemilliardæren Bill Gates, fordi man ville tjene penge på en vaccine.

  • Coronavirus findes slet ikke, men er blevet fundet på for at kunne indføre en masse regler, der grundlæggende underminerer vores frihed.

  • Kilde: Kasper Grotle Rasmussen, lektor, Center for Amerikanske Studier, SDU

Theiss Bendixen understreger, at der er god grund til altid at være kritiske overfor magthavere – "magthavere har misbrugt magten før og kommer til at gøre det igen" – men at den skeptiske tilgang skal være det, han kalder for "sund og begrundet".

- Sådan én som Saszeline vil sige, at hun er ude efter sandheden. Problemet er bare, at folk som hende er usundt skeptiske. De afviser de officielle forklaringer, som de er super skeptiske overfor, men er samtidig totalt ukritiske over for de alternative forklaringer, som de så køber ind på, lyder vurderingen fra Theiss Bendixen, der uddyber:

- Ekstraordinære påstande kræver ekstraordinære beviser, og dem mangler konspirationsteorierne som oftest at levere.

Han nævner i flæng vacciner, klimaforandringer og senest 5G-netværket som andre eksempler på ting eller problematikker, der er kommet under luppen hos konspirationsteoretikere.

Og selvom det ifølge Bendixen er så godt som umuligt at komme misinformation til livs, når vi ifølge ham i dag har mere information ved vores fingerspidser end nogensinde før, så er der alligevel noget, den enkelte kan gøre, mener han.

- Man skal være opmærksom på og bekendt med de mange faldgruber, der er i den menneskelige psykologi og hos én selv. Finder man bare bekræftelse på ens forudindtagede holdninger? Eller tror man på en given påstand, fordi det føles rart? Man skal være ydmyg overfor sine egne følelser og sin egen uvidenhed.

Vi har været i kontakt med Saszeline Sørensen for at stille opfølgende spørgsmål i forbindelse med denne historie. Hun har ønsket at medvirke via mail og vil have sit fulde svar med, der blandt andet indeholder flere henvisninger til forskning, der ikke er bredt understøttet. Dette ønske kan DR ikke efterkomme, og derfor vil Saszeline Sørensen ikke medvirke i artiklen.

Opdateret: Saszeline Sørensen skriver onsdag aften på Facebook, at hendes Instagram-profil er blevet lukket helt ned. At det er tilfældet, bekræfter Camilla Nordsted på sms. Hun er kommunikationskonsulent for Facebook og Instagram i Norden. Facebook ejer Instagram.