Hytter i træerne og drop i armen, der fjerner tømmermænd: Her er eksperts bud på fremtidens festivaler

Fremtidsforsker Liselotte Lyngsø forudser store forandringer på festivalerne de kommende år.

Smukfest er i år tilbage for første gang siden 2019. Og pausen har været god for festivalen, mener fremtidsforsker Liselotte Lyngsø. Når der har været krise og pause, så kommer fremtiden nemlig meget hurtigere, mener hun. (Foto: © Helle Arensbak, Scanpix)

Kunne du tænke dig at bo i en hytte højt oppe i træerne på Smukfest? Eller trænger du måske mere til at få lagt et hurtigt drop i armen, hvor du får et skud salte, mineraler og væske, der tager de værste tømmermænd fra dagen før, inden du igen skal feste løs i Bøgeskoven?

Det lyder måske for godt til at være sandt, men det er ikke desto mindre realistiske bud på, hvordan Smukfest kunne komme til at tage sig ud i fremtiden.

I hvert fald, hvis man spørger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.

Hun er stiftende partner i firmaet Future Navigator, der forsker i fremtiden ved at se på trends i blandt andet ledelse, klima, erhvervsliv, kultur og teknologi, der kan ændre vores måde at tænke, føle og handle på.

Herudover har hun bidraget til den aktuelle bog 'Aftershocks and Oppportunities – Scenarios for a Post-Pandemic Future', hvor i alt 25 fremtidsforskere er kommet med deres bud på fremtidens muligheder efter coronapandemien.

- Nu er vi tilbage på festivalerne for første gang i tre år, og det er skidegodt og sundt med den pause, der har været, for generelt er det sådan, at når der har været krise og pause, så kommer fremtiden meget hurtigere. Derfor er det også ekstra spændende at se, hvad der sker med festivalerne fremover, lyder det fra Liselotte Lyngsø, der lørdag deltog i en paneldebat om fremtidens festivaler på Smukfest.

Liselotte Lyngsø stiftede Future Navigator i 2003. Tidligere har hun blandt andet administrerende direktør for Fahrenheit 212 – The Ideas Company. (Foto: © Christiaan Dirksen)

Hun er oprindeligt uddannet i økonomi og politik fra St. Anthony College ved Oxford University i England, men har siden 2003 beskæftiget sig med fremtiden i Future Navigator.

Massage, meditation – og drop til tømmermænd

Og fremtiden for festivalerne kunne altså meget vel komme til at byde på et drop i armen til at fjerne de værste tømmermænd.

- Om ti år starter du måske din festivaldag med tre kvarter med intravenøs væske, som får has på de værste tømmermænd, og jeg kunne også godt forestille mig, at det bliver normalt med massage og meditation på en festival, lyder det fra fremtidsforskeren.

- Jeg tror også, stilhed bliver en større del af festivaloplevelsen. Man bliver mere bevidst om, hvilke støjkilder man gerne vil udsætte sig selv for. Det handler alt sammen om et øget fokus på kroppen; på at være til stede i sig selv. Uanset om man så vil have fjernet tømmermændene eller have en gang massage.

Herudover tror Liselotte Lyngsø også, fremtidens festivaler kommer til at byde på hytter højt oppe i Bøgeskovens træer. Dét med brug-og-smid-ud-telte er i hvert fald snart et overstået kapitel, mener hun.

- Jeg kunne godt forestille mig, at man simpelthen bor eller færdes oppe i træerne. Man kommer i hvert fald til at arbejde videre med de her alternative boformer, der er mere bæredygtige end de traditionelle telte, siger hun og uddyber:

- Det handler både om at opgradere den måde, man bor på, når man er på festival. Og det handler også om, at vi bliver mere og mere magelige. Måske har man en timeshare-bolig på festivalen om en ti års tid, som man så vender tilbage til år efter år. Jeg har selv lige været på en festival i München, hvor folk havde deres eget ølkrus med navn på fra tidligere festivaler.

- Vi vil gerne have noget, der er vores eget i en tid, hvor alt bliver mere og mere flygtigt.

Nile Rogers & Chic spillede på Bøgescenerne torsdag aften. Fremover kommer der også til at være hologram-koncerter på festivalerne, spår fremtidsforsker Liselotte Lyngsø. (Foto: © Helle Arensbak, Scanpix)

'Et helt kodeks for festivalsex'

Liselotte Lyngsø tror også, at teknologien kommer til at spille en endnu større rolle på fremtidens festivaler. I dag bipper man sig eksempelvis allerede ind og ud af festivalpladsen på Smukfest med sit armbånd.

I fremtiden kommer hologrammer til at fylde mere, tror hun. Både i form af artister, der optræder gennem deres hologrammer, som Abba eksempelvis gør i London i øjeblikket. Men også den enkelte festivalgæst vil få mulighed for at indgå i festivaloplevelsen med sit eget hologram, spår fremtidsforskeren.

Hun peger også på smart-uret som en naturlig forlængelse af fremtidens festivaloplevelse.

- Det kan være, de kan begynde at tracke ens emotionelle reaktion på en koncert. Holder man så for eksempel armen med uret på op over hovedet til en koncert, vil det måske lyse op i en bestemt farve. Lyser dit ur så op i lyserød, så vil du vide, at andre mennesker, hvis ure lyser op i samme farve, har den samme respons som dig.

- Så kan man tænke sig, det er knyttet op til noget matchmaking på ens telefon, som så vil foreslå, at man mødes med de andre ”lyserøde” og får nogle oplevelser sammen, fordi ens emotionelle respons passer sammen.

Den analoge matchmaking kommer dog også til at udvikle sig på festivalerne fremover, vurderer Liselotte Lyngsø.

- Festivalerne er kendt for at være steder, hvor man kan score. Om ti år er min vurdering, at der er et helt kodeks for festivalsex. I svingerklubberne betyder et lille håndtegn for eksempel nej tak, mens der er mange andre tegn, der betyder det modsatte. Den slags små koder og sprog kommer også til festivalerne i stor stil.

- Det skal både ses i forlængelse af samtykkeloven, men det bliver også en måde, hvor man giver mere plads til individuel grænsesætning, selvom man er mange mennesker sammen.

Festivaler er lig med fællesskaber. Det vil de også være fremover – både analogt og digitalt, mener Liselotte Lyngsø. (Foto: © Helle Arensbak, Scanpix)

Skal være hårdt

Fremtidens festivaler byder dog ikke kun på hologrammer, lysende smart-ure og hytter højt oppe i træerne. Det er nemlig også vigtigt, at fremtidens festival stadigvæk føles som, ja – en festival.

Og en festival må gerne være lidt hård at komme igennem, mener Liselotte Lyngsø. Også i fremtiden.

- Det skal stadig være hårdt at være på festival. Hvis det er for smooth, kan vi ikke huske det. Vi skal kæmpe lidt – enten for at få billetterne, stå i kø eller måske være med til at banke festivalboligen op. Festivaler skal stadig dele vandene – så der er nogle, der elsker det, men andre hader det.

- For hvis det er godt for alle, er det ikke godt for nogen.