I abeversion af 'Tiger King' bliver chimpanser opfostret som var det børn: 'Det er fuldstændig vanvittigt'

Chimpanser er godt nok nært beslægtet med mennesker, men er og bliver det ikke, slår ekspert fast.

I HBO'serien følger 'Chimp Crazy' følger man blandt andet to kvinder, der lever med chimpanser og nærmest behandler dem, som var det deres børn. (© Hbo/Ritzau Scanpix)

En chimpanse sidder på toilettet, spiser grød og bliver svunget rundt i luften, som var det et lille barn, der legede vildt med sine forældre.

I en slags opfølgning til sin Netflix-succes 'Tiger King' er instruktør Eric Goode denne gang gået tæt på 'Chimp Crazy'-amerikanere.

Hvor den excentriske tigeropdrætter 'Joe Exotic' var besat af tigere, så har kvinder i HBO-serien 'Chimp Crazy' nærmest adopteret chimpanser som deres børn.

Til en sådan grad at ægtemand til en af de medvirkende, Pam Rosaire, fortæller, at hun har ammet deres chimpanse fra det ene bryst, mens hun har givet mælk til deres datter - altså deres menneskebarn - fra det andet.

- Det er 'crazy', siger Mads Bertelsen, der er zoologisk direktør i Københavns Zoo og adjungerende professor på Københavns Universitet, til P1-programmet 4. division.

Han har selv set første afsnit af serien, der er filmet over flere år. Her møder man Tonia Haddix, som flere amerikanske medier kalder for "Chimpansedamen". Hun beskriver her chimpansen som sit barn, og fortæller at der er intet som at være omgivet af sådan en. "Det er bedre end jordnøddesmør."

- Det er fuldstændig vanvittigt, og det går ud over de stakkels dyr. Chimpanser er godt nok beslægtet med mennesker ganske nært, men de er ikke mennesker og bliver det ikke, selvom de får lyserødt tøj på, ryger pibe og spiser cornflakes, fortsætter Mads Bertelsen.

- Jeg vil give mit liv for ham, siger Tonia Haddix i HBO-serien om chimpansen Tonka, som hun kalder for sit barn. (© Hbo/Ritzau Scanpix)

Nærmest dna som et menneske?

I 'Chimp Crazy' lyder det fra en af de medvirkende, at 98,4 procent af vores dna er identisk med chimpansens, mens Videnskab.dk skriver, at det ligger på 98,5.

Men selvom vi ser, hvordan chimpansen går på toilettet, kommunikerer og nærmest indgår som en søskende i en af familierne, så adskiller de sig også. For eksempel kan de ikke snakke, slår Mads Bertelsen fast.

- Især når de er unger, minder de utroligt meget om vores unger, medgiver han.

Men chimpanserne kan ikke blive ved med at være børn. Og når de bliver voksne, så kommer hormonerne, og de bliver livsfarlige. De bliver "forfærdeligt ulykkelige", når de tror, de er mennesker, og kan komme til at føle sig i ingenmandsland, fortæller han.

- Grundlæggende kan man ikke få den til at være tam som en hund, udtaler han og tilføjer, at det har taget tusinder af år at få hunde til at være, som de er. Noget man ikke har gjort med chimpanser - og "heldigvis for det".

'Den ser ikke lykkelig ud i mine øjne'

En anden, der har taget hul på serien og blandt andet set den ble-bærende og takeaway-spisende chimpanse, er Anne Sofie Meilvang, der biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse.

Hun fortæller, at en af kvinderne i seriens første afsnit gør alt det, mennesker vil synes er rart. Men når man tænker på, at chimpansen er bygget til at leve i flok med meget komplekse sociale strukturer ude i regnskoven, så bliver den langt fra tilfredsstillet af det.

- Hun (den medvirkende, red.) er så lykkelig over at være sammen med det her dybt fascinerende væsen, som en chimpanse er.

- Men hun forveksler sin egen lykke med det, som chimpansen føler. Den ser ikke lykkelig ud i mine øjne.

Chimpansen vil dog nok hellere være i selskab med mennesker end at være alene, men de vil aldrig kunne tilfredsstilles, som de bliver i flok med artsfæller, understreger hun.

Den tætteste sammenligning, hun kan komme på noget herhjemme, er papegøjer.

- I nogle tilfælde præger man papegøjer ved at ruge æggene ud i rugemaskiner, forklarer hun.

Og i de tilfælde er papegøjerne kun med mennesker, fra det øjeblik de kommer ud af ægget.

De bliver præget på mennesker og kan lære at tale. Men de bliver ofte dybt frustrerede over det miljø, de er i, når kønshormonerne begynder at køre rundt i kroppen på dem.

- De begynder at blive selvdestruktive, hive i deres fjer, bide i sig selv eller lignende, siger hun.

Pam Rosaire har gennem årene trænet chimpanser, og hun er også en af dem, der er med i serien. (© Hbo/Ritzau Scanpix)

Nok ingen crazy chimpanser at filme i Danmark, men...

Står du og vil lave den danske udgave af 'Chimp Crazy', så kommer du formentlig til at køre landet tyndt uden held.

Sådanne eksempler er Dyrenes Beskyttelse nemlig ikke stødt på - og heldgivis for det, siger Anne Sofie Meilvang.

- Men det, vi selvfølgelig nogle gange oplever i Danmark, er, at folk behandler dyr, som var de mennesker, siger hun.

- Det kan være, at man giver dyr menneskemad, ligesom de gør i serien, hvor chimpansen sidder og spiser junkfood.

Det kan også være, man klæder dem ud, så de ser nuttede ud, eller bære rundt på dem, som var de små børn.

Når det kommer til ulovlig handel med vilde dyr i Danmark, så er det ifølge Dyrenes Beskyttelse "meget meget svært" at finde data på.

Du kan finde 'Chimp Crazy' på streamingtjenesten HBO. Vil du først høre en filmanmelders dom over serien, så lyt med i P1Morgen her.

Mads Bertelsen, zoologisk direktør i Københavns Zoo, bliver spurgt, om han synes, man kan forsvare at have zoologiske haver. Det mener han "helt åbenlyst" - hvorfor, kan du høre i P1's 4. division her: